Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотечний калейдоскоп

«Люди, читайте!»

Цей заклик, винесений на титульну сторінку програми «Форуму видавців» у Львові, не можна не побачити. А лунає він із вуст підлітка, адже, якщо дитинство проходить без книжки, навряд чи у дорослому віці буде бажання читати щось, крім програми телепередач. Тому саме дитяче читання завжди у центрі уваги модераторів Національної книжкової виставки-ярмарку. Цього року вона проводилася уже у дванадцяте.
У 2003 році під егідою громадської організації «Форуму видавців» вперше конкурс «Найкращий читач» проводився на обласному рівні. Наступного 2004 року він був уже регіональним, а у 2005 році за ініціативи Форуму та підтримки Національної бібліотеки України для дітей конкурс набув статусу Всеукраїнського. У ньому взяли участь всі охочі діти віком від 12 до 16 років. Проходив конкурс у два тури: перший — з 1 березня по 2 травня на місцевому рівні (районна, міська бібліотека для дітей); другий, підсумковий — до 1 червня (обласна бібліотека для дітей). За умовами конкурсу його учасники у кожному турі мали прочитати вголос уривок з улюбленої книжки українською мовою (не за шкільною програмою). Критеріями оцінювання було вміння конкурсанта мотивувати вибір уривку, гарно і виразно читати текст, сучасно мислити та стисло і аргументовано висловлюватися про прочитане.
Переживання, хвилювання, напружена атмосфера суперництва — все залишилося позаду — і от переможців чекає славне місто Львів! Перебування дітей тут, а це і проїзд, і проживання, і харчування, і культурна програма, забезпечувала громадська організація «Форум видавців» (директор О. Коваль), а опікувалися юними переможцями студенти педагогічного коледжу та волонтери з молодіжних громадських організацій м. Львова. Ми переконані, що діти надовго запам’ятають ці вересневі дні у славетному місті Лева, де вони під час екскурсії знайомилися з його історико-архітектурними пам’ятками. А хіба можна забути хвилюючі миті церемонії урочистого нагородження, яка відбулася у Національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької, захоплюючі конкурси, вікторини, зустрічі з львівськими ровесниками-книголюбами, письменниками, видавцями, а також численні запитання, змістовні відповіді, бесіди, диспути про книгу, про її місце у житті, та й про життя взагалі. Все було цікаво, і так іноді по-дорослому!
Якщо учасниками конкурсу «Найкращий читач» були підлітки середнього та старшого віку, то у наступному — «Хочу читати» взяли участь діти віком від 6 до 10 років. Проводився цей конкурс за ініціативи дитячого журналу «Пізнайко» і тривав з квітня по листопад 2005 року. Національна бібліотека України для дітей не тільки активно підтримала конкурс, а й забезпечила йому належний організаційно-методичний супровід. Умови конкурсу були цікавими і трошки незвичайними — юні читачі мали вести читацькі щоденники, до яких занотовували назви всіх прочитаних книжок з власними короткими враженнями, а за бажанням — писали продовження свого улюбленого твору або малювали до нього ілюстрації. Обласні бібліотеки для дітей збирали матеріал і надсилали до редакції журналу відомості про найкращих читачів та найактивнішу бібліотеку області, а головне журі у Києві визначало переможців.
І ось 30 вересня до Києва приїхали переможці — 27 дітей з різних куточків України. Для них було підготовлено цікаву програму, до якої входили екскурсії столицею, а святкове урочисте дійство нагородження відбулося у Національній бібліотеці України для дітей. Найкращою серед бібліотек було визнано Горохівську РДБ Волинської області. На думку журі, ця бібліотека саме у рамках конкурсу найбільш активно працювала зі своїми читачами, широко висвітлювала його хід у місцевій пресі, залучала до проведення громадські та культурні осередки свого регіону, а також письменників, видавців, науковців. Незабаром читачі цієї бібліотеки разом з бібліотекарями будуть радіти своєму призу, отриманому за перемогу — підбірці книжок. Всі інші бібліотеки — учасники конкурсу отримають книжки від Державного комітету телебачення і радіомовлення України.
Підведено підсумки, нагороджено переможців — конкурси завершилися, але не закінчується наша робота — ми знову і знову будемо відкривати дітям чарівний світ книжки, дарувати радість самостійного читання, допомагати пізнавати себе. І як приспів улюбленої пісні, ми говоримо: «Люди, читайте!».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 7/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей