Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Лариса Овдієнко,
заступник директора Олександрійської міської ЦБС

Поєднання друкованого слова та новітніх інформаційних технологій у роботі бібліотек з формування світогляду дитини

«Книги — мов ріки, які наповнюють увесь світ; це джерело мудрості, в книгах — бездонна глибина, ми ними втішаємося в печалі, вони — узда для тіла й душі, в книгах світло мудрості...», — читаємо у «Повісті минулих літ». А неначе сьогодні написано, бо дійсно, усе життя нас супроводжують книги. І нині, незважаючи ні на що, книга вчить жити, осягати науку, відкриваючи перед нами небачені обрії, розгортаючи незвідані сторінки історії — вона продовжує дивувати нас. Як і тридцять, сорок років тому до бібліотеки йдуть школярі, щоб знайти необхідний матеріал для уроку; для доповнення теми, яка зацікавила; за творами улюбленого письменника або просто за книгою для «душі». Але ми добре розуміємо, що на формування свідомості сучасного юного покоління неабиякий вплив мають не тільки книги, а й різноманітні засоби масової інформації та магічний світ вседоступного Інтернету, який часто порівнюють з неосяжним океаном — кількість його ресурсів становить вже понад мільярд, і це є набагато більше, ніж фонди сотень найбільших бібліотек світу разом. Дитячі бібліотеки сьогодні є саме тим місцем, де дітям забезпечується широкий доступ до всесвітніх скарбів — книг, інформації та знань. Дуже важливо, щоб бібліотеки не перетворювалися на музеї, що і стало провідним гаслом діяльності бібліотек Олександрійської міської централізованої бібліотечної системи. А більш доступною, на наш погляд, бібліотека стане для користувачів тоді, коли у своїй роботі буде активно використовувати Інтернет-технології, створювати електронні каталоги, оцифровувати свій фонд, поєднуючи доступність книги з необмеженими можливостями Інтернету.
У нашій бібліотеці з травня 2005 року працює Дитячий Інтернет-центр, який було відкрито завдяки отриманню гранту від Відділу преси, освіти та культури Посольства США (LEAp–iii). Користувачі бібліотеки з 7-річного віку отримують тут безкоштовний вільний доступ до всесвітньої мережі. За 5 місяців роботи постійними користувачами Центру стало 470 читачів бібліотек Олександрійської міської централізованої бібліотечної системи, а взагалі за цей час його відвідало 2,5 тис. осіб, серед яких не тільки діти віком від 7 до 14 років, а й працівники освіти та студенти. Різним є не тільки склад користувачів, а й характер їхніх інформаційних потреб: 38% відвідувачів звертаються до Інтернету з пізнавальною метою; 20% — мають особистий інтерес, тобто хобі; 15% — з навчальною метою; 10% — з інформаційною; 7% — підвищують кваліфікації, а 10% — шукають інформації для наукових робіт. У Центрі за цей час пройшли навчання 47 груп в кількості 160 користувачів. Серед них учні шкіл міста, вчителі та вихователі дитячих садків, студенти училища культури, аграрного технікуму, працівники Управління культури Олександрійської міської ради та інших.
Діяльність Інтернет-центру значно вплинула на професійний рівень бібліотекарів ЦДБ, які сьогодні майже всі мають навички роботи в Інтернеті та вміло застосовують їх у повсякденній роботі, досить часто використовуючи Інтернет-ресурси при виконанні тематичних і фактографічних довідок. У бібліотеці з’явився новий вид бібліографічних посібників — бібліографічні списки, які значно полегшують пошук у мережі Інтернет та доповнюють масив отриманої в бібліотеці інформації з певної теми. Відповідно до тематики і мети запитів готується ряд бібліографічних списків: «Іноземні мови для кожного», «Про твоїх домашніх улюбленців», «Світ рефератів», «Діти і право», «Александрия в сети Інтернет», «Виртуаль­ная экскурсия по музеям мира», «На допомогу вчителям та їх допитливим учням», «Ваші захоплення», «Освітянські ресурси Інтернет».
У зв’язку з обмеженим впродовж багатьох років поповненням фонду бібліотеки новинками та недостатнім колом періодичних видань, виникло багато лакун, тому велика кількість запитів задовольняється завдяки ресурсам Інтернет — електронні версії періодичних видань: «Умка», «Про­фесор Крейд», «Санька — бешенный Кролик», «SolNet» («Солнышко»), «Почитайка»; електронних бібліотек: «Просвіта», «Поетика», «Бібліо­тека української літератури», «Весела абетка» та ін. Поряд з використанням інформаційних ресурсів Інтернет створюємо і власні. Так, розпочато роботу над власним сайтом Олександрійської МЦБС, який буде знайомити дорослих і маленьких відвідувачів з історією бібліотек міста, їх структурою, інформаційним потенціалом та послугами, які вони надають. Планується створення рубрик «Новини»,«Кольоровий Інтернет», «Вір­туальні виставки», «Інформаційне агентство XXi ст.», «Довідкове бюро».
Яскравим прикладом поєднання книги та можливостей Інтернету в бібліотеці може бути робота з виховання правової культури та популяризація здорового способу життя. Завдяки посібнику «Права молоді в Україні» та CD-RОМ «Модно быть здоровым», які подарував бібліотеці Центр соціальних служб для молоді, ми можемо в цікавій і доступній формі знайомити дітей з їхніми правами та вчити їх вести здоровий спосіб життя. На презентації, яка проходила у рамках «круглого столу» «Як не стати жертвою насильства», брали участь представники кримінальної міліції, працівники ЦССМ. Презентація сподобалася всім — і дітям, і дорослим, які тепер охоче звертаються до бібліотеки, відшукуючи потрібну інформацію.
Велика увага приділяється формуванню екологічної культури дітей та підлітків. Для покращення та більшої ефективності цієї роботи відкрито інформаційну тематичну папку «Екологічна сторінка для домашньогочитання», де наші користувачі мають можливість знайомитися з екологічними проблемами Олександрійщини, Кіровоградщини, України та всього людства. На тематичних виставках, що широко представляють літературу з проблем екології, завжди є посилання на сайти, які висвітлюють екологічні проблеми. Цікавою і корисною для краєзнавчої роботи — основи патріотичного виховання — стала інформаційна тематична папка «Край, де ми живемо». Тут подається хронологія історії м.Олександрії, вміщено фото найвизначніших історичних пам'яток, відомості про перші поселення. Така інформація добре доповнює матеріали краєзнавчої виставки «Олександрійщина: землі квітучої краса», що в читальній залі для учнів 5–9 класів. Наші користувачі, яких зацікавила дана тематика, із задоволенням «відправляються» за додатковою інформацією до ДІЦ. Розпочато також роботу над створенням краєзнавчої віртуальної виставки «Олек­сандрія: вчора, сьогодні, завтра», на якій популяризуються книги, що отримує бібліотека, цікаві актуальні статті з періодичних видань. Таке взаємодоповнення, на нашу думку, відповідає завданням сьогодення, створює певний симбіоз книги та Інтернету на користь дітям і дорослим.
І, що дуже важливо, бібліотека при цьому не втрачає своєї просвітницької функції.
На абонементі відділу обслуговування учнів 5–9 класів увагу користувачів привертає яскраве оголошення-запрошення «Ми — в Інтернеті». Всі бажаючі мають можливість відвідувати бібліотечні уроки-діалоги «Книга і комп’ютер в інформаційному суспільстві: сучасне і майбутнє», на яких ми вчимо дітей «спілкуванню» з Інтернетом, ведучи з ними відверту розмову про книгу і комп’ютер. Ці уроки допомагають дітям не тільки отримувати відповіді на такі запитання як: «Чим книга прислужилася людству?», «Як книга змінилася в наш час?», «Чи залишиться в майбутньому друкована книга, чи її замінить комп'ютер?», а й сперечатися про те: «Чи можна бути сучасною людиною, якщо не читаєш книг?», «Чи можна бути освіченою людиною, якщо не знаєш комп'ютер?». Така форма роботи з юними читачами є ефективною і дуже подобається дітям. Невеликий досвід роботи Центру показує що багато користувачів, навіть маючи навички роботи з комп’ютером та Інтернетом, далеко не завжди розуміють весь потенціал мережі і зосереджуються на якихось окремих частинах, не підозрюючи, що поряд існує багато корисних і цікавих речей. У Центрі проводяться різноманітні заходи, в яких беруть участь групи дітей, об'єднані спільними уподобаннями. Такі заходи вже стали звичними. Тут діти діляться думками з приводу використання тих чи інших ресурсів Інтернет, обмінюються адресами, вчаться оптимізувати пошук та отримувати нову конкретну інформацію з певної теми. Серед заходів для користувачів, які ще не дуже добре орієнтуються у всесвітній мережі, переважають: «віртуальні подорожі», «віртуальні уроки», «віртуальні екскурсії» про міста та історію України, а також зоопарки, домашніх тварин. Наприклад, «Світ України через Інтернет», «По країнах та континентах», «До зоопарку — через Інтернет», «Всезнайки в країні Динозаврів» та інші. Такі заходи мають за мету довести до відома дітей можливості всесвітньої мережі для навчання, спілкування, відпочинку... Проводяться також віртуальні подорожі музеями та картинними галереями — «Библейские этюды», «Рамаяна», «Дух кристальной чистоты. Творчество Н.Рериха». Неабиякою популярністю користуються ресурси з навчання англійської мови: «Англійська від А до Я», «Англійська мова в Інтернеті». І звичайно ж, «хітом» мабуть не тільки нашого, але й багатьох аналогічних центрів, є ресурси пов'язані з рефератами. «Колективне вивчення» цієї теми не втратить своєї актуальності ніколи, принаймні, доки існують такі поняття як школа та вузи.
Слід відмітити, що Центр займає вагоме місце в системі інформаційної підтримки навчально-виховного процесу шкіл нашого мікрорайону. Саме Центр став базою для проведення циклу семінарів і тренінгів для бібліотекарів ЦБС та учнів, вчителів навчальних закладів міста, студентів бібліотечного факультету Олександрійського училища культури, він став справжнім осередком формування інформаційної культури. Під час Тижня бібліографії «Книга плюс, або подорож у Читай-місто» бібліотеку і Центр відвідали не тільки учні шкіл міста, але й району: селищ Димитрово, Мартоіванівка, Перемога. Крім цього, бібліотекарі-консультанти Центру є співавторами сторінки «Детская площадка» в місцевій газеті «Городской курьер», що виходить щотижня тиражем 4,5 тис. прим. Інформація для його сторінки готується з використанням матеріалів Всесвітньої мережі — таким чином популяризуються ресурси Інтернет та можливості Дитячого Інтернет-центру.
Справжніми зв'язковими ЦДБ зі світом Інтернету стали наші користувачі — члени Інтернет-клубу «УНИКУМ» (К.Сухомлин, Н.Пед­ченко, О.Матяж, Я.Федорус), якідопомагають збирати інформацію про події, що відбуваються у бібліотеці, оформлюють та наповнюють тематичні папки, популяризуючи книги та найбільш цікаві статті. Гуртківців також активно залучають і до створення web-сайту, зокрема до роботи над краєзнавчою сторінкою.
Слід зазначити, що електронна інформація стає дедалі більш доступною, широко використовується, але потреби в друкованій продукції не скорочуються. Наші читачі потребують інформації в друкованому та електронному вигляді, і саме впровадження новітніх технологій забезпечує їм доступ до потрібних матеріалів. Користування Інтернет відкриває учням великі можливості оволодіння спеціальними знаннями з різних галузей наук при підготовці до уроків, науково-дослідних робіт, написанні рефератів, а вчителям — допомагає у пошуку необхідної інформації для проведення уроків і позакласних заходів.
Книга і комп’ютер — тема невичерпна і складна. Поки що ці два джерела інформації співіснують, доповнюючи один одного. А що буде далі, покаже час...


І н ф о р м у є м о

В жовтні 2005 року на базі Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. А.П Гайдара проходила обласна науково-практична конференція «Юний читач і українська література», на якій піднімалися такі актуальні питання: «Дитяча бібліотека як соціальний інститут підтримки і розвитку інтересу дітей до читання», «Поєднання друкованого слова та новітніх інформаційних технологій у роботі бібліотек по формуванню світогляду дитини», «Інновації в роботі сільської бібліотеки по формуванню культури читання дітей»,«Учитель, дитина і українська книга» тощо.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей