Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Алла Товтин,
бібліотекар Мукачівської міської центральної бібліотеки для дітей

Бібліотека для дітей, яку знають всі

Центральна дитяча бібліотека міста Мукачева, яка була заснована у 1947 році, одна з найстаріших бібліотек області. ЇЇ фонд сьогодні нараховує 43 064 примірників бібліотечних документів. Доречно було б наголосити й на те, що мерією затверджено Програму поповнення бібліотечних фондів, яка успішно виконується. Тільки цього року влада виділила з міського бюджету на придбання книг для дітей біля 10 тисяч гривень. А обслуговуємо ми 5 тис. користувачів, книговидача складає понад 34 тис. примірників.

Слід зазначити, що наша бібліотека добре укомплектована періодичними виданнями для дітей (73 назви) та методичними, які допомагають у роботі педагогам, вихователям, батькам (34 назви) — стовідсоткове фінансування періодики, це теж кошти з міського бюджету.

Велике значення працівники бібліотеки надають рекламі. Засобами реклами ми намагаємося розкрити всі аспекти своєї діяльності, які наближають бібліотеку та книгу до користувачів. Наша дитяча бібліотека знаходиться у центрі міста і має великі вікна-вітрини, які активно використовуються для надання цікавої інформації, як дітям так і дорослим. Рідко хто не зупиниться перед вікнами, які майорять гарно оформленою рекламою. А тут є і оперативна інформація про події, що відбуваються в державі, місті, інформація про надходження нової літератури та періодичних видань; плани масових заходів на кожен день і, обов'язково, на період шкільних канікул, об'яви-запрошення на масові заходи, підсумки різноманітних конкурсів з іменами і фото переможців, фотостенди тощо.

Тісна творча дружба пов’язує бібліотеку з мукачівськими письменниками, які є бажаними і частими гостями наших читачів. Виставки-пре­зентації нових книг, які щойно вийшли з друку і подарованих авторами нашій бібліотеці, завжди збирають біля вітрин бібліотеки шанувальників книг. Кожну книжкову виставку бібліотекарі намагаються оформити особливо і привабливо, щоб вона не залишалася поза увагою. Доповненням до виставок завжди є цікаві запитання, завдання, кросворди, вишивки, малюнки, зроблені дитячими руками. Діти залюбки роздивляються чудові виставки та охоче беруть читати книжки, що їх зацікавили. Доброю традицією стало щорічне проведення Тижня дитячої та юнацької книги, а також тижнів та днів дитячої преси.

Чи не найпопулярнішою серед користувачів нашої бібліотеки є участь в різноманітних конкурсах від всеукраїнських до власне наших, місцевих (конкурси читців, дитячого малюнка, фотоконкурси). Було б несправедливо не відмітити фінансову допомогу міської влади в підготовці та проведенні таких конкурсів. На кошти, що надаються, купуються заохочувальні призи та солодощі. Виділяє владі кошти і на відрядження.

Щороку в травні мешканці Мукачева відзначають День міста. Звісно, й наша бібліотека не стоїть осторонь від цієї багатогранної сторінки життя міста. До святкування такої цікавої події бібліотека завжди готується заздалегідь. Так, цього року ми оголосили один з найулюбленіших конкурсів серед наших користувачів — фотоконкурс «Рідне місто — через фотооб’єктив», який проходив під девізом:

Там, де Карпат дзвенять джерела чисті,
Де Латориця-річенька пливе,
Стоїть моє прекрасне рідне місто —
Мукачево, де кожен з нас живе.
 
 
  Оксана Лиховид.

Участь у фотоконкурсі взяли учні 5–9 класів майже всіх загальноосвітніх шкіл міста. Роботи конкурсантів були представлені на суд компетентного журі, до складу якого увійшли професійні фотографи Мукачева: Варга С., Гудак О., Філіппов О. Серед фоторобіт, які відбиралися за темами: «Архітектура міста», «Місто в різні пори року», «Мій улюблений куточок міста», визначили п’ять конкурсантів. Усі роботи переможців кожен мукачівець зміг переглянути на стенді-фотовер­нісажі «Мукачево — місто над Латорицею» в одній з вітрин нашої бібліотеки. Багато хто побачив своє прекрасне місто іншими очима.

Слід відмітити й творчу роботу колективу, яка сприяє тому, що наша бібліотека є однією з кращих дитячих бібліотек області. Діяльність бібліотеки спрямована не тільки на залучення читачів як якісним та кваліфікованим обслуговуванням, проведенням найрізноманітніших заходів, оформленням книжкових виставок, вітрин ..., а й на підвищення професійного рівня бібліотекарів, педагогів міста та навіть і району. Адже Мукачівська міська центральна дитяча бібліотека ще й є методичним центром, де розробляються сценарії, підбираються матеріали до шкільних уроків за різними темами, де проводяться семінари та консультації, а наші фахівці виступають з лекціями та доповідями на педагогічних, науково-методичних радах, об’єднаннях, предметних кафедрах шкіл і ліцеїв міста. Тобто, бібліотека живе життям свого міста, виховуючи освічених, творчо обдарованих, всебічно розвинених маленьких мукачевців.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 8/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей