Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Валентина Косоногова,
Гдиректор Львівської обласної бібліотеки для дітей

Дитяча бібліотека: стратегія поступу в майбутнє
(З досвіду Львівської обласної бібліотеки для дітей)

2005 рік для Львівської обласної бібліотеки для дітей — ювілейний — 65 років тому вона вперше відчинила свої двері для юних громадян міста. І саме у цей рік особливо хочеться поділитися зі своїми колегами як здобутками минулого, так і планами на майбутнє.
При маленьких площах, які займає бібліотека, в нас є переваги перед іншими бібліотеками міста. Адже наша бібліотека розташована в центрі, на території державного історико-архітектурного заповідника: поруч не лише пам`ятки архітектури і цінні споруди ХІІІ–ХХ століть, але й театри, музеї, філармонія, Палац мистецтв, інші культурні центри, що спонукає до творчої співпраці, народження багатьох цікавих ідей та проектів щодо організації дозвілля і духовного розвитку наших користувачів. І незважаючи на те, що у бібліотеці відсутні просторі книгосховища, великі зали для проведення масштабних заходів, зроблено все можливе для того, щоб відвідувачі почували себе комфортно. Тут працює високопрофесійний колектив однодумців, людей творчих, і тому всі інноваційні процеси, що народжуються в колективі, знаходять підтримку. З 37 членів колективу 6 — мають педагогічну освіту, всі інші — фахівці бібліотечної галузі. Вся молодь з базовою освітою продовжує своє навчання, 70% колективу — це люди, які працюють у бібліотеці понад 10, а в основному — понад 20 років і ефективно виконують найголовнішу функцію бібліотеки, яка є науково-консультаційним центром з питань дитячого читання. Все, що робить бібліотека в питаннях управління формування фондів, автоматизації бібліотечних процесів, оновлення і модернізації форм бібліотечного обслуговування дітей, організації програмно-цільової діяльності, розробки нормативно документальної бази тощо — все це стає надбанням бібліотечних працівників області.
Місія — «Бібліотека надає кожній дитині доступ до книги та інформації для набуття знань, духовного збагачення, або для втіхи та розваги» підтверджується життям. Хочу підкреслити слово «кожній дитині», адже 80% користувачів приходять до бібліотеки індивідуально, за власними потребами і необхідною інформацією. Саме тому в бібліотеці зроблено все можливе, щоб кожний відвідувач: і той, який читає багато років, і той, що прийшов вперше, не помилилися в своїх сподіваннях.
Стратегічною метою нашого колективу було перетворити бібліотеку в інформаційний центр. І сьогодні ми цього досягли — обласна бібліотека для дітей стала справжнім потужним сучасним інформаційним центром. В ній працює Інтернет-центр, у 2002-му році вона стала переможцем конкурсу проектів LEAp-ii «Інтернет для читачів публічних бібліотек», створений Інтернет–центр продовжує активно працювати за підтримки Посольства США в Україні.
З 1993 року в бібліотеці ведеться електронний каталог з 13 базами даних, які містять бібліографічну інформацію на всі види документів, що зберігаються в бібліотеці. Сьогодні він налічує понад 60 тисяч одиниць бібліографічної інформації. В місті ми вже давно є авторитетною бібліотекою, де можна знайти все. Сюди присилають своїх відвідувачів інші бібліотеки міста з найскладнішими запитами. Користувачами нашої бібліотеки є учні практично всіх шкіл міста (а їх понад 100), а також діти приміських сіл. А зручне розташування бібліотеки, транспортні розв’язки центру, які знаходяться неподалік, звичайно ж, відіграють у цьому свою роль.
За незначного фінансування наші фахівці добирають найціннішу, найнеобхіднішу літературу, що забезпечує всі потреби користувачів не лише загальноосвітніх шкіл, але гімназій, ліцеїв, шкіл з поглибленим вивченням окремих предметів. Ми багато і вдумливо працюємо на наших щорічних Форумах видавців, що дозволяє згодом створювати фонди найціннішої літератури, ретельно добираємо наші періодичні видання. Хочеться відмітити у роботі читального залу ще й такий нюанс, як різноманітні тематичні папки–досьє з періодичних видань, бібліографічні доповнення до книг, що вклеюються, передрук матеріалів з Інтернет-сайтів тощо.
Крім дітей, батьків, вчителів, ми обслуговуємо ще одну категорію користувачів — це студенти Львівського училища культури і мистецтв, педагогічного коледжу, Всеукраїнської академії друкарства. Для них сформований відповідний фонд переважно навчальної та довідкової літератури. В цьому ми вбачаємо маркетингову діяльність. Майбутні працівники культури, педагоги, видавці, отримуючи в наших стінах вичерпну інформацію, відчувають особливо значущу роль бібліотеки для суспільства, для себе особисто, і згодом з цим відчуттям розпочнуть працювати. Працювати на наших майбутніх користувачів.
Наші фонди (а в нас є й унікальні книги, колекції) ми ретельно оберігаємо. Для інформації скажу: бібліотека не має платних послуг. Колектив одностайно заперечує їх введення з високих гуманних міркувань. Інформація і знання дітям мають надаватися безкоштовно! Ми проти нічних абонементів, ксерокопіювання книг, адже все це нищить найцінніші документи фонду, а перспектив його повноцінного поповнення ми не бачимо сьогодні. Новими послугами для користувачів останніми роками стало інтерактивне обслуговування віддалених користувачів: ми надаємо певну інформацію по телефону, електронною поштою, допомагаємо в складанні бібліографічних і вебліографічних списків використаних джерел при написанні рефератів і наукових навчальних робіт, перекладаємо з російської на українську мову, розширюємо аспекти пошуку за запитами користувачів за допомогою електронного каталогу та Інтернету. Цілий ряд нових послуг надається користувачам з відкриттям Інтернет-центру. Всі наші працівники згідно зі своїми посадовими інструкціями є користувачами комп`ютерів бібліотеки, володіють методикою пошуку інформації в мережі Інтернет, інформаційною культурою, вміють аналітично оцінити й обробити здобуту інформацію. І сьогодні я можу з впевненістю сказати, що ми не просто бібліотекарі, бібліотекарі-педагоги, але й спеціалісти в галузі інформаційних ресурсів, фахівці роботи з інформацією.
Орієнтуючись у просторі й часі, розуміючи, наскільки змінилася соціальна роль бібліотеки сьогодні, ми, як і кожна бібліотека області, намагаємося говорити про себе голосно і впевнено. Заявляємо про себе, де тільки можна: у владних структурах, пресі, громадських організаціях. Знаходимо соціальних партнерів: це консульства, відкриті у Львові, численні культурні товариства, федерації, асоціації, навчальні заклади культури та освіти. Саме вони допомагають нам реалізовувати бібліотечні проекти, проводити літературно-мистецькі акції, рекламувати роботу бібліотеки, отримувати спонсорську допомогу тощо. Нашими інформаційними спонсорами є львівські газети «Високий замок», «Молода Галичина», дитячий часопис «Світ дитини», львівське обласне радіо та телебачення. До речі, львівське телебачення, готуючи програми «Аудиторія» та «Політикум», користується виключно нашими інформаційними ресурсами. Львівські дитячі письменники (лауреат Шевченківської премії Ігор Калинець, лауреат премії ім. Лесі Українки Марія Людкевич, Микола Петренко та інші), видавці — наші щирі друзі. У стінах бібліотеки презентуються всі нові книги для дітей, видані у Львові. Бібліотека започаткувала нову традицію — вручення своєї власної нагороди — почесної медалі-відзнаки «Великий приятель маленьких читачів», якою щороку, 19 грудня у День Святого Миколая, відзначаються люди, які зробили вагомий внесок у розвиток дитячої книги і дитячого читання і є друзями бібліотеки. Цю відзнаку вже отримали головний редактор часопису «Світ дитини» пані Лідія Лемик і письменник та поет Ігор Калинець.
Якісні зміни в роботі дитячих бібліотек були досягнуті із запровадженням програмно-цільової діяльності. Щорічно в бібліотеці реалізовується декілька проектів. Про найбільш цікаві ви почуєте у виступах наших працівників. В бібліотеці нагромаджений цікавий досвід краєзнавчої роботи, яка має такі напрямки: історико-просвітницький, культурно-мистецький і літературний. Наші працівники багато працюють над оновленням і модернізацією традиційних усних форм популяризації книги і читання. Тут максимально використовуються не лише творчі здібності, але й індивідуальні обдарування кожного працівника. Важко перелічити розмаїття наших форм роботи, але для прикладу назву: літературні розвідки і літературні сенсації, літературні круїзи, регати, літературно-географічні лото, інтелект бізнес-гра, історичні лабіринти, літературні моноспектаклі, театр однієї книги, рольові ігри, віртуальні екскурсії, вечори авторської пісні, презентації перекладів, художніх колекцій і багато–багато іншого. Свої заходи ми демонструємо і бібліотечним працівникам області, проводячи майстер-класи, навчаючи їх інноваційним підходам до організації дозвілля дітей. На замовлення районних ЦБС проводимо виїзні заходи в них у бібліотеках.
Сучасні напрями бібліотечної роботи, впровадження нових бібліотечних технологій, нововведення є темами наших навчальних заходів для працівників бібліотек області. Стратегією поступу в майбутнє стало проведення циклу семінарів «Бібліотека ХХІ століття». Ми навчаємо своїх колег і основам управління бібліотекою, технологіям створення бібліотечних проектів, управлінню інноваційними процесами тощо. Серед інноваційних форм методичної діяльності можна назвати обласну школу бібліотечної інноватики, коледж на колесах «Запитуйте — відповідаємо». Бібліотека проводить щорічні обласні конкурси професійної майстерності дитячих бібліотекарів «Бібліотечні зірки» за різними номінаціями, заочні ділові ігри тощо. Створено Музей бібліотечної реклами. Наша видавнича діяльність представлена частково в папках, які ви отримаєте, і які ми пропонуємо на ваш розсуд.
У бібліотеці діє система внутрібібліотечної нормативно-правової регламентації. Вона розроблена на основі нової законодавчої бази, останніх досягнень бібліотечної науки і практики, змін в професійній термінології і стратегічних напрямках роботи публічних бібліотек. Вона забезпечує управління бібліотекою, ділові контакти в колективі, етику взаємовідносин, високу організаційну культуру.
За браком часу я не торкнулася ще багатьох аспектів нашої роботи. Ви будете працювати в нашій бібліотеці і, якщо вас зацікавить щось з моєї розповіді, чи будуть якісь запитання до нас — ми охоче і щиро поділимося з вами своїм досвідом. Раді будемо почути кожного з вас, повчитися новому і цікавому, обмінятися думками. Сподіваюсь, що наша зустріч у Львові буде обопільно корисною.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей