Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Сумська область

Лілія Тогобицька,
директор Сумської ОДБ ім. М. Островського

Бібліотека для дітей — центр естетичного виховання дітей та юнацтва

Сучасні інформаційні технології: мобільність, доступність створюють, з одного боку, сприятливі умови їхнього застосування, з іншого — поглиблюють хворобу, яку відомий американський дослідник Дж. Белл діагностував як «культурний авітаміноз». Тому важливо, щоб дитяча бібліотека для юних користувачів стала не тільки інформаційним центром, а й осередком проведення дозвілля, «рідним домом», місцем зустрічей та спілкування.

Ми хотіли б поділитися з вами власним досвідом естетичного розвитку користувачів: формування у дітей системи художніх знань, загальної культури, потреби у творчій самореалізації та духовно-естетичному самовдосконаленні. Адже, на наш погляд, бібліотека має більші, ніж школа, умови та потенціал для естетичного виховання дітей, оскільки володіє величезними ресурсами: універсальним фондом, системою заходів щодо вивчення читацьких інтересів, захоплень, занять.

У 1985 році було створено відділ естетичного виховання, в якому сьогодні працює 3 фахівці. Працівники відділу щорічно обслуговують 2,5 тис. користувачів, книговидача складає 53 тис. прим., кількість відвідувань — 20 тис. Загальний фонд відділу естетичного виховання складає близько 11 тис. примірників, щорічно передплачується 56-60 назв періодичних видань. Спостерігається постійне зростання фонду протягом останніх п’яти років. Якщо у 2000 році до бібліотеки надійшло лише 41 прим., у 2003 р. — 242 прим., то у 2005 р. — 252 прим. видань. Тому майже всі запити користувачів з питань мистецтва бібліотека задовольняє.

Відділ естетичного виховання постійно співпрацює з позашкільними дитячими мистецькими закладами міста: музичними школами, дитячою художньою школою, палацом для дітей та юнацтва, клубами, студіями. Постійний контакт з ними, універсальний фонд відділу, багаторічний досвід роботи працівників та їхній творчий пошук дозволяють створити систему масових заходів щодо вивчення читацьких інтересів, захоплень, пропонуючи користувачам різних вікових категорій наступні форми спілкування: цикли заходів «Я входжу у світ мистецтв» (для дошкільників та учнів 1–3 класів), «Я пізнаю світ мистецтва» (для учнів 5–9 класів), клуб «Поп-Арт» (для учнів 10–11 класів), вітальню «Музичні подорожі», лекторій «Палітра всіх часів та епох» (для учнів 8–11 класів), ляльковий театр «Кукляндія», творчу студію «Фарби, пензлики, папір» (для учнів 1–3 класів).

Ми б хотіли поділитися власним досвідом роботи на допомогу курсу «Мистецтво» загальноосвітньої школи. Більше 20 років у відділі естетичного виховання створені для дітей вітальня «Музичні подорожі» та лекторій «Палітра всіх часів та епох».

Сьогодні вітальня «Музичні подорожі» має форму концертів за участю дітей музичних шкіл, а також професійних музикантів міста, що відкриває великі можливості обирати найбільш цікаву програму концертів відповідно до шкільної програми. Тематика концертів різноманітна за біографіями композиторів, видами та жанрами, стилями музики. Це: «Парад музичних інструментів», «Чайковський — дітям», «Різдвяні зустрічі», «Танцювальні мелодії», «А джаз насправді ось який», «Мелодії весни», «Від Баха до сучасності». За останні п’ять років юні слухачі познайомилися з музичним мистецтвом різних народів: України, Росії, Італії, Німеччини, Іспанії, Франції; з корифеями музичного мистецтва; з народною, професійною, інструментальною, вокальною музикою; з музичними інструментами, музичною термінологією; зі старовинною та сучасною музикою. Кожного року в бібліотеці проходить від 5 до 7 концертів. Щоб музика була зрозумілою дітям, бібліотекар готує літературний супровід до концертних номерів. Літературна частина проходить, як правило, у цікавій, ігровій формі з використанням художнього матеріалу: вірші, вислови, уривки з книг про відомих композиторів та музикантів, цікавинки про музику. З 2001 року відділ естетичного виховання розпочав узагальнення досвіду вітальні, підготовку і видання методичних розробок для бібліотекарів «Музичні подорожі». За п’ять років видано шість методичних робіт, серед них: «Зустріч з музикою Чайковського», «Хочу стати знавцем музики», «У Музикалії — країні музичних інструментів», «Яскрава сторінка народної пісні», «Українська сучасна музика». Видання пропонують сценарний та інформаційний матеріал, вікторини, казки, легенди, словник музичних термінів як супровідний матеріал до проведення концертів.

Наступне об’єднання — лекторій «Палітра всіх часів та епох» було створено для учнів 8–11 класів. Його мета — популяризація творів світового мистецтва на допомогу шкільному курсу «Світова художня культура» (образотворче мистецтво та архітектура, музика). Учні знайомляться з видами та жанрами мистецтва, напрямами та стилями, шедеврами та загадками стародавнього мистецтва. Кожний захід має форму уроку, але вигідно відрізняється від шкільного тим, що учні можуть постійно знайомитися з літературою на запропоновану тему заняття, роздивлятися альбоми з творами мистецтва, переглядати слайди, слухати музику на дисках та касетах. Теми занять пропонує школа: «Українське мистецтво», «Стародавня музика України», «Мистецтво доби Відродження», «Козацьке Відродження».

Працівники відділу постійно шукають цікаві теми, нетрадиційні форми спілкування з дітьми та юнацтвом. Уже кілька років у відділі працює клуб «Поп-Арт». Програма клубу складається відповідно до інтересів користувачів. Головне в об’єднанні не тільки знайомство з мистецтвом та розвиток художньо-естетичного кругозору, а й активне спілкування на задану тему, осмислення творів мистецтва в контексті сучасності. Заняття клубу проходять у формі концертів, екскурсій, диспутів, конкурсів, обговорень. Наприклад, «Творці прекрасного і величного. Мікеланджело» (вернісаж–програма), «Солодкого життя не було. Е. Неізвєстний» (програма–роздум), «Ти, Моцарте, бог ...» (музична вітальня).

Дитяча творчість — велике багатство, яке слід шукати, зберігати і відкривати. Дитячі роботи постійно прикрашають бібліотеку, зустрічаюся на кожному кроці, починаючи з вітражів і закінчуючи відділами обслуговування, приваблюючи не тільки користувачів, а й мешканців міста. Бібліотека є, водночас, і музеєм, і арт-салоном, і творчою студією, і художньою вітальнею.

Багаторічний досвід бібліотеки доводить, наскільки цікавою може бути робота з обдарованими дітьми. Уже багато років у нашій бібліотеці організовуються різні виставки дитячої творчості: колективні, персональні, вікові, тематичні. Щорічно в бібліотеці експонується від 7 до 12 виставок. За останні п’ять років було представлено майже усі види та жанри образотворчого мистецтва. Наприклад, «Свято Новорічної мрії» (малюнки), «Чудо-квіти» (вишивки), «У пам’ять Кобзареві» (малюнки, графіка), «Пасхальні сувеніри» (пи­санки, листівки-батік), «Золотий різець» (дерев’яні скульптури), «Від книжки до творчості» (пластилін), «Чарівна соломка». З відкриття виставки і до її завершення роль бібліотекаря полягає в тому, щоб познайомити користувачів з образотворчою діяльністю дітей, влаштовуючи постійно діючі подорожі-екскурсії, виставки-мандрівки, виставки-враження, виставки-обговорення, під час презентації яких спостерігається великий вплив дитячих робіт на однолітків автора.

Подорожі виставками розвивають кмітливість, спостережливість, емоційність. З великим задоволенням діти роздивляються творчі роботи, обирають найкращу, висловлюють свої почуття, враження, фантазують, вчаться дивитися та бачити світ і природу через світ мистецтва. Подібні форми роботи з дітьми дуже корисні, адже вони створюють неформальні умови для спілкування, аналізування, самовираження. Наша мета — дати відчути кожній дитині, що її творчість хвилює інших, надати їй творчої енергії, а глядачам — відчути бажання спробувати й власні сили у творчості.

У центрі уваги бібліотеки — робота з багатодітними сім’ями, з дітьми-інвалідами. Так, уже багато років бібліотека співпрацює з відділенням соціальної та трудової реабілітації «Спільнота» і Сумським обласним центром медико-соціальної трудової реабілітації дітей з ураженням нервової системи («СОЦМСТР»), для яких бібліотека є місцем духовного і культурного розвитку, спілкування, проведення дозвілля та підтримки дитячої творчості. На жаль, ці діти не мають можливості відвідувати бібліотеку, тому бібліотекарі налагодили дружні зв’язки з педагогами, готуючи цікаві заходи, ігрові програми, лялькові вистави, які проводять у центрі. Протягом 2005 року проведено 11 заходів, серед них свята («Святий Миколай, ти про нас не забувай», «Нехай в цілому світі діти в добрі та радості живуть», «Веселе новоріччя»), лялькові вистави, дитячі творчі виставки. У центрі проведено дитячу творчу виставку «Від книжки до творчості», ідея проведення якої виникла під впливом презентації нової бібліотечної книги «Ліпимо з пластиліну» К. Стародуб, Т. Ткаченко. Виявляється, якщо додати до пластиліну фантазії, можна зробити дивовижні речі: об’ємні картини із зображенням фруктів, квітів, природи. Усі роботи були чудово оформлені як тарілки, картини, об’ємні композиції.

З метою розвитку творчих здібностей молодших школярів у відділі діє творча студія «Фарби, пензлики, папір», яка пропонує дітям творчі заняття на різні теми «Сипле зимонька снігами», «Мандрівка до Паперової країни» або «Святкові Валентинки», майстер-клас «Абетка саморобок», «З кожної шкаралупки — диво». Але найбільшу радість та захоплення викликають у дітей театралізовані форми роботи: театри книги, літературні та лялькові театри. Уже понад 20 років у бібліотеці працює ляльковий театр «Кукляндія». Щорічно дітям пропонується переглянути дві нові вистави та близько 25 вистав з репертуару театру. Серед них: «Різдвяна казка», «Старі казки на новий лад», «У пошуках ялинки», «Гість з неба» та ін. Ідея створення театру книги в бібліотеці виникла після показу юним користувачам лялькової вистави «Якось під Новий рік», яка пройшла з великим успіхом. Працівники бібліотеки вирішили спробувати свої сили у виставах, де діючими особами були б не ляльки, а бібліотекарі і діти як драматичні актори. Результатом цієї роботи стала постановка літературно-театралізованих свят до Нового року та до Всеукраїнського тижня дитячої книги та юнацької книги, а саме: «Квітковий світ казок Г.-Х. Андерсена», «Казкова ніч в бібліотеці», «Свято друзів книги». Завдяки яскравим костюмам, художньому та музичному оформленню, захоплюючій грі дітей та бібліотекарів театралізовані дійства нагадували кольорові видовища.

Працівники відділу під час виїздів на місця надають допомогу дитячим бібліотекам області з питань популяризації літератури з мистецтва, занять з підвищення кваліфікації. За останні 5 років розроблено 6 методичних матеріалів, зокрема: «Святковий хоровод, або ритми танцю», «Сучасна українська музика», «В Музикалії — країні музичних інструментів», «П.І. Чайковський — дітям».

У майбутньому — бажання працівників як відділу, так і всієї нашої бібліотеки, відповідати моделі сучасної дитячої бібліотеки. З цією метою планується розгорнути діяльність по забезпеченню користувачів літературою, відео- аудіо апаратурою та комп’ютерами, створення відеоклубу, Інтернет-залу для зустрічей та спілкування користувачів у бібліотеці. Адже за словами відомого німецького письменника, драматурга Б. Брехта: «Усі види мистецтв служать найвеличнішому з мистецтв — мистецтву жити на землі».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей