Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Чернігівська область

Наталія Лисенко,
директор Чернігівської ОДБ ім. М.Островського

З любов’ю і вірою в Україну:
бібліотечне краєзнавство як джерело духовності

Повага до історії України, гордість за рідний край, за відомих земляків — основа виховання патріотизму у дітей і підлітків бібліотек Чернігівщини. Проте, як зазначив видатний український поет Максим Рильський, — «мало любити свій рідний край, його треба ще і знати». Саме тому дитячі бібліотеки області допомагають юним читачам розширити знання про історію, культуру, екологію Чернігівщини, її видатних людей, сприяють активізації дитячого читання, спілкуванню, розвитку творчості, адже завдяки цьому зростає інтерес до краєзнавчої інформації. Навчальні заклади міста, області вводять спеціальні курси з історії та сьогодення нашого краю, з історичного, літературного і музичного краєзнавства. Цьому сприяє проект «Письменники Чернігівщини — дітям (2005–2007 р.)», за яким ми отримуємо практично кожне цікаве для нас видання місцевих авторів. Більшість краєзнавчих видань одержують і дитячі бібліотеки області. Один з авторів збірника «Чернігівщина incognita», викладач ЧДПУ ім. Т.Г. Шевченка В. Буряченко (переможець загальноміського конкурсу «Читаюча родина — 2005»), подарував нам цей збірник. Кожна книга земляків — це важлива подія у літературному, культурному житті Чернігівщини. У бібліотеках проходять цікаві зустрічі-презентації (наприклад, з В. Буденним, В. Буряченком та ін.), а за творчістю відомої чернігівської письменниці Людмили Ульяницької створено лялькову виставу екологічної тематики «Ланцюжок добра», яку побачили більшість юних читачів області.

Краєзнавчий фонд ОДБ сьогодні складає понад 1500 примірників. Наблизити його до користувачів допомагають як традиційні форми (краєзнавча картотека, яка налічує близько 19000 карток, постійно діюча книжкова виставка «Золоті сторінки України», «Чернігівщина на межі тисячоліть», «Перло многоценное» про книгодрукування на Чернігівщині тощо), так і новітні технології. На веб-сайті обласної дитячої бібліотеки (http://ostrovskogo.ok.net.ua) відкрито сторінку «Край, де ми живемо». Тут представлено цікаві документи, що розкривають теми: «Чернігів і тисячоліття», «Історичні пам’ятки» (фото), «Перші друкарні нашого міста», «Дитячі письменники Чернігова», «Бібліотеки Чернігівщини», матеріали про екологію Чернігівщини. Продовжується робота зі створення електронного варіанту краєзнавчої картотеки, що, безумовно, зробить користування бібліотекою більш зручним.

Цікавим, на нашу думку, став проект «Чернігівщина: земля батьків, земля дітей» (2004–2007 рр.), в якому беруть участь ОДБ, обласне радіо, міський центр дитячого і юнацького туризму, міське управління освіти. У рамках проекту проводиться різнопланова робота: готуються передачі на радіо, публікуються спеціальні статті, проводяться масові творчі акції, які включають: конкурси, вікторини «Що, де, коли в Чернігові?», «Видатні діячі Придесення», «Вулиці нашого міста» тощо.

У рамках проекту на 2004–2006 рр. спільно з обласним радіо наша бібліотека та Центр дитячої Інтернет-журналістики розробили цикл передач «Джерело», присвячений екологічним проблемам України і Чернігівщини, зокрема, проблемам питної води, збереження світу птахів, рослин, ліквідації сміття тощо. У 2005 р. цей цикл передач одержав звання лауреата Всеукраїнського фестивалю радіо- і телепередач «Калинові острови — 2005». Творча співпраця продовжується і, на нашу думку, допомагає юним чернігівцям, їхнім батькам по-новому поглянути на свою роль у збережені оточуючого середовища.

Ознайомлення з мистецькими традиціями Чернігівщини — важливий напрям діяльності школи естетичного виховання «Джерела духовності». Діти ознайомилися з творчістю відомої чернігівської вишивальниці А.Ляшенко, з поезією і незвичайними картинами Гюзелі Черниш, з творчістю бандуристів і кобзарів та відомих художників Чернігівщини. Для пробудження інтересу дітей і підлітків до творчості письменників-земляків у рамках проекту започатковано цикл літературно-поетичних вечорів, присвячених письменникам-ювілярам Чернігівщини: «Зупинені ручаї» (Д. Тась, М. Вороний), «Простота і правда поетичного голосу» (Д. Іванов), «У глибині дитячої душі» (В. Кава). Поєднання музики, слова, живопису дає можливість доторкнутися до найпотаємніших струн дитячих сердець. У рамках цього ж проекту в 2 етапи проведено велику літературно-краєзнавчу акцію «Чернігівщина — земля козацької слави» під проводом Спасо-Преображенського полку Чернігівського округу Війська Запорізького. Учасники акції — учні 8–10 класів, вивчили багато літератури про козацтво і Чернігівщину, розширили свої знання про витоки і славу українського козацтва, про його славні традиції на Чернігівщині і написали прекрасні творчі роботи. Урочисте підведення підсумків акції стало справжнім святом знань, патріотизму, а переможці відвідали о. Хортицю на Запоріжжі.

Слід відзначити, що обласні краєзнавчі подорожі, конкурси, вікторини, присвячені видатним землякам, літературі, історії нашого краю, які проводить ОДБ спільно з обласним управлінням освіти і науки, обласною письменницькою організацією, стали доброю традицією. Останніми роками проведено 8 вікторин-подорожей: «Снага з отчої криниці», «Старовинний Чернігів», «З глибини віків», «Вулиці нашого міста» і та ін. Значний творчий потенціал учні області змогли реалізувати в обласному конкурсі дитячої літературної творчості «Країна сонячна — дитинство», який ОДБ провела спільно з обласним відділенням Дитячого фонду України, обласною письменницькою організацією. Близько 200 юних авторів з усіх куточків Чернігівщини представили свої поезії, казки, оповідання про батьків, про свої мрії, про рідний край — його річки, ліси, рідні села і міста. Кращі творчі доробки з цього конкурсу розміщено на веб-сайті ОДБ в рубриці «Пегасик». Давно і плідно працює в бібліотеці клуб «Юний краєзнавець», у рамках якого проводяться творчі вечори та зустрічі з відомими діячами області: письменниками, науковцями, літераторами, митцями. Найбільше запам’яталися юним краєзнавцям зустрічі з В. Руденком, завідуючим відділом печер Чернігівського архітектурного заповідника «Чернігів стародавній», з відомим краєзнавцем Г. Кузнєцовим, знаним чернігівським археологом А. Казаковим, з письменниками В. Буденним і С. Дзюбою. Практикуються і виїзні засідання клубу. Одним з найцікавіших стало засідання в м. Седнів «Шевченковими стежками».

Традиції краєзнавчої роботи в бібліотеках області давні й багаті. Слід виділити поглиблену краєзнавчу діяльність Прилуцької міської бібліотеки для дітей. Колектив бібліотеки і читачі ведуть активну пошуково-краєзнавчу роботу, наслідком якої стало створення музейної кімнати відомого філолога П.П. Носенка; у музейній кімнаті народознавства представлено побутові речі широкого вжитку; налагоджено плідну співпрацю з фондом культурних ініціатив ім. М. Яковенка. На сторінках місцевої преси надруковано цикл статей «Знайомі незнайомці», присвячених історії назв прилуцьких вулиць. Дитяча бібліотека була ініціатором видання комплекту листівок «Прилуки в часі», а газета «Деснянська правда» зазначила, що в Україні йому немає аналогів. Юні читачі бібліотеки стали першими слухачами і глядачами дитячої казкової опери «Снігова королева» (автор музики — викладач муз. школи В. Копасова), зустрілися з героями віршованої казки «Гидке каченя», створеної за мотивами відомої казки Г.-К. Андерсена прилуцьким поетом М. Турківським. У бібліотеці щорічно відбуваються презентації нових книг письменників-земляків: «Щоб наше слово не вмирало».

Надання методичної і практичної допомоги дитячим бібліотекам області з питань краєзнавства завжди перебуває у центрі уваги ОДБ. Протягом багатьох років виходить щорічний «Календар знаменних і пам’ятних дат», який включає основні краєзнавчі дати. Щомісячний календар пам’ятних краєзнавчих подій розміщується в обласній газеті «Сіверщина». З 2003 р. бібліотека видає краєзнавчі дайджести-читання «Історія Чернігівщини в особах», які, на наш погляд, містять цікаву інформацію про видатних людей краю і активно використовуються бібліотекарями області. Уже побачили світ 8 випусків: «Г. Щербина», «Ю. Лисянський», «М. Кибальчич», «М. Самокиш», «В. Лопата», «І.Кочерга», «Т.Шевченко і Чернігівщина», «П.Прокопович». Серія пам’яток «Письменники Чернігівщини — дітям» знайомить юних читачів з сучасними чернігівськими письменниками, які пишуть для дітей — А. Сокол та О. Конечна, Л. Уляницька та Д. Іванов, В. Струтинській і П. Куценко.

Краєзнавчий компонент — обов’язковий елемент усіх обласних і міських творчих акцій, що проводить бібліотека: обласних конкурсів професійної майстерності сільських та дитячих бібліотекарів (2001–2004 рр.), щорічних міських конкурсів «Читаюча родина». Учасники цих заходів працюють з краєзнавчим довідковим апаратом, виконують краєзнавчі довідки, відповідають на цікаві запитання. Актуальні питання краєзнавчої роботи бібліотек постійно розглядаються на обласних семінарах, заняттях школи майстерності. Зокрема, на міжобласних семінарах (мм. Гомель, Брянськ, Чернігів) з питань бібліотечного краєзнавства головний бібліограф-краєзнавець ОДБ поділилася досвідом роботи з цього питання, проблемами. Адже все ще не вистачає краєзнавчої літератури, написаної спеціально для дітей. На жаль, ніхто з письменників-земляків до цього часу не написав для дітей історію Чернігова. Це наша мрія.

Цікавим напрямом бібліотечного краєзнавства вважаємо вивчення історії дитячих бібліотек Чернігівщини. За матеріалами публікацій, документів, спогадами працівників дитячих бібліотек області підготовлено історичну довідку «Історія розвитку дитячих бібліотек Чернігівщини», в якій коротко характеризується бібліотечне обслуговування дітей на Чернігівщині з кінця ХІХ ст. до сьогодення, створення і становлення дитячих бібліотек області, згадуються імена тих, хто стояв біля витоків бібліотечного обслуговування дітей у нашому краї. Представлені ці матеріали і на веб-сайті ОДБ.

Попереду багато планів, задумів. У 2007 р. виповнюється 1100-річчя від дня першого згадування Чернігова в літопису. З цього приводу внесені доповнення на веб-сайт бібліотеки, розробляється цикл годин краєзнавства, редагується краєзнавчий довідковий апарат та ін. Як свідчить практика, краєзнавство — це неосяжні можливості у вихованні майбутніх громадян України справжніми патріотами, українцями. Адже Батьківщина починається для людини там, де пройшло її дитинство. Як вважав наш видатний філософ Г. Сковорода, «пізнати свій край, себе, свій рід, свій народ, свою землю».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей