Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Луганська область

Галина Омельченко,
директор Луганської ОДБ

Повернення до джерел

Сьогодні ми, бібліотекарі дитячих бібліотек, робимо дуже важливу справу — виховуємо нову людину для своєї незалежної держави, людину-патріота з великою відповідальністю за долю народу України. Коли ми ведемо мову про виховання патріота, то розуміємо, що виховання любові до України починається з виховання любові до своєї малої Батьківщини, тому найважливішим напрямом патріотичного виховання вважаємо краєзнавство. Підтвердженням цьому є принципи, які сформульовані науковцем, філософом Дмитром Сергійовичем Лихачовим: «Любов до своєї Батьківщини — це не щось відірване: це любов до свого міста, своєї місцевості, до пам’ятників їх культури, гордість за свою історію… До патріотизму не можна закликати, його необхідно дбайливо виховувати …».

Краєзнавча робота постійно і систематично ведеться в бібліотеках Луганщини. Нове розуміння сучасних підходів до її реалізації та новий поштовх до посилення цієї діяльності надали нам спостереження за читанням дітей та результати деяких соціологічних опитувань, які є обов’язковим компонентом. Результати опитування користувачів бібліотеки, учнів 5–9 класів, яке було проведене в рамках багатьох заходів, присвячених 60-річчю «Молодої гвардії», майже шокували. 93% дітей не змогли назвати імена молодогвардійців (серед прізвищ, які називалися, були Зоя Космодем’янська, Валя Котик і навіть Павлик Морозов). Соціологічне дослідження «Розкажи мені про себе» показало, що 60 % підлітків хотіли б поїхати з України на постійне місце проживання в інші держави. Усе це та інші фактори спонукали нас розробити комплексно-цільову програму з розвитку краєзнавчої роботи «Бібліотечне краєзнавство дітям» на період до 2010 року. Мета програми: удосконалення науково-методичної бази краєзнавства: цілеспрямоване і науково обґрунтоване формування бібліотечних краєзнавчих фондів та удосконалення довідково-інформаційних джерел краєзнавчої тематики (ДБА, баз даних, довідкового фонду бібліотечних документів); сприяння формуванню в юних громадян усвідомлення своєї причетності до збереження і примноження духовних скарбів рідного краю через активну популяризацію краєзнавчих видань, використання інноваційних форм і методів; організаційно-методичне забезпечення реалізації програми в бібліотеках області; поглиблення та розвиток координаційних зв’язків зі школами, організаціями та установами, які займаються краєзнавством, ЗМІ.

Таким чином, краєзнавча робота стала пріоритетним напрямом діяльності ОДБ та бібліотек області. Як завжди, вона є органічною частиною всіх бібліотечних процесів: формування фонду документів, організації довідково-бібліо­графічного апарату, інформаційно-бібліографічного обслуговування, індивідуальної та масової роботи з читачами. Ця робота регламентується «Положенням про краєзнавчу роботу Луганської обласної бібліотеки для дітей», що передбачає організацію, засади та функції структурних підрозділів ОДБ з цього напряму діяльності.

Загальновідомо, що добре сформовані та організовані фонди видань з краєзнавства, як і інших галузей знань — основа для стабільної та ефективної роботи. Особливістю краєзнавчих фондів дитячих бібліотек Луганщини є брак видань для дітей, особливо пізнавального характеру. Виняток становлять «Природа рідного краю», «Історія рідного краю» (підручники для 5 класу), невеличка книга віршів «Сказочный город Луганск», декілька видань книг В. Зорік, Ю. Князєва, В. Голобородько та ін. На жаль, немає жодної книги чи проспекту з економіки, історії та розвитку культури про звичаї та традиції області, адресованих юним читачам. Тому до складу краєзнавчих фондів входять видання, розраховані на дорослого користувача. Безумовно, це негативно впливає на роботу, особливо з користувачами молодшого та середнього шкільного віку, оскільки більшість цих матеріалів складні для сприйняття дітьми.

Необхідно відзначити, що останнім часом помітно активізувалося видання краєзнавчих посібників, монографій з історії окремих районів області (Новопсков, Троїцьке, Лутугіно, Красний Луч, Біловодськ), що частково компенсує застарілі матеріали енциклопедичного видання «История городов и сел Украины. Ворошиловградская область» (К., 1976). Але брак нових матеріалів з економіки, географії, соціальної сфери перешкоджає задоволенню запитів користувачів дитячих бібліотек області. Тому доцільно включити в план видань Бібліотечної серії «Книгу про Донбас» та «Историю городов и сел Украины» з виправленнями та доповненнями.

Наступна проблема — повнота формування фондів краєзнавчих видань. Змістовну і цікаву інформацію містять посібники з топоніміки, історії освіти Луганщини, які підготовлено і видано педагогічним університетом (видавництво «Альма-матер»). Такі видання, безумовно, може придбати тільки ОДБ. Бібліотеки області для дітей (особливо децентралізовані) такої можливості позбавлені. Тому знову і знову постає питання про обов’язковий примірник краєзнавчої літератури для ОДБ, адже багато книг, особливо виданих за рахунок автора, залишаються поза увагою працівників дитячих бібліотек. Поповнення краєзнавчих фондів нашої бібліотеки здійснюється ще й за рахунок наших соціальних партнерів: видавництва «Світлиця», яке безкоштовно передає бібліотеці книги місцевих авторів; обласного еколого-натуралістичного центру, який забезпечує нас виданнями природничої та екологічної тематики; обласних краєзнавчого та художнього музеїв, які допомагають поповнити наші фонди книгами з етнографії, про звичаї, традиції та мистецтво Луганського краю.

Важливим доповненням довідкових видань є періодика. Якщо в бібліотеках області, особливо сільських, становище з передплатою є дуже скрутним, то ОДБ отримує 12 назв місцевих газет та дитячий журнал «Лучик» (видається у м. Красний Луч). Разом з цим, експрес-анкетування «Луганщина у віршах і прозі», яке проводилося серед користувачів ОДБ, показало, що діти чекають книжок про героїв минулого та сучасності, про своїх однолітків, про майбутнє свого краю. Ці побажання — своєрідне дитяче замовлення, були передані в обласне відділення Національної спілки письменників України.

Успіх краєзнавчої роботи дитячих бібліотек значною мірою залежить від якості та стану ДБА, на основі якого базується вся діяльність із задоволення запитів користувачів різних категорій; виконання довідок краєзнавчого змісту; інформаційного забезпечення тем, пов’язаних з історико-культурним, науково-природничим та промислово-економічним аспектами життя Луганщини. Аналіз довідкової роботи ОДБ за І півріччя 2006 року показав, що запити користувачів з питань краєзнавства складають біля 20% загальної кількості. Це обумовлено тим, що всі предмети шкільної програми включають краєзнавство. Тому звичними є довідки «Видатні математики Луганщини» (з математики), «Гідроніми, дріоніми Луганської області». (2 кл., з російської мови), «Даль і Шевченко» (з української літератури); «Стихійні лиха та природні катаклізми на Луганщині» (з ОБЖ), «Легенди і традиції краю» (з українознавства) та інші. ДБА бібліотеки (система каталогів, краєзнавча картотека для учнів 5-9 кл., фонд довідкових і бібліографічних посібників з краєзнавства, 25 тематичних тек газетних матеріалів) репрезентативні запитам користувачів. Поступово створюється електронна база даних «Кращі люди Луганщини» (розроблено положення, внесено біля 200 записів).

Бібліографічні довідки про життя видатних людей краю, які повторюються з року в рік, викликали необхідність видання серії «Наші люди». У 2006 році вже вийшли пам’ятки, присвячені творчості місцевих письменників Андрія Медведенка, Тетяни Дейнегіної та «Пам’ятні місця Луганська». Планується підготувати та видати біобібліографічний матеріал до 100-річчя від дня народження нашого земляка Олексія Стаханова. У перспективі — перевидання біобібліографічних покажчиків «Письменники Луганщини — дітям» та «Гордість землі Луганської». А у нас дійсно є ким пишатися. Володимир Даль, Всеволод Гаршин, Володимир Сосюра, Михайло Матусовський, Герой України письменник Микола Руденко, луганський Корчагін Владислав Титов, композитор Павло Аєдоніцький, золотий голос України Бела Руденко, виконавець ролі Верещагіна у кінофільмі «Белое солнце пустыни» Павло Луспекаєв — це наші земляки. Тому традиційні в бібліотеках краєзнавчі читання «Література рідного краю», зустрічі з письменниками, презентації нових книг Андрія Медведенка «Нельзя не вернуться», «Жайвори над Луганщиною», дні краєзнавства, дні інформації «Сузір’я муз Луганщини» з театром-експромтом «Пам’ятнику дайте слово», «Слобожанський Луг» з краєзнавчим бібліографічним лабіринтом, з літературно-музичним вернісажем за творчістю М. Матусовського та ін. Так здійснюється інформаційне забезпечення краєзнавства як самостійного розділу роботи.

Наступний аспект — використання краєзнавчих матеріалів в роботі з народознавства, в екологічному, художньо-естетичному вихованні, на допомогу розвитку дитячої творчості. З цією метою в бібліотеці проводяться комплекси заходів «З живого джерела: свята, обряди, обереги рідного краю» (для учнів 5–9 кл.), «Вінок калиновий сплітаю із звичаїв рідного краю» (для учнів 1–4 кл.), цикл занять «А що у нас росте і хто у нас живе?» (для учнів 1–4 кл.), «Люби і оберігай рідну природу», поетичні вернісажі «Духовні криниці: Луганщина літературна» та інші. Традиційними стали в бібліотеці екологічні посиденьки з ОЕНЦ та дні творчості з будинком дітей та юнацтва «Радість». Чудовим святом творчості дітей став обласний похід юних краєзнавців «Край нескорених» (2005 р.) у номінаціях «Велика Вітчизняна в моїй сім’ї», «Герої поряд з нами», «Вулиці імені героїв». У завершальному етапі цього заходу взяли участь 120 дітей віком від 10 до 15 років з 23 районів області. 65 з них були нагороджені дипломами та подарунками. Хід конкурсу, його результати висвітлювалися на сторінках обласної газети «Ижица» та по обласному радіо. За підсумками конкурсу було видано збірник робіт переможців. Досвід проведення обласних конкурсів переконав нас, що це дуже корисна справа, яка дає можливість активізувати патріотичне виховання на місцях, особливо в сільських бібліотеках. Аналіз діяльності бібліотек з довідково-бібліографічного обслуговування за 2002–2005 роки це підтвердив. Практично всі бібліотеки мають куточки краєзнавства, в яких представлено фонди, краєзнавчі картотеки, теки газетних вирізок, краєзнавчі досьє. Систематично проводяться огляди літератури, дні краєзнавства та ін.

Теплі та тісні зв’язки з місцевою письменницькою організацією підтримують працівники Слов’яносербської ЦРДБ. Тут регулярно проходять зустрічі з письменниками, презентації нових книг. Результат цієї плідної співпраці — подарунок бібліотеці 40 краєзнавчих видань. Досить цікаво організовано роботу у Сватівській ЦБС, де працюють клуби «Берегинька», «Краєзнавець». Тут проходять фестивалі дитячої творчості «Я славлю жінок Сватівщини». Особливо слід відзначити змістовну роботу Марківської ЦБС. Бібліотекарі глибоко вивчають творчість письменників-земляків. У минулому році цікаво було інсценізовано казку В. Гаршина «Лягушка-путешественница», захоплююче пройшли літературні вечори за творчістю Василя Голобородька, Григора Тютюнника, Михайла Матусовського, конкурс на краще виконання віршів місцевого поета М. Палагути; з використанням інноваційних підходів пройшов конкурс ерудитів «Чи знаєш ти історію Луганщини?».

Особливу роль в активізації роботи з краєзнавства відіграє організаційно-методичне забезпечення цього питання з боку ОДБ. Дитячі бібліотеки області систематично отримують методичні рекомендації, бібліографічні видання, щорічний фактографічний календар з обов’язковими рубриками «Краєзнавчі дати» та «Видатні ювіляри-земляки», бібліографічні дайджести, пам’ятки, методичні матеріали за творчістю окремих письменників. Бібліотечне краєзнавство — обов’язкова складова системи підвищення кваліфікації бібліотечних працівників різних систем і відомств. Проводяться краєзнавчі семінари, різноманітні аспекти краєзнавчої роботи також розглядаються на всіх інших семінарах. Постійно тримати «руку на пульсі» бібліотечного життя, виявляти проблеми, прогалини краєзнавчої роботи нам допомагає постійне аналізування цієї діяльності в різних аспектах, яке дає можливість вносити своєчасно корективи, знаходити шляхи оптимізації.

За роки роботи над програмою дещо стало краще, стабільніше. Останні опитування користувачів «Ми родом із Луганська», «Гордість Луганщини» показали, що вже 50% наших читачів мають уявлення про історію, культуру краю; особливо помітним є прогрес у дітей, які постійно беруть участь у заходах з краєзнавства. Але ж нас турбує інша частина дітей, які, відповідаючи на запитання анкет, написали: «Тут немає нічого цікавого», «Про історію свого краю нічого не знаю і не хочу знати». Ми хвилюємося, що діти, користуючись послугами Інтернет, ксероксом, виконуючи завдання школи, поступово відвикають працювати з книгою, періодичними виданнями, щоб одержати знання з краєзнавства у вивченні шкільних предметів. Не дає спокою і пасивність підлітків. Вони відповідають, що їм місто не подобається: воно брудне, мало квітів, дерев. Усі хочуть гарного мера, який би перетворив його на чарівну казку. А що для цього робить кожен з них? Тому ОДБ розпочала ще один проект спільно із ЗМІ. Це краєзнавча подорож «Край лугарів: від минулого до майбутнього» за такими напрямами: «Вітчизну мою славлю», «Майбутньому сторіччю» та «Скарбничка добрих справ». Саме третій напрямок дає можливість організувати проведення різноманітних акцій, спрямованих на благоустрій міста, проведення екологічних експедицій, виховання милосердя та доброти, надання допомоги людям з обмеженими можливостями та похилого віку. Наш земляк написав колись такий рядок: «С чего начинается Родина?». Звичайно, зі ставлення до своєї домівки, вулиці, міста чи села. Тобто, з кожного із нас.

Бібліотечні працівники дитячих бібліотек Луганщини мають велике бажання і всі умови, щоб через заохочення до книги та творчості пробудити любов до своїх рідних джерел, щоб ми могли з повним правом сказати: «Ми — не Дике поле, ми — земля Лугарів».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей