Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Херсонська область

Анна Бардашевська,
директор Херсонської ОДБ

Інтернет-проект «Права дітей».
Веб-портал правової просвіти дітей та підлітків і захисту прав дитини

СьогодЯк відомо, 2006 рік Указом Президента України проголошено Роком захисту прав дитини (№ 1673/2005, 29.11.2005 р.), що безумовно свідчить про актуальність цієї проблеми для нашого суспільства. Соціологічні дослідження та опитування свідчать про незадовільний стан правової просвіти дітей, підлітків, батьків, недостатнє знання законодавства навіть педагогічними працівниками, що часто призводить до використання ними авторитарних методів впливу на вихованців, які межують з порушенням прав дитини. Отож, і діти, і дорослі потребують не просто інформації з широкого спектру питань щодо прав дітей та їх захисту, а інформації: цілеспрямованої, адресної, диференційованої, системної, актуальної, що постійно оновлюється.

Херсонська обласна бібліотека для дітей має значний досвід роботи у цьому напрямі, який вона набула, використовуючи традиційні бібліотечні засоби у співпраці з правоохоронними органами. Наведемо деякі із заходів бібліотеки, що користувалися свого часу підвищеним попитом загальноосвітніх навчальних закладів міста, які замовляли їх виїзні варіанти в свої шкільні колективи. Правовий лабіринт — командна гра (ситуативний практикум), під час якої дві команди змагалися в кращому знанні законів, своїх прав. Перед учасниками вибудовувалась «стіна лабіринту» із «цеглин» (якими, в залежності від ситуації, могли виступати книги, об’ємні теки із завданнями). Розібрати стіну та звільнитися з лабіринту могла та команда, яка давала правильну відповідь на проблемну ситуацію з 4-х запропонованих варіантів. Кожна правильна відповідь — це ще одна «цеглина», яка прибиралась із стіни «лабіринту». Інтерактивна виставка, як правило, організовувалась за проблемними публікаціями в ЗМІ, де йшла мова про кримінальні ситуації, в яких опинялись підлітки, та пропонувалися коментарі спеціалістів: юристів, педагогів, психологів. Виставка передбачала зворотний зв’язок з користувачем. Міні-дебати цікаві, у першу чергу, через те, що саме ця форма виховує культуру ведення дискусій, диспутів, вчить логічно мислити, аргументовано доводити свою думку. В її основу також покладено командну гру, яка складається з ІІ етапів. На першому етапі кожна команда доводить справедливість твердження «Батьки відповідають…»; на другому етапі команди міняються ролями, і тепер уже доводять протилежну тезу — «Батьки не відповідають…». І в тому, і в іншому варіанті учасники навчаються не просто перемагати за будь-яку ціну, а кожного разу шукати та наводити аргументи як «за», так і «проти», знаходячи таким чином істину. Матеріали ігрової виставки-протесту для малюків «Не порушуйте наші права!» та виставки-бібліошоку «Друг ти собі чи недруг?» були опубліковані в журналі «Світ дитячих бібліотек» (№ 2, 2003 р.). Протягом п’яти років при бібліотеці працює правовий клуб-лекторій «Орієнтир». Його засідання проводяться в різноманітній формі, за участю ділових партнерів, організацій, закладів, які мають пряме відношення до правової, правоосвітньої та просвітницької роботи. План роботи клубу, як правило, затверджується управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області. Заходи проводяться як у бібліотеці, так і в школах міста.

З 2006 року правопросвітницька робота бібліотеки завдяки співпраці з Херсонським міським управлінням юстиції отримала новий імпульс. З метою широкого роз’яснення молоді норм чинного законодавства, популяризації правових знань, виховання дітей в дусі поваги до Конституції та законів України, підвищення рівня їхньої правової культури та правової свідомості укладено Угоду про співпрацю з управлінням юстиції, затверджено спеціальну Програму співпраці. Сторони домовилися щодо проведення спільних заходів як у бібліотеці, так і в дитячих колективах міста; про організацію роботи клубних об’єднань, зокрема правового лекторію та нового детективного кіноклубу «Агент 000», розрахованого на дошкільнят. Дітям віком 5–6 років пропонується спробувати себе в ролі детектива і знайти негативного героя популярних книжок та мультфільмів за його вчинками. Тобто, у ході обговорення прочитаного літературного твору чи переглянутого на великому екрані в МЦ анімаційного фільму висловити своє ставлення до вчинків головних дійових осіб та дати оцінку побаченого і почутого.

У результаті співпраці з міським управлінням юстиції на сайті бібліотеки з’явилась інтерактивна правова довідка, за допомогою якої і діти, і дорослі можуть отримати безкоштовну відповідь чи юридичну консультацію з питань та проблем, що їх турбують. Спеціалісти управління юстиції готують та розміщують на сайті огляди-поради на окремі теми, представляють за допомогою анонсів та коментарів нові законодавчі документи. Міське управління юстиції виступило спонсором та співорганізатором ряду бібліотечних заходів: конкурсів «Приведи з собою друга», «Супер-читач», «Обличчя друзів». Переможцям цих конкурсів у заключний день Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги 2006 року було вручено нагороди, грамоти, призи та цінні подарунки начальником міського управління юстиції. На правових сторінках сайту представлено анонси, анотації нових видань та публікації даної тематики. Наприклад, віртуальна презентація нового посібника «Юстиція на кожному кроці», автором якої є начальник міського управління юстиції.

Хотілося б також згадати ще про одну «цікавинку» з досвіду співпраці з правоохоронними органами — проведення у травні, напередодні літніх канікул, серії спільних днів відкритих дверей для батьків. Розмова велась про заходи, конкурси, акції, які бібліотека пропонувала їхнім дітям влітку. У ці дні можна було вирішити проблеми застарілих заборгованостей, оскільки оголошувалась акція «День прощеного боржника». Але родзинкою програми стало проведення за участю керівників та головних спеціалістів міського управління юстиції, представників фірми юридичної допомоги населенню та завідуючого кафедрою права Херсонського державного університету круглих столів, під час яких можна було безкоштовно отримати консультації щодо захисту прав дитини.

На допомогу шкільним викладачам права на сторінках сайту бібліотеки представлено добірку корисних посилань (лінків) «Основи правознавства». Під час проведення дня спеціаліста для викладачів цього предмету було презентовано вебліографічний список. Дні інформації та дні вчителів–предметників проводяться спільно з обласним та міським управліннями освіти, інститутом післядипломної освіти педагогічних кадрів, науково-методичним центром освітян міста в рамках обласної цільової програми «Інтернет для вчителя». З цього навчального року стартував пілотний проект «Навчання з Інтернетом». За угодою, укладеною з декількома школами міста, уроки інформатики, англійської мови в 10 та 11 класах викладатимуться безпосередньо в бібліотеці на базі Інтернет-центру, медіа-центру, сектора літератури іноземними мовами. Бібліотека паралельно організовуватиме заходи за спеціальною програмою на допомогу вихованню толерантності «Інший, інші, про інших», а також проводитиме заняття з формування інформаційної культури старшокласників. В інтегрованому курсі уроків інформатики та інформаційної культури передбачено виконання учасниками навчання індивідуальних пошукових та творчих завдань. Так, у І семестрі учням пропонується самостійно підготувати вебліографічні посібники на тему «Право для молоді в Інтернеті», або «Молодь за здоровий спосіб життя». Дане завдання сприятиме кращому освоєнню Інтернет-простору та самостійному орієнтуванню в ньому. Здобуті знання та пошукові навички учням пропонується продемонструвати в ІІ семестрі під час виконання творчих завдань, наприклад, на таку тему: «Хто захищає права українських дітей», та представити результати у вигляді наукових проектів, рефератів, веб-сторінок, веб-ресурсів.

Досвід бібліотеки з правовиховної роботи було викладено в консультації «Виховання правосвідомого громадянина: бібліотечна складова», опублікованій у матеріалах заочного семінару та розміщеній на сайті бібліотеки. У додатку до консультації пропонуються методичні поради щодо організації окремих заходів.

З 2006 року започатковано видання серії методико-бібліографічних матеріалів «Право читати. Право знати. Право діяти» на допомогу бібліотекарям, які працюють з дітьми. Перший випуск присвячено питанню організації роботи бібліотек у центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, що створюються при службах у справах неповнолітніх ряду районів області.

На конкурс, оголошений Міжнародним фондом «Відродження», нами було запропоновано проект створення веб-порталу «Права дітей». Основною цільовою групою пропонованого нами проекту є підлітки, які Інтернет-простір обживають надзвичайно швидко і масово. Інтернет наразі вже перетворився на найбільш використовуване дітьми, підлітками, молоддю джерело інформації. Мета проекту: забезпечення вільного доступу до різнопланової інформації з проблем захисту прав дитини у зручному і зрозумілому форматі для дітей та підлітків, для батьків і педагогічних працівників, з використанням мережі Інтернет. Задум передбачає створення в мережі Інтернет порталу «Права дітей», що міститиме: 1) віртуальну правову довідку; 2) форум «Діти мають право!»; 3) розділ, присвячений захисту прав дітей з фізичними обмеженнями; 4) рубрики, в яких висвітлюватиметься досвід роботи педагогів, бібліотечних працівників, служб у справах неповнолітніх щодо правоосвітньої та правовиховної роботи; досвід щодо захисту прав дітей у країнах світу; публікуватимуться аналітичні матеріали та юридичні коментарі з актуальної тематики; 5) розділи з публікаціями дитячих літературних робіт, малюнків на тему «Що я знаю про мої права?» сценарних розробок, методичних порад, репортажів з різноманітних заходів правової тематики (конкурсів, КВК, турнірів правознавців, ситуативних тренінгів для підлітків, правових рингів тощо). У результаті реалізації проекту у вітчизняному секторі мережі Інтернет з’явиться комплексний тематичний портал, що сприятиме покращанню стану захисту прав дітей та удосконаленню правоосвітньої роботи з дітьми та підлітками.

Створення порталу правової інформації для/про дітей і підлітків сприятиме: зростанню поінформованості адресних груп як щодо законодавчої бази охорони прав дітей, так і щодо стану цього питання в Херсонській області; приверненню уваги громадськості до бібліотеки, її можливостей, а тим самим — формуванню її іміджу як сучасної інформаційної установи, практично корисної для суспільства у різних аспектах соціального життя; широкому обміну кращим досвідом роботи з правової просвіти та захисту прав дітей педагогічних колективів, бібліотечних працівників, служб у справах неповнолітніх Херсонської області.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей