Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра
Нателла Терещенко,
зав. відділом обслуговування учнів 1–4 класів та сімейного читання
Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва

Хто в теремочку живе?

Відділ обслуговування учнів 1–4-х класів та сімейного читання обслуговує дітей, які ще не вміють читати і тих, які тільки пробують свої сили в читанні, тому ми, визначаючи ефективні форми і методи популяризації літератури, віддавали перевагу таким, які сприяють пробудженню інтересу до читання наших читачів, духовному і емоційному збагаченню.

Велику роль у розвитку фантазії, уяви, творчих здібностей виконує ляльковий театр. Взагалі, ляльковий театр — мистецтво синтетичне, він впливає на маленьких глядачів цілим комплексом художніх засобів. Під час показу вистав застосовується і художнє слово, і наочний образ — лялька, і живописно-декоративне оформлення, і музика пісня, музичний супровід. Уміле використання лялькового театру активно сприяє розумовому, моральному, ідейно-естетичному вихованню дітей.

З цією метою у відділі створено ляльковий театр «Теремок». Серед малюків він користується неабиякою популярністю. Малята знають, що в читальній залі на них чекають цікаві герої — мешканці «Теремка». Іноді ляльки відпочивають на своїх місцях, а частіше всього — оживають в умілих руках.

Шість років тому народився наш театр. Він — творча робота всіх працівників відділу, спрямована на формування художньої освіти читача. Спочатку ми інсценували нескладні за змістом народні казочки, такі як «Колобок», «Рукавичка», потім перейшли до вистав на декілька дій, з музичним супроводом. Впродовж року в театрі показують вистави за найрізноманітнішою тематикою: екологічною, правовою; за мотивами українських народних казок. Ляльки є постійними учасниками всіх масових заходів. Тих, хто вперше переступив поріг бібліотеки, зустрічають Незнайко та Знайко, які розповідають дітям про правила користування бібліотекою, знайомлять їх з яскравими книгами. Зацікавлені малята приходять ще і ще, нетерпляче чекаючи на зустріч з ляльками.

Майже кожен великий масовий захід не обходиться без «мешканців» «Теремка». Вони презентують книги відомих авторів («Книжкова країна сонця і добра» по творчості В. Нестайка, «Радіс­ний острів дитинства Агнії Барто»), беруть інтерв’ю у гостей — дитячих письменників, знайомлять маленьких читачів з їхньою творчістю.

Правову культуру формують у дитинстві, а нашим читачам в цьому допомагають Буратіно та Мальвіна («Чарівний ключик в Країну прав»). Діти — бажані гості у клубі Мийдодіра, де доктор Айболить, Мийдодір та Грязнулькін вчать їх гігієни (цикл вистав «Запрошуємо у клуб друзів Мийдодіра»). Є в репертуарі театру улюблені вистави, які побачили майже всі читачі — це «Чудо-дерево казок» за творами К.І. Чуковського, «По следам героев весёлых книг», де головні герої — персонажі книг Н. Носова, «Шоу ляльок» — попурі з українських казок. А хіба забудуться поздоровлення від ляльок на бібліотечних «капусниках» та ювілеях колег! Деякі зі сценаріїв увійшли до збірки під загальною назвою «Хто, хто в теремочку живе?». Наш «Теремок» завжди чекають у дитячих садочках, реабілітаційному центрі для дітей-інвалідів «Дорога життя». Мабуть, це наші найвдячніші глядачі.

Працівники відділу 1–4 класів Т.М. Калютич, Т.М. Шестопалова — люди творчі, небайдужі. Вони самі можуть зробити ляльку (так з’явилися Бармалей, Баба Яга, Мальвіна та Буратіно), скласти нову казку або пісню для нового персонажу. Яскраві колоритні декорації, які створює художниця бібліотеки О. Рибалко, додають кожній виставі емоційного забарвлення. Репертуар театру постійно поповнюємо, планується закупити нові ляльки, а це значить, що наші читачі побачать ще багато нових цікавих вистав.
На власному досвіді ми переконалися, що ляльковий театр в бібліотеці — це одна з найефективніших форм популяризації дитячої книги, це залучення до читання наймолодшої категорії користувачів.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 8/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей