Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Слово головного редактора

«Бібліобогині» на Донецькій землі

І знову вересень покликав бібліотечних працівників у дорогу. Цього разу на Донеччину — степову зону на південному сході, що простяглася вздовж Азовського моря, потужний промисловий центр нашої держави, край, прославлений іменами А. Куінджі, С. Прокоф’єва, В. Стуса, В. Сосюри, О. Тихого, І. Дзюби та багатьох інших відомих митців.

Донеччина зустрічала хлібом-сіллю на рушниках гостей з усіх куточків України — з 19 по 22 вересня на базі Донецької обласної бібліотеки для дітей ім. С.М. Кірова проходила Всеукраїнська науково-практична конференція директорів обласних бібліотек для дітей «Сучасна бібліотека для дітей — центр інформації, духовного розвитку та організації дозвілля».

Теплі, щирі посмішки гостинних господарів, квіти до пам’ятника Великому Кобзарю у центрі міста, привітні, відкриті дитячі обличчя — так нас приймали першого дня. У пленарному засіданні брали участь начальник управління культури і туризму обласної державної адміністрації Пташка М.М., начальник відділу культурно-дозвіллєвої діяльності Жовтяков М.В. та головний спеціаліст цього відділу Ушакова С.Г. Привітання Міністра культури і туризму І.Д. Ліхового учасникам конференції зачитала О.С. Бородавка –– головний спеціаліст відділу аналізування та прогнозування діяльності бібліотек МКіТУ.

Форпостами бібліотечної справи на Донеччині Пташка М.М. назвав три обласні бібліотеки, серед яких достойне місце займає обласна бібліотека для дітей. Вона по праву знаходиться серед лідерів. В бібліотеці якісно і кількісно сформований фонд, а це понад 250 тис. документів. Бібліотека щорічно обслуговує 16,3 читачів, книговидача становить 354 тис. документів. У бібліотеці функціонують 22 автоматизованих робочих місця на базі програмного забезпечення Unilib. Електронна база документів активно використовується при виконанні різнопланових запитів користувачів. Крім того, дітям надаються такі послуги, як: дистанційний інтерактивний доступ до Інтернету, набір тексту, запис інформації на CD. Одночасно бібліотекарі добре розуміють, що комп’ютер –– не мета, а засіб поліпшення якості бібліотечного обслуговування, вони переконані — ніщо не замінить живого спілкування читача з книгою і бібліотекарем. Тому традиційними, популярними і улюбленими серед дітей різного віку залишаються різноманітні конкурси, вікторини, обговорення книг, фестивалі. Творчо працюють в бібліотеках різнопланові читацькі об’єднання: гуртки, клуби «Друзі книги», «Юний краєзнавець», «Шанувальники прекрасного», «Чомусик» тощо. Майже десять років у відділі мистецтв успішно діє клуб любителів вишивки «Ліхтарик», який з 2004 р. за рішенням колегії управління культури облдержадміністрації носить почесне звання «Зразковий аматорський колектив». Завдяки своїй добре налагодженій, цілеспрямованій діяльності колектив бібліотеки став дипломантом Благодійного фонду сприяння розвитку і популяризації Донбасу «Золотий скіф» у номінації «За розвиток культури регіонів».

Розвиток і вдосконалення стану мережі бібліотек для дітей Донеччини, організаційно-методичне забезпечення їх діяльності, підвищення професійної кваліфікації бібліотечних працівників — далеко не повний перелік основних завдань бібліотеки як обласного науково-методичного центру для 119 районних і міських бібліотек для дітей. Про все це і багато іншого учасникам і гостям конференції розповіла господиня бібліотеки, її директор Валентина Іванівна В’язова –– фахівець високого класу, справжній професіонал бібліотечної справи.

Приємні враження залишилися у всіх учасників конференції і від відвідання бібліотеки родинного читання у м. Дружківка, що входить до складу міської централізованої бібліотечної системи, яку очолює Романченко Т.О., людина, фанатично закохана і віддана книзі і бібліотеці. Відкриття цієї бібліотеки — яскравий приклад справжнього меценатства на ниві культури і бібліотечної справи зокрема. Ця бібліотека створена за рахунок коштів почесного громадянина міста Ашота Мелікбегяна, істинного цінителя величі і мудрості художнього слова, закладеного в книзі. У цьому закладі вражає все — меблі і стелажі, що виготовлялися за індивідуальними проектами мецената, досить багатий і змістовний фонд (24 тис. документів), Інтернет-центр.

Не можна було не завітати до бібліотеки, яка щодня зустрічає своїх читачів словами: «Для вас завжди відкриті наші двері і серця». Це Краматорська центральна міська дитяча бібліотека ім. О.С. Пушкіна, читачі якої в національному вбранні зустріли нас хлібом, сіллю, українською піснею і українським поетичним словом. Саме тут дитячими вустами бібліотекарів називають «бібліобогинями». Заступник директора ЦСПБ з питань обслуговування дітей Подгорна К.І. розповіла нам про напрями розвитку, традиційні цінності та новітні тенденції діяльності бібліотеки, з гордістю представила присутнім Інтернет-центр, що діє у бібліотеці з 2003 року. Створено центр за рахунок гранту Посольства США. Його постійними користувачами на сьогодні є 700 осіб. Всього ж послугами бібліотеки користується 7 тисяч читачів. З веб-сайтом бібліотеки нас ознайомила провідний бібліограф Якименко Н.І. «Змістовний, цікавий, досконалий» — такими були схвальні відгуки учасників конференції. Позитивним є те, що сайт створив читач бібліотеки. Зацікавили учасників конференції і програми, за якими бібліотека працює влітку. Це літня Інтернет-школа, у якій навчаються діти з притулків і інтернатів, та програма «Літній вояж, Або 90 днів на літніх островах».

У металургійній «столиці» України м. Маріуполі ми ознайомилися з роботою міської централізованої бібліотечної системи для дітей, до складу якої входять центральна бібліотека та дев’ять філій. Перед нами виступили директор ЦБС для дітей Кузнєцова О.В. та її заступник Вакуленко Г.І. Вони звернули увагу присутніх на те, що кожна із бібліотек серед різноманіття напрямків роботи намагається, враховуючи особливості свого контингенту дітей, приділяти більше уваги певному напрямку роботи. Так, філія №3 надає пріоритет в обслуговуванні дітей-інвалідів. При філії №4 вже багато років працює ляльковий театр. У філії № 10, що знаходиться у мікрорайоні Сартана –– місці компактного проживання греків, великою популярністю користується клуб «Сартана». Його учасники зустрічали нас у національних костюмах під звуки грецьких мелодій.

Бібліотеки успішно координують свою роботу з різними громадськими організаціями, засобами масової інформації, батьками. Зокрема, з Асоціацією позашкільних закладів міста створено «Виїзний читальний зал» у міському саду. На місцевому телебаченні у передачі «Клас» працівники центральної бібліотеки разом з дітьми ведуть рубрику «Книга» (лише за минулий рік ними підготовлено 30 тематичних передач). Читачі-діти з допомогою редактора (дорослої людини) випускають газету «Привіт, друзі». Популярністю у бібліотеці користуються батьківські збори, які відбуваються за участю батьків і дітей.

Приємно відзначити, що бібліотеки Донеччини налагодили тісне, ділове і, водночас, творче співробітництво з місцевою владою, тому вони і знаходять підтримку і розуміння з боку керівництва.

Усі дні конференції на Донеччині були насичені цікавими зустрічами, змістовним професійним спілкуванням, що дало змогу детально ознайомитися з досвідом донецьких колег і поділитися з ними своїми напрацюваннями. Та й самі заходи були надзвичайно різноманітні: екскурсії по бібліотеках, пленарне засідання, «круглий стіл», «трибуна» бібліотечного досвіду, презентація веб-сайту, обмін думками тощо. Коло питань, які піднімалися директорами обласних бібліотек для дітей на цих заходах, було досить широким. Це і читання дітей, і розвиток інформаційних баз, і організація дозвілля дітей, і можливості дитячої бібліотеки у забезпеченні прав дитини, міжкультурне виховання дітей, планування роботи на основі цільових комплексних програм, розробка нормативно-правової бази діяльності бібліотек для дітей та інші. Зацікавленість всього бібліотечного загалу викликали змістовні виступи директора Тернопільської ОДБ Новіцької Н.С. «Сучасні інформаційні технології на допомогу розвитку та організації дозвілля дітей», слайд-презентація директора Херсонської ОДБ Бардашевської Г.І. «Права дитини: інформуємо, навчаємо, підтримуємо. Досвід співпраці», директора Миколаївської ЦБС для дітей Семілєт Н.В. і її заступника Гречко Г.С. «Вектор успішності сучасної дитячої бібліотеки як засіб її професійного росту» тощо. Доречно зазначити, що усі матеріали конференції будуть опубліковані в окремій збірці.

За теплий прийом, щедру гостинність, відмінну організацію Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек для дітей ми дякуємо управлінню культури і туризму обласної державної адміністрації, управлінням культури і туризму Дружківської, Краматорської та Маріупольської міських державних адміністрацій і, звичайно ж, колективу обласної бібліотеки для дітей ім. С.М. Кірова.

Чергова конференція, збагативши учасників новими знаннями і досвідом, залишивши у них приємні і незабутні спогади про людей, про красу донецького краю, завершила свою роботу. І ми кажемо: «До побачення, Донецьк — 2006, здрастуй, Ужгород — 2007!».

Президент Української асоціації
працівників бібліотек для дітей
Анастасія Кобзаренко
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 8/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей