Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Миколаївська область

Тетяна Жайворонок,
директор Миколаївської ОДБ ім. В. Лягіна

Програмна діяльність як забезпечення ефективності
інноваційної діяльності бібліотек

Дитяча бібліотека є особливою інституцією сучасного суспільства, де надбання науки і культури надаються юним громадянам України вільно і у широкому розмаїтті на основі постійної взаємодії із зацікавленими організаціями і соціальними партнерами. Одним із важливих інструментів створення позитивного іміджу дитячої бібліотеки є робота за комплексними програмами і проектами. Саме програма дає можливість акумулювати творчі і матеріальні ресурси бібліотеки для досягнення поставленої мети. Протягом останніх років дитячі бібліотеки Миколаївщини здійснюють плідну програмну діяльність. Новатором у цій справі є обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна, яка успішно втілює в життя цільові комплексні програми «За здоров’ям — до бібліотеки» (2003-2011 рр.), «Обдаровані діти — майбутня еліта нації» (2003-2006 рр.), «Інформаційна культура — кредо сучасної освіти та розвитку особистості учня» (2003-2006 рр.). Упровадження цих програм стало успішним завдяки співпраці з діловими партнерами бібліотеки: управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, обласною та районною організацією Товариства Червоного Хреста України, обласними організаціями Спілки письменників України та Спілки художників України, обласною організацією Фонду культури України, обласним та міським палацами творчості школярів, музеями, школами естетичного виховання та іншими закладами.

У рамках цих комплексних програм було проведено багато яскравих і резонансних заходів. Завдяки програмі «За здоров’ям — до бібліотеки» бібліотека створила собі позитивний імідж як центр виховання екологічної культури щодо власного здоров’я, що включало в себе прищеплення учням шкіл навичок здорового способу життя. З цією метою проводилися місячники здоров’я, дні Червоного Хреста, уроки-застереження «Людина і СНІД: серйозний погляд», літературні ігри–подорожі «Зі спортом — до країни Здоров’я». Своєрідною «родзинкою» програми стала популяризація серед читачів-учнів різних вікових груп знань про Міжнародне гуманітарне право: для старших школярів за допомогою уроків-дискусій «Червоний Хрест і Міжнародне гуманітарне право», для молодших — літературної гри-вистави «Світ врятує доброта» літературного театру «Сюрприз».

Логічним продовженням цільової комплексної програми «Обдаровані діти — майбутня еліта нації» стало створення у 2006 році на базі відділу мистецтв ресурсного центру «ДіМ» (Діти і Мистецтво). Його мета — надання якнайповнішої інформації у текстовому та електронному вигляді про різні види мистецтва, розвиток творчих здібностей дітей, створення умов для реалізації їхніх обдарувань та здібностей, а також надання теоретичної та практичної допомоги в організації занять з питань мистецтвознавства керівникам студій, гуртків, інших творчих об’єднань.

Працівники відділу нових інформаційних технологій здійснюють інформаційне забезпечення потреб читачів, створюючи web-бібліографічні і тематичні картотеки, Інтернет-ресурси «Мистецтво України», «Творчий розвиток дитини в бібліотеці», «Обдаровані діти в електронному середовищі» та ін. Своєю гордістю бібліотека вважає роботу творчого колективу літературної студії «Секрет», керівником якої є відома миколаївська поетеса Катерина Голубкова. Її вихованцями в різний час були нині відомі в Миколаєві журналісти, викладачі університетів тощо. Студійці протягом багатьох років ставали призерами престижних всеукраїнських і міжнародних конкурсів «Золота арфа», «Чарівна книжка», «Гранослов» та багато інших.

Великою популярністю у громадськості користується Бібліотечний центр інформаційної підтримки освіти і духовного розвитку дитини, який об’єднує всі підрозділи бібліотеки для сприяння всебічному розвитку дитини, підвищення її інтелектуального і духовного потенціалу, а також для створення єдиного інформаційного простору. Важливою складовою Центру є школа інформаційного комфорту «Учись учитися», яка разом з «Факультативом інформаційної культури» надає допомогу у навчанні, інформує про нові надходження бібліотеки. Роботі Центру сприяє розширення комп’ютерного парку: сьогодні бібліотека налічує 8 комп’ютерів. Плідна співпраця фахівців відділу нових інформаційних технологій зі спеціалістами відділів обслуговування, маркетингу і перспективних методик, інформаційно-бібліо­графічного спонукала колектив бібліотеки до нових творчих пошуків. Своєрідним ноу-хау бібліотеки, яким вона пишається, є впровадження проекту «Крок до Європи» і створення однойменного ресурсного центру. Ця ідея з’явилася у працівників бібліотеки після успішного проведення у 2005 році історико-літературної подорожі «Україна — держава європейська». Накопичені матеріали в друкованому і електронному вигляді слугуватимуть юним і дорослим користувачам у розширенні знань про країни Європи, історичні зв’язки з Україною, принципи об’єднання держав у Євросоюз та ін. Вдалою формою популяризації цих знань є проведення циклів віртуальних уроків «Калейдоскоп європейських кордонів».

Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.Лягіна стала однією з перших в Україні, на базі якої відкрито інформаційно-туристичний центр «Миколаївщина туристична запрошує». Управління з питань туризму та курортів і Миколаївська філія Національної туристичної організації України не випадково розташували цей осередок інформації у бібліотеці, адже для цього є всі підстави: і потужні інформаційні ресурси, і чудовий творчий колектив, і допитлива юнь — користувачі бібліотеки, і молодь, яка відвідує Миколаївщину за туристичними путівками.

Працівників нашої бібліотеки завжди хвилювали проблеми читання дітей. Протягом 2004–2005 рр. проводилось широкомасштабне дослідження читацьких запитів і інтересів різних категорій читачів. Цікаві дані виявило анкетування підлітків «Я і бібліотека», «Я — читач», «Я і сьогодення». Цим проблемам присвячувалась і науково-практична конференція працівників дитячих бібліотек області, проведена спільно з освітянами, літераторами, видавцями.

Читачі обласної бібліотеки для дітей і дитячих бібліотек області беруть активну участь у всеукраїнських конкурсах «Найкращий читач … року», «Хочу читати». Спільно з Херсонською ОДБ двічі (у 2004 і 2005 році) проводився міжобласний конкурс «Лідер читання ... року». Все це спонукало нас розпочати у 2006 р. розробку комплексної програми «Під­літок і книга».

Значних успіхів досягла у впровадженні комплексних програм Центральна бібліотека для дітей м. Миколаєва, найцікавіші з яких: «Глибинна екологія людства на захисті дитинства», «Майбутня мама — найчарівніша і найпривабливіша», «Разом з книгою ми ростемо». Набутий нею досвід було висвітлено на сторінках професійних журналів, його вивчали на всеукраїнських і міжнародних семінарах і конференціях.

Бібліотеки-філії ЦБС для дітей працюють за програмами «Я веду бабусю до бібліотеки» (бібліотека-філія № 2), «Гендерне виховання в умовах дитячої бібліотеки» (бібліо­тека-філія № 5). Програмну діяльність здійснюють також і районні бібліотеки Миколаївщини для дітей. Цьому сприяло проведене обласною бібліотекою для дітей ім. В. Лягіна заняття з професійної майстерності для працівників дитячих бібліотек області. Найбільш успішно працюють у цьому напрямку Баштанська ЦДБ за програмою «SOS! Врятуйте наші душі», розробленою спільно з районною службою у справах неповнолітніх, районним управлінням сім’ї, молоді та спорту, районним управлінням юстиції; бібліотека для дітей м. Вознесенська, яка розробила з управлінням у справах сім’ї та молоді міської ради, Центром ранньої реабілітації дітей, дитячим притулком для неповнолітніх програму «Шлях до милосердя». Важливу тему у вихованні підлітків підняли відповідні служби та бібліотеки Жовтневого району у проектах «Вмій сказати“Ні”!», Арбузинського району — «Повір у себе!», Миколаївського району — «Земля благає порятунку», а також Новоодеська ЦДБ — «Обери здоровий спосіб життя» і Снігуровська ЦДБ — «Закон. Мораль. Право».

Обираючи шлях партнерської взаємодії в реалізації таких програм, бібліотеки вдосконалюють свою роботу, отримуючи визнання в суспільстві, підтримку й імпульс активності у подальший діяльності. Основною проблемою втілення в життя комплексних програм є брак державного фінансування. Традиційно вони фінансуються спонсорами, благодійними і громадськими фондами. Проблемою залишається і отримання грантів на реалізацію подібних проектів.

Підсумовуючи вищевикладене, можна із впевненістю сказати: робота бібліотек Миколаївщини за комплексними програмами — надійна і актуальна справа, яка зміцнює життєдіяльність бібліотек, підвищує їхній імідж, допомагає зберегти і примножити читацький контингент. Отже, майбутнє бібліотек — за комплексним осмисленням їхньої діяльності.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей