Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра
Йолана Любка,
заст. директора з питань обслуговування дітей
Виноградівської ЦБС Закарпатської області

Знайти себе

Нові соціальні реалії вносять принципові зміни у розвиток всієї галузі культури і бібліотек зокрема. Сучасне покоління дітей — це покоління великих можливостей, і, водночас, великих спокус та негативного впливу: наркотики, алкоголь, жорстокі комп’ютерні ігри тощо. Такі чинники негативно позначаються на морально-духовному розвитку дітей та юнацтва, тому завдання, що постають перед сучасною дитячою бібліотекою, є дуже серйозними і важливими. Перш за все, це виховання всебічно та гармонійно розвиненої особистості, яка здатна до саморозвитку, самовиховання й самореалізації, яка керується у своїй діяльності загальнолюдськими цінностями.

Основними напрямами роботи працівники Виноградівської РДБ визначили для себе такими:
-  розвиток пізнавальних інтересів та сприяння творчому розвитку читачів–дітей;
-  виховання громадсько-патріотичної свідомості у підростаючого покоління, розвиток почуття причетності до долі країни;
-  збереження та примноження культурного надбання українського народу, виховання у читачів–дітей любові до свого краю;
-  формування екологічної культури;
-  інформаційне забезпечення читачів–дітей та організаторів дитячого читання, популяризація бібліотечно-бібліографічних знань.

Досліджуючи та вивчаючи читацькі інтереси, працівники нашої бібліотеки виявили цікаве бажання читачів, яке повторювалося при проведенні кількох соціологічних опитувань, а саме: читачі хотіли б бачити у дитячій бібліотеці гурток або читацьке об’єднання, яке зібрало б усіх бажаючих навчитися добре малювати, ліпити, шити та реалізовувати інші творчі здібності. Це стало поштовхом для створення гуртка дитячої творчості «Веселка», керівником якого запросили бути вчительку малювання, художницю декоративно-прикладного мистецтва О.М. Гал. Діти з величезним завзяттям і задоволенням взялися до творчого процесу. Праця дітей у гуртку є копіткою, але попри всі труднощі, ніхто не покинув навчання. Зацікавившись, діти приводять до гуртка своїх друзів. Хороша і плідна робота гуртківців позитивно позначилася на оформленні бібліотеки: виставки творчих робіт дітей додають веселості, чарівності та загадковості самому приміщенню бібліотеки. Крім того, діти беруть активну участь у проведенні масових заходів бібліотеки, пишучи оголошення, оформлюючи книжкові виставки та стенди. Вони також є активними учасниками різноманітних конкурсів, що проводяться в нашому районі: «Майбутнє мого міста»,«Податки очима дітей», «Моя сім’я» та ін. Щомісячні експозиції дитячих робіт отримують найкращі відгуки всіх відвідувачів нашої бібліотеки.

Працюючи в напрямку сприяння творчому розвитку читачів–дітей, у бібліотеці в практику роботи ввели проведення різноманітних акцій, мета яких — зацікавити дітей як читанням книг, так і розкриттям їхні творчих здібностей. Наприклад, творчі акції «Малюємо, пишемо, творимо казку» (до Тижня дитячої та юнацької книги), «Дорогою пізнань з книгою», «Знайди себе у безмірі світів» та ін.
Поєднуючи традиційні та інноваційні форми роботи, фахівці нашої бібліотеки працюють над тим, як заохотити дітей до читання, стимулювати вчителів та учнів до використання наявних у бібліотеці інформаційних ресурсів. На початку навчального року працівники нашої бібліотеки спільно з класними керівниками складають графіки проведення бібліотечно-бібліографічних уроків за програмами: «Бібліотечно-бібліографічні знання для наймолодших» (уч. 1–4 кл.) та «Книга. Я. Бібліотека» (уч. 5–9 кл.). Форми та тематика таких уроків різноманітна: від екскурсії-знайомства з бібліотекою до бліц-турнірів, бібліографічних ігор та конкурсів.
Батьківщина для кожного із нас бере початок від тепла рідної домівки, тихої материнської пісні, рідної мови. Та щоб по-справжньому любити рідний край, його треба добре знати. Тому наша бібліотека вважає своїм завданням брати активну участь у відродженні та розвитку мовної культури, місцевих традицій, звичаїв. У бібліотеці створено краєзнавчий куток «Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм», де зібрано всю наявну краєзнавчу літературу. На книжкових виставках, що розкривають фонд краєзнавчої літератури, крім книг можна знайти вироби декоративно-прикладного мистецтва Виноградівщини, графічні ескізи будівель міста тощо. Предметом особливої уваги залишається робота клубу за інтересами «Шовкова косиця», на який покладається основна робота щодо збору нової інформації, нових матеріалів у папки–накопичувачі: «Писанка. Народознавство. Хліб», «Почуте в народі стане в пригоді», «Енциклопедія народного цілителя», «Леген­ди Виноградівщини» та робота по підготовці та проведенню традиційних новорічних, різдвяних та великодніх свят.

Успішна діяльність нашої бібліотеки стала можлива завдяки тісній співпраці з педагогічними колективами шкіл міста, вихователями дитячих садків, товариством «Просвіта».

Об’єктом особливої уваги залишається співпраця колективу дитячої бібліотеки з вихователями дитячого санаторного будинку «Берізка». Щомісяця бібліотекарі відвідують вихованців цього закладу, приносячи для них нову літературу, проводячи бесіди, ігри, вікторини. Також самі вихованці дитячого будинку є частими гостями бібліотеки і активними учасниками масових заходів, що проводяться у нашій бібліотеці. Налагоджені добрі стосунки з місцевою телекомпанією «Виноградів», зокрема зі студією дитячих програм, дають нам можливість робити якісну рекламу масовим заходам, конкурсам, розповідати своїм читачам про життя їхньої улюбленої дитячої бібліотеки.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 8/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей