Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Тетяна Данилевич,,
начальник відділу Житомирської ОДБ

Бібліотека — перехрестя, де зустрічаються партнери

Комплексна програма «Партнерство» — це стратегічний напрямок діяльності Житомирської обласної бібліотеки для дітей. Розвиваючи взаємовідносини з різними установами, фондами, громадськими організаціями, окремими людьми, ми хочемо показати, що бібліотека надійний та потрібний партнер, і невипадково гаслом нашої діяльності стали слова: «Це ми вміємо, це ми знаємо, а це ми зробимо разом з вами».

Грані співробітництва або від чого залежить успіх

Бібліотека вже давно стала центром культурного життя, зібравши в Союзі інтелектуальної еліти міста Житомира бібліотекарів, письменників, краєзнавців, вчителів, батьків, вихователів, художників, музикантів, співаків, композиторів, психологів, ветеранів Великої Вітчизняної війни та воїнів-інтернаціоналістів, кращу учнівську і студентську молодь, представників засобів масової інформації. Для об'єднання всіх наших зусиль, знань, вмінь, талантів, бажання здобути перемогу над байдужістю, злом, жорстокістю цього світу, було розроблено «Декларацію захисту підростаючого покоління від духовної кризи» і винесено для обговорення на одну із зустрічей Союзу інтелектуальної еліти. Основною метою створення такої декларації було прагнення привернути увагу небайдужих людей до таких цільових програм: «Оазис доброти» адаптація дітей-інвалідів, дітей з малозабезпечених сімей, дітей, що мають труднощі у навчанні віком від 10 до 18 років), «Увійти у світ мистецтва» (творчість юних) й запросити їх до плідної співпраці.

Духовна еліта міста — наші партнери

Наша мета — за допомогою професіоналів, з якими ми співпрацюємо, пробуджувати в дітях потяг до творчості та розвивати її, допомагати у формуванні духовної сутності, підтримувати в підлітках ту «енергію відчуття», яка стане визначальною для майбутньої самореалізації.

З 2005 року студія «Дебют», літературне об'єднання «Цікаве перо», літературно-музична вітальня «Свічадо» (для учнів 5–11 класів), краєзнавчий театр книги «Аркадія» діють у рамках програма «Увійти у світ мистецтв». Проводити цікаві заходи нам допомагають наші партнери — студенти та викладачі музичного училища ім. Косенка, училища культури і мистецтв, вихованці та педагоги музичних шкіл міста, міського будинку культури, будинку творчості, міського центру науково-технічної творчості молоді, дитячої художньої школи, самодіяльні дитячі творчі колективи, художня студія «Арт-село». Цікавими і корисними для наших читачів були літературно-музична композиція «Живуть, Тарасе, любий, поміж нас і голос твій, і пензель твій і слово», присвячена творчості Т.Г. Шевченка, вечір поезії «Через віки з Любов'ю», шоу-програма «Колесо дитячих мрій», свято «На вогник збираються діти війни». Діти слухали музичні твори, які виконували гітарист Олександра Ходаківського; інструментальний квінтет музичної школи ім. Лятошинського разом зі своїм викладачем Валерієм Єрмаковим; молодіжний камерний хор «Орфей» у складі студентів, викладачів навчальних закладів міста; класичний ансамбль «Елегія»; дитячий фольклорний ансамбль «Веселі музики» та хор «Криниченька» під керівництвом подружжя Голубів. Всіх їх об'єднує любов до музики, співу, бажання доторкнутися до прекрасного і нести його іншим, допомагаючи дітям розвивати творчі здібності. У літературному вечорі «Сосновий ліс перебирає струни над берегами вічної ріки», присвяченому 75-річчю від дня народження Ліни Костенко взяли участь актриса обласного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги Ірина Лопатюк, яка зіграла роль Ліни Костенко, студент хореографічного відділення училища культури і мистецтв Яремчик Олександр — у ролі Гриця («Маруся Чурай») та учні музичних шкіл міста — наші читачі. Ми раді, що наші партнери — неординарні, творчі особистості, є гарним прикладом для нашої молоді.

Добре діло від доброго серця

Майже не один великий чи малий захід не можливо було б організувати на належному рівні, якби не наші шановні спонсори. А це відоме спільне українсько-німецьке підприємство «Полі сакс», що очолює директор Віра Тимофіївна Шелудченко — жінка з відкритим серцем, яка з радістю допомагає дітям з малозабезпечених сімей, надаючи їм призи, нагороди, заохочуючи до участі у різноманітних конкурсах, творчих заходах. Жоден Тиждень дитячої книги не обійшовся без її спонсорської допомоги. Також шановні спонсори — Обласний Комітет України у справах ветеранів під керівництвом Михайлова О.Ф. та Обласна Спілка ветеранів Афганістану під керівництвом Ментова П.В. Вони не тільки допомагають матеріально, а й безпосередньо беруть участь у проведенні заходів. Наприклад, на презентації обласного конкурсу дитячої творчості «Нащадки пам'ять бережуть» діти почули цікаві розповіді свідків та учасників бойових дій в Афганістані — житомирського художника-карикатуриста Василя Вознюка, полковника запасу Михайла Козлова та спортивного журналіста, полковника запасу, автора книги «Шураві» Юрія Чернишова. На святі «На вогник збираються діти війни» своїми спогадами з читачами поділився О.Ф. Михайлов — уповноважений представник Державного комітету України у справах ветеранів Житомирській області.
Своєрідна форма співробітництва — бібліотечна допомога партнерам. Ось один з прикладів — перед прем'єрою спектаклю обласного лялькового театру до 200-річчя від дня народження Г.Х. Андерсена, працівники бібліотеки провели цікаву конкурсну програму «Хіба ж забути мить казкову ...» та організували книжкову експозицію «Казка його життя» у кімнаті казок, яка знаходиться в приміщенні театру, для відвідувачів біля експозиції відбувся і літературний репортаж.
Чимало зусиль докладається до співпраці з гуртком «Моделювання одягу» при обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді. Бібліотекарями було проведено цікаву шоу-програму «Святкова феєрія моди», родзинками якої стала театралізована композиція «Щоб мрію зробити реальністю ...» (про сучасну Попелюшку, яка збирається на бал), літературний конкурс «Пізнай героя по одягу» та представлення у віршованій формі колекції «Мар'яж» модельєра-дизайнера, колишньої випускниці гуртка, нині студентки Київського державного технікуму легкої промисловості Ірини Пилипчик.

Вчити дитину мистецтву життя

Новий етап розвитку суспільства вимагає від особистості відповідального ставлення до життя, компетентності у вирішенні складних життєвих проблем. Сьогодні для успіху в житті мало певного обсягу знань, потрібне ще й вміння ефективно користуватися ними, об'єктивно оцінювати свої здобутки і можливості. Декілька років тому, коли бібліотека почала активно співпрацювати з відділом у справах неповнолітніх Житомирської міської ради, виникла ідея створення центру психологічної допомоги, перші кроки роботи якого давалися непросто. З практики ми знаємо, що навіть діти з цілком благополучних родин часто приховують свої проблеми за маскою відстороненості чи навіть агресивності, не завжди адекватно реагуючи на відверту розмову з дорослими, то що вже казати про дітей, які потрапляють у поле зору комісій у справах неповнолітніх. Відтак, акцент у цій роботі було зроблено на доступність і ненав'язливість під час надання психологічної допомоги, дух творчого спілкування і особливої аури. Дуже важливо, що дитина, приходячи до бібліотеки, може не тільки отримати цікаву книгу, а й поспілкуватися з однолітками, поділитися своїми думками, і головне, вона тут може бути почутою. Допомагають підліткам набувати соціокультурного досвіду, вміння адаптуватися у соціальному оточенні, формувати найкращі духовні цінності викладачі та студенти останніх курсів факультативу «Медична психологія» МАУПу та Міжнародного відкритого університету розвитку людини «Україна», шкільні психологи. Наші читачі мають змогу поділитися своїми проблемами й тривогами з фахівцями-психологами, отримати від них практичну пораду під час занять у «Школі життєтворчості» або, звернувшись до них через «Секретну скриньку відвертості», отримати відповідь під час розгляду «Пошти довіри». Такі зустрічі та бесіди за бажанням дітей можуть бути конфіденційними. Фахівцями бібліотекарями відділу обслуговування учнів 5–11 класів проводяться різноманітні заходи з використанням нестандартних прийомів: конверт дружніх запитань та відвертості, година нерозгаданих таємниць людської психіки, бесіди за «круглим столом» з «гострими» кутами та інші. Дуже сподобався нашим читачам цикл уроків спілкування «Почуй і зрозумій іншого» з оглядами літератури та тестуванням, тренінг з пошуку шляхів розв'язання життєвих суперечностей «Шлях до гармонії», психологічна гра з розвитку навичок вміння прийняття рішень для молодших підлітків «Віртуальний світ», тренінг «Психологічні бар'єри та їх подолання». Цікава робота проводиться з дітьми-інвалідами, дітьми, які мають певні труднощі у навчанні, учнями спеціалізованої школи-інтернату, щодо інтеграції їх у суспільство в рамках програми «Оазис доброти».
Дитина, яка б вона не була, прагне спілкування, любові, поваги, й звісно, перемоги. Тому ми, бібліотекарі, шукаємо шляхи до гармонії й комфорту для дітей, щоб у дорослому світі не довелося їм пізнати принизливого комплексу меншовартості, щоб вони могли стверджувати: суспільство милосердне, я в ньому — такий, як і всі. Ці діти були присутні на таких цікавих заходах, як практикум з арт-терапії «Створи свій образ», ігрової психотерапії «Світ навколо мене», а також презентаціях авторських виставок наших читачів, представлених студією «Дебют» з майстер-класами. До них можна віднести чудові виставки з паперо-пластики «Візерунки натхнення» учнів гуртка «Джерель­це» під керівництвом Єніної Р.Т., виробів з бісеру та вишивки «Парад кольорових див», з батіку «Весна так ще ніколи не співала ...», присвячених творчості Лесі Українки та багато інших цікавих і неповторних.

Разом із студентами соціально-психологіч­ного факультету ДПУ ім. І. Франка ми знайомимо читачів з цікавими фактами біографій видатних письменників, пов'язаних з особливостями їх психологічного стану. Чудовий успіх мала літературно-музична композиція про особистий і творчий феномен Лесі Українки «Зірка далекої царівни». Під час цього заходу декілька разів використовувався психологічний ефект прийому стоп-кадр, за допомогою якого знайомили своїх читачів з неодноразовими твердженнями поетеси про силу своєї візуальної уяви та з цікавими фактами її біографії, щоб вони мали можливість оцінити глибину образного мислення та творчу індивідуальність письменниці. Проводились також заняття з циклу «Тактика генія» для дітей із заниженою самооцінкою та комплексами, навчання завжди закінчувалися визначенням формули успіху відомої людини. Найбільш цікаві заняття були присвячені Ч. Дарвіну «Не дивіться на лінивих з недовірою» та Антуану де Сент-Екзюпері «Шукайте мене в тому, що я пишу».
Під час проведення опитування та анкетування ми помітили, що відповідно до віку змінюються запити читачів. Дорослішаючи, діти рідше обирають книги «за власними інтересами», обмежуючись творами за шкільною програмою, які зазвичай читають без інтересу у дайджестах чи хрестоматійних уривках. Тому при проведенні масових заходів ми застосовуємо інтерактивні прийоми: «Відкритий мікрофон» (читачі висловлюють свої враження від заходу), метод асоціативних малюнків (краще запам'ятовується біографія письменника, розвиває зорову пам'ять), «Відстрочена увага» (розповідь про цікаві та незвичайні факти з життя письменника). Для того, щоб підвищити якість проведення заходів, присвячених творчості того чи іншого письменника, організовуємо при відділі групу допомоги бібліотекарям «Літе­ратурний ексклюзив», до якої входять студенти філологічного факультету ДПІ ім. І. Франка та кращі читачі бібліотеки, що займаються пошуком цікавої, захоплюючої інформації та невідомих фактів з біографії письменника, вивчають долю видання творів, досліджують відомості про ще не надруковані матеріали, архівні документи.
Реалізувати інформаційно-просвітницьку програму «Відчуй себе захищеним» з виховання правової культури та формування здорового способу життя, системи високих життєвих якостей нам допомагають працівники міліції. Спільно з начальником відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх Корольовського району міста Тетяною Герасимчук та її колегами проводиться індивідуальна робота з «важкими» підлітками та їхніми батьками, виявляються інтереси та здібності дітей, пропонується література, у бібліотеці організовуються їх персональні виставки. Це сприяє покращенню мікроклімату в сім'ях, допомагає дітям знайти друзів, дає їм можливість представити на розгляд ровесників свої роботи. Так в бібліотеці було організовано виставки робіт з пластиліну «важких» підлітків «Ера динозаврів», «Погляд у світ», які засвідчили, що багато юних правопорушників мають своє, оригінальне бачення світу, і навіть справжній талант, якому треба допомогти розкритись, щоб він став основою для самоствердження підлітка у нашому складному світі. Формуванню стійкої моделі безпечної поведінки підлітків сприяє курс інтерактивних занять «Ти і міліція». Ці заходи спрямовані на налагодження відкритого продуктивного діалогу правоохоронців з підлітками та дають можливість обговорювати поведінку цих дітей. На цю тему було проведено цікаві заходи: засідання «круглого столу» «Від правопорушення — до злочину один крок», дискусія з елементами рольової гри «Якщо тебе зупинив міліціонер», інформаційна година «Злочин і покарання», ділова гра «Шляхами права», правовий практикум «Неповнолітні: взаємозв'язок прав та відповідальності». Для нас дуже важливо, щоб підлітки не розгубилися у світі спокус, не стали наркоманами та не вживали алкоголь, щоб вони були впевненими у собі, і у будь-якій ситуації почувалися людиною та особистістю. Дуже добре допомагають дітям у цьому профілактичні ігри, тренінги, лекції та бесіди, які ми проводимо для учнів 8–11 класів у бібліотеці разом з обласним благодійним фондом «Молодь за здоровий спосіб життя».
Для підвищення професійного рівня бібліотекарів щодо психологічного підходу обслуговування дітей, діє клуб «Формула успіху», у якому для них проводяться дні інформації, ділові ігри, лекції, зустрічі з психологами міста. Це допомагає фахівцям ще краще працювати зі своїми читачами — створювати більш сприятливі умови для неформального задоволення потреб та активніше прилучати їх до суспільної культури і знань через читання, зберігаючи субкультури дитинства. Матеріали і методи роботи клубу «Формула успіху» використовуються при проведенні методичних семінарів, організованих спільно з Житомирським факультетом Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв для фахівців районних і міських бібліотек.
У своїй роботі з читачами-дітьми ми намагаємося дотримуватися аксіоми: всі діти здібні, а ми, бібліотекарі, обов'язково повинні допомогти їм розкрити увесь свій творчий потенціал, естетично виховати їх, формувати стійкий психологічний простір для духовного розвитку кожної особистості, бо це майбутнє нашої держави.
З року в рік ширшає коло наших партнерів, і з огляду на це, ми вирішили у наступному році розробити великий проект «Партнерство», запросити всіх своїх друзів-партнерів та влаштувати свято — його урочисту презентацію.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей