Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Ельвіра Радченко,
значальник відділу Житомирської ОДБ


Бібліотечна професія покликана бути творчою

Відповідно до завдань політики в галузі культури, ми, дитячі бібліотекарі, виконуємо найважливіше завдання — виховуємо нову людину для нової України, розуміючи, що культура народу починається з душі маленької дитини. Ми, всі небайдужі дорослі, повинні сприяти подоланню духовної кризи в суспільстві, захистити дітей від розтління, доглядаючи їх як молодий сад, і сьогодні саме бібліотека повинна стати координаційним осередком духовного відродження нації, центром культурного життя. У світлі цих завдань основною метою є розвиток творчої особистості, створення необхідних умов для всебічного її розвитку, надання максимальних можливостей самовираження кожній дитині. Ми повинні займатися пошуком, відбором, навчанням та вихованням обдарованих дітей. Всі ці завдання знайшли своє відображення у діяльності відділу обслуговування дошкільників, де вже декілька років йде активна робота з реалізації цільової програми «Прекрас­ний світ дарує нам натхнення». На деяких особливостях цієї програми я і хочу зупинитися.

Зовнішній привабливий вигляд бібліотеки або що може реклама

Ми розуміємо, що на виховання естетичного смаку дітей впливає оточуюче середовище, в даному випадку це зовнішній вигляд відділу обслуговування молодших читачів — його інтер’єр, комфортність, затишок. Тому і намагаємося, щоб кожен куточок відділу, кожна книжкова виставка були творчо оформлені, привабливі, красномовні, естетично витримані і взагалі професійні, щоб дитину оточував незвичайний, колоритний, повний світла і радості простір, який заповнюють різнобарв'я книжкових новинок, художні картини митців нашого міста, подаровані бібліотеці. Зокрема, це картини художника В.М.Шкуринського, керівника дитячої художньої школи, та роботи його учнів. Цій школі недавно виповнилося 25 років, напевне, стільки ж років ми тісно співпрацюємо з її колективом та різними поколіннями її вихованців. Наші зали вже бачили не одну дитячу виставку юних художників школи, презентації картин, свято-відкриття тематичних виставок: «Мій рідний Поліський край», «Улюблений куточок міста», авторська виставка В.М. Шкуринського «Неповторна краса світу», виставка наймолодших талантів «Малий олівчику, дерзай, це наш чудовий, рідний край». Все це, звичайно, сприяє розвитку творчої особистості, розумному дозвіллю й приносить дітям неабияку радість та задоволення від своїх творчих дій.
Взагалі, обживаємо ми наш бібліотечний простір, його кожен куточок з любов'ю. Працюючи над організацією, оформленням кімнат, куточків, книжкових виставок, над художнім оформленням масових заходів, намагаємося культивувати високий моральний дух, виховувати почуття краси, гармонії, естетичний смак. Працюємо всі разом: один підбирає назву, цитату, вислови, другий — ілюстрації, інший дбає про стиль оформлення, підбираючи літературу, обговорюємо мету та зміст кожної книжкової виставки. Це надзвичайно творча робота, бо ми розуміємо, що виставки — це обличчя бібліотеки (її реклама), це ніби професійний звіт бібліотекаря. Саме тут кожен виявляє свій творчий потенціал, адже бібліотекар сьогодні — це і дизайнер, і художник, і актор, і поет. Для наших читачів такий культурний простір має велику притягальну силу. А це і є засіб впливу, виховання через красу, чудовий імідж бібліотеки, її реклама.

Бібліотекар і читач. Розвиток творчих взаємовідносин

З року в рік з усіх великих і малих справ складається про нас думка громадськості, наших партнерів, а головне — наших читачів. Позитивна оцінка нашої діяльності приємна бібліотечному серцю, вона впливає на зближення бібліотекаря і читача, на їхні взаємовідносини, ще сильніше розвиваючи їх.
Індивідуальне спілкування з читачами — це щоденна, зовні непомітна, але надзвичайно важлива робота, яка вимагає від бібліотекаря педагогічного такту, високого фахового рівня та знань психолога. Бібліотекар і читач — щирі друзі, і ми прагнемо, щоб такі відносини складалися у процесі діалогу, щоб між нами було взаєморозуміння, довіра. Бо саме під час такого спілкування найефективніше виявляється, що вміє, знає і хоче наш читач, які в нього нахили та уподобання. Так складається наша картотека творчих особистостей.
Ми залучаємо дітей до діяльності в галузі мистецтва через різні творчі об'єднання, гуртки, театри, книги, літературні вітальні; — «Ластове­нятко», «Театр книги», «Чудодійний млинок», «Ясні самоцвіти Полісся» — великі творчі об'єднання юних поетів, художників, акторів, декламаторів, музикантів, співаків. Широко практикуємо при цьому звіт юних талантів, а це і бенефіси наших читачів, і прем’єри, і авторські вечори, на яких обов'язково присутні їхні рідні. Все це сприяє прекрасному змістовному дозвіллю сім'ї в стінах бібліотеки.

Культурно-дозвіллєва діяльність — це сфера творчої самореалізації дитини

Головне, що об'єднує наш колектив — це розуміння місії сучасної бібліотеки в наш непростий час: різними засобами нести вічне і прекрасне, відкривати дітям красу світу, який завжди є невичерпним джерелом натхнення. Пробуджувати прагнення у дітей до особистої творчої діяльності, вести їх за собою в духовний світ відродження — це важливе і відповідальне завдання. Тому ми, бібліотекарі, просто зобов'язані організовувати культурно-дозвіллєву діяльність дітей і формувати у них культуру дозвілля. Сьогодні важливо протиставити бездуховності цікаві, змістовні, творчі заходи, щоб дозвілля несло радість спілкування, радість зустрічі з прекрасним. Треба зробити так, щоб діти приходили на масові заходи з радістю та інтересом і особисто приймали в них активну участь, проявляючи свої таланти. Існують сотні моделей масової роботи, але універсальних рецептів не буває. Кожний наш захід має свій сценарій, свої знахідки, свою творчість, і в кожного з нас все виходить неоднаково, тому що кожен обирає свій варіант, знаходячи разом з дітьми щось своє неповторне. Саме така творча робота допомагає дитини розкривати її таланти і стимулює до самореалізації.
На наших очах з юних починаючих поетів, музикантів виросли справжні молоді талановиті обдарування, зокрема поет і журналіст Вероніка Кавун, яка ще у 1994 році своїми казочками, легендами відкривала перші сторінки дитячої творчої рукописної книги «Ластовенятко»; скрипаль Максим Ковальчук; піаніст і чудовий декламатор Михайло Гаврилюк, який з 6-ти річного віку був нашим читачем і активним учасником масових заходів; сурмач Олег Концевич, вже вчитель музики — всі вони сьогодні дипломанти конкурсів різних рівнів. Протягом 10 років їхні пісні, вірші, гра, музика супроводжували та прикрашала наші бібліотечні свята, конкурси, вечори, тижні дитячої книги. І саме в бібліотечних стінах пройшли їхні прем'єри та авторські вечори. Це достойні плоди нашої копіткої, щирої праці. Переглядаючи наш чималий архів: альбоми, фотографії, сценарії, рукописні творчі книги, ми прослідковуємо долі наших талановитих читачів. Ще й зараз на наші професійні свята, великі заходи, творчі зустрічі ми скликаємо усіх наших друзів, яки були колись нашими маленькими читачами, і таланти яких плекали й ми. Це наші духовні скарби, наше прекрасне майбутнє, і ми віримо, що «ми таки будемо нацією високої культури».

Юні таланти ростуть на краєзнавчій ниві

«...У Північно-Західній частині України розкинувся чарівний Поліський край... Тут на скелястих берегах річки Тетерів стоїть мальовничий Житомир — одне з найстаріших міст України, що своєю історією сягає сивої давнини. Незрівнянна краса місцевої природи, здавна оспівана в древлянських легендах і піснях, була і є джерелом натхнення для чутливої душі митця-поета, художника, музиканта. Полісся подарувало світові чимало мистецьких перлин. На родючому ґрунті творчих традицій рідного краю виростає молода парость». Хіба може така мальовнича краса рідного краю не пробудити до творчості. А допомагають юним талантам зростати на краєзнавчій ниві дитячі бібліотекарі, працюючи з читачами за цільовою програмою «Любий край», основною метою якої є виявлення і підтримка юних талантів та розкриття їх під час проведення великих свят, літературних вечорів, творчих зустрічей. Гарним прикладом може бути проведення години-спомину, що присвячена відродженню рідної землі від Чорнобильського лиха. Вона супроводжувалася виставкою дитячих малюнків із зони лиха, театралізованими сценами «У теплих долонях України», а епіграфом до неї стала дитяча поезія зі збірки «Дитяча творчість». Як багато дає нам рідна природа-мати, треба лише розгледіти і переповісти творчо ті її дари, ту її одвічну таємницю, як наш земляк В.Башинський (спеціаль­ний кореспондент обласного радіо) у своїй збірці поезій «Ідемо в храм чарівний», презентація якої відбулася у рамках творчого об'єднання «Таланти Полісся». Саме на такій високій поезії виростають юні поети, і ми будемо продовжувати знайомство з такою творчістю на різних поетично-музичних вечорах, зустрічах, щоб на таких перлинах вчились наші діти.
Ще один особливий напрямок бібліотечного краєзнавства — відтворення традицій високої культури. Наша бібліотека — це берегиня культурної пам'яті міста. Прикладом є наш краєзнавчий театр «Аркадія», який засновано в бібліотеці у 2003 році. Трохи історії: «У Житомирі століття тому існував клуб відпочинку, «В союзі з музою», організований «гражданским собранием», яке влаштовувало для своїх активістів бали, вечори в саду-театрі «Аркадія». «Аркадія» — в перекладі ідилічна країна, яка славилась своєю гостинністю і благочестям». Столітньої давнини, а все ж повчальний досвід. І ось ми вирішили відтворити стару традицію нашого міста з найкращими намірами: відродження культурних традицій нашого міста. В рамках театру «Аркадія» (в ньому грають бібліотекарі, вчителі, читачі) відбуваються зустрічі з відомими діячами культури — нашими земляками, краєзнавцями, поетами, творчими колективами. В «Аркадії» проходять музичні вечори, літературні костюмовані бали. Любимо ми таку форму як поетичні імпровізації — це читання віршів у ролях (особливо поезію нашої колеги, бібліотекаря Дубровської Світлани Дмитрівни). З'являються нові культурно-освітні проекти, наприклад, проект з нашим відомим музичним училищем ім.Косенка, його викладачами за класом гітари, бандури, скрипки, співу. Синтез музики і слова — наш улюблений прийом при проведенні масових форм роботи з читачами: «Вчитись мови рідної пісень», «Слово, окрилене музикою», «Душа співає, просить слова», «Побачення з талантом».
Гордість нашого міста — це місцеві умільці. Ми надаємо дорослим і юним умільцям наші зали для виставок творчих робіт, а це і вишивка, і лоза, бісер, і дерево, і камінь, і флористика тощо. Нашими давніми і справжніми друзями є міський центр творчості учнівської молоді, «Мала Академія», творча дитяча студія « Артсело» і т.д.
«Райдуга творчості», «Я малюю цілий світ — різнокольоровий», «Нові ідеї, умілі руки і дивні витвори», «Тут свято життя, тут свято краси, тут легкість натхнення, політ мрії» — ось далеко неповний перелік тих презентацій, виставок, творчих робіт, які організовувались у нашій бібліотеці останнім часом.

Таланти поряд

Є у нас і свій бібліотечний поет — Дубровська Світлана Дмитрівна, яка вже майже три десятиліття працює на абонементі молодшого віку. Її чудові вірші ми використовуємо при складанні наших творчих сценаріїв, нерідко вона виконує наші замовлення. Однією з її улюблених тем її поезії є замальовки про пори року.

Весняний етюд

У зеленім лузі, квітами багатім,
що простелився ген аж до ріки,
гуляють двоє — донечка і мати
та вітерець грайливий з ними залюбки.

Дитина простягла до квітки рученята,
принишкла, затаївши серця стук:
ну так їй хочеться метелика барвистого спіймати,
а він тікає, не дається їй до рук.

Саме дівчатко на яскраву квітку схоже,
що розцвіла під сонцем весняним.
Наздоганя метелика, але впіймать ніяк не може і
заливається дзвіночком голосним.

Радіє мати донечкою милою своєю,
маленьким сонечком, що серце зігріва.
З любов'ю стежить ніжним поглядом за нею.
Це рай її душі. І не потрібні тут слова.

Мені так жаль, що я не вмію малювати,
бо що є кращого за цей сюжет,
сюжет одвічний — це дитина і щаслива мати,
життя самого уособлений портрет.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей