Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Наталія Нагорна,
зав. відділом Сумської ОДБ ім.М.Островського

Мистецтво професійного спілкування

Питання підвищення фахового рівня працівників дитячих бібліотек регіону для Сумської обласної дитячої бібліотеки ім. М. Островського сьогодні приоритетне. Одним з актуальних напрямків цієї діяльності є проблемно-цільові навчання для різних категорій бібліотечних працівників.
У вересні 2005 року на базі Шосткінської міської центральної дитячої бібліотеки ім. М. Горького, яка у цей час відзначала своє 60-річчя, було проведено обласне проблемно-цільове навчання «Бібліотека і користувач: нестандартні підходи до обслуговування». Під час проведення цього навчання піднімалися цікаві актуальні питання. Учасники форуму мали змогу обмінюватися набутим досвідом, обговорювати нагальні проблеми та шукати ефективні шляхи їх вирішення. Багато говорилося про удосконалення методів роботи з читачами та впровадження нових інформаційних технологій. А працівникам дитячих бібліотек Шосткінської МЦБС ім.М.Горького є чим поділитися і про що розповісти.
Грані професійної майстерності... Мабуть, не відкриється нічого нового, коли сказати, що дуже багато залежить саме від колективу та його професіоналізму, від ставлення до своєї справи, досвіду роботи тощо. Все це притаманне і працівникам дитячих бібліотек Шосткінської МЦБС, які докладають максимум зусиль для того, щоб бібліотеки відповідали статусу інформаційного, культурно-освітнього та дозвіллєвого центру для дітей та керівників дитячого читання міста. Дитячі бібліотеки МЦБС (МЦДБ ім.М.Горького, бібліотеки-філії №1 і №3) підтримують тісні контакти зі школами та позашкільними закладами. Плідна та творча робота бібліотечних фахівців Шосткінської МЦБС вирізняється активним використанням традиційних, а також, впровадженням нових, інноваційних форм і методів популяризації літератури серед користувачів-дітей, залученням їх до систематичного читання, розвитку творчих та пізнавальних здібностей дітей тощо. Бібліотеки щорічно обслуговують близько 9500 користувачів-дітей. Книжковий фонд дитячих бібліотек МЦБС складає 82853 документів, до бібліотек системи надходить 73 назви періодичних видань (25 назв газет та 48 назв журналів). Все це дає можливість у повному обсязі задовольнити інформаційні потреби користувачів-дітей. Вся активна діяльність Шосткінської МЦБС ім. М. Горького спрямована на створення позитивного іміджу, що і вирізняє її серед культурних закладів міста.
Почесну місію відкриття проблемно-цільового навчання було надано представникам Шосткінського міськвиконкому (заступнику голови МарченкоН.Д., начальник відділу культури Шосткінської міської ради ФатунІ.М.) та управлінню культури Сумської облдержадміністрації (головному спеціалісту ГорбасьЛ.В.).
Виступ заступника директора Шосткінської МЦБС по роботі з дітьми ТарасенкоК.І. «Бібліо­тека для дітей — інформаційно-просвітній центр для дитячого населення міста» став своєрідною презентацією колективу дитячих бібліотек м.Шо­стки. Запорукою їх позитивного іміджу є змістовна, творча, глибока робота з вивчення і задоволення різнобічних інтересів і потреб користувачів; підтримка та сприяння розвитку і вихованню підростаючого покоління.
Жваво та гаряче обговорювали працівники відділів обслуговування дитячих бібліотек області виступи фахівців Шосткінської МЦДБ під час проведення години творчої ініціативи «Аукціон ідей» на теми: «Інновації та традиції в обслуговуванні читачів», «Виставка — візитна картка бібліотеки», «Додаткові бібліотечні послуги на платній основі: здобутки, перспективи», «Взаємодія дитячих бібліотек, школи, сім'ї, позашкільних закладів щодо залучення дітей і підлітків до читання» тощо.
Особливу зацікавленість викликало повідомлення на тему «Додаткові бібліотечні послуги на платній основі: здобутки, перспективи». Адже за минулий рік дитячими бібліотеками Шосткінської МЦБС за рахунок додаткових бібліотечних послуг на платній основі було отримано близько 7 тис. грн. Робота з надання додаткових бібліотечних послуг на платній основі доводить, що пошук позабюджетних коштів — це процес довготривалий, він вимагає не абиякої наполегливості, терпіння та творчої праці, але результати цієї роботи безперечні. Працівники дитячих бібліотек Шосткінської МЦБС поділилися досвідом щодо впровадження в роботу додаткових послуг на платній основі (це і пакет необхідних документів, і перелік самих платних послуг, і звітність, а також система певних заохочень для користувачів). Всі отримані додаткові кошти використовуються безпосередньо на конкретні потреби дитячих бібліотек системи.
Змістовними були і ділове спілкування на тему «Діти і книга: традиції та інновації, проблеми і шляхи вирішення», професійний діалог «Шляхи підвищення іміджу бібліотеки в суспільстві», під час яких бібліотекарі дізнавалися для себе багато цікавої і корисної інформації, будували плани на майбутнє, отримували відповіді на питання, що хвилюють їх. У повсякденній роботі дитячих бібліотек завжди є труднощі та проблеми, але знайти ефективні шляхи їх вирішення можна — саме у цьому і запорука успішної, плідної співпраці бібліотекарів під час тематичних проблемно-цільових навчань.
Сподіваємося, що проведення таких зустрічей на базі будь-якої дитячої бібліотеки області надихатиме фахівців бібліотечної справи на пошук нових, прогресивних форм роботи, вселятиме в кожного віру і переконання, що наша спільна праця потрібна людям.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей