Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з краших

 


Ольга Лепілкіна
директор Житомирської обласної бібліотеки для дітей

Ідемо в Храм чарівний

Більше одинадцяти століть на віку Житомира. Назва цього міста, заснованого у 884 році на Замковій горі, оповита багатьма легендами. Та, мабуть, найкраща серед них та, що наші предки хотіли втілити у цій назві найдорожчі слова — мир і жито. Отже природно, що у такому чудовому місті 15 жовтня 1929 року при Житомирській публічній бібліотеці було відкрито дитячий відділ, у якому, як писала тоді місцева газета, «… працюватиме консультація викладавців, влаштовуватимуть вечори з дитячою художньою самодіяльністю, діти випускатимуть власну стінну газету». Окрему Житомирську обласну бібліотеку для дітей, згідно з рішенням Народного комісаріату освіти УРСР, створили 16 серпня 1938 року, і її першим директором став Іван Андрійович Піманов. Розмістилася бібліотека у приміщенні тодішнього Палацу піонерів, мала чотири відділи: два абонементи — молодший та старший, читальню, методичний кабінет. Фонд на той час нараховував близько 25 тис. прим. книг, але в період Великої Вітчизняної війни, під час окупації, його було знищено на 80 відсотків. Уже після визволення Житомирщини, у травні 1944 року, коли бібліотека відкрилася у приміщенні обласного відділу народної освіти, фонд доукомплектували за рахунок збору книг серед населення та читачів, і бібліотека розпочала повноцінно обслуговувати своїх маленьких користувачів.

У 50-ті роки, за часів керівництва Віри Федорівни Капустянської, фонд літератури обласної бібліотеки для дітей зріс утричі порівняно з довоєнним періодом, а кількість читачів сягнула чотирьох тисяч.У середині 50-х років директором бібліотеки було призначено учасницю Великої Вітчизняної війни Марію Василівну Григолюк, яка чимало зусиль доклала для поліпшення матеріально-технічної бази. Бібліотеку довелося переселити в інше приміщення, щоб очистити від грибкових уражень стіни та провести капітальний ремонт фундаменту. У 60-ті роки незмінним директором бібліотеки була Раїса Тимофіївна Бритик, яка разом зі своїми однодумцями Н.І. Кульчицькою, В.О. Місяць, В.Л. Лех багато зробила для формування книжкового фонду, його розміщення та популяризації. Саме у цей період розширюється мережа спеціалізованих дитячих бібліотек області, при сільських бібліотеках відкриваються кімнати юного читача (КЮЧ). На той час при бібліотеці діяло 7 пересувок, що обслуговували вихованців дитячих садків та будинків, також запроваджується диференційоване обслуговування читачів за віком, проводяться читацькі конференції, зустрічі з письменниками, обговорення книг.
У 1979 році будівлю однієї з перших публічних бібліотек на Волині передали обласній бібліотеці для дітей. Перевезення, розміщення та активне поповнення фонду організувала директор В.С. Синягіна, людина творча, рішуча та енергійна. За час її керівництва зміцніла матеріальна база бібліотеки, значно покращилися умови для якісного обслуговування читачів–дітей: у відділі обслуговування дошкільників і учнів 1–3 кл. облаштували кімнату казок; у відділі обслуговування учнів 4–8 класів створили інформаційну кімнату з довідково-бібліографічним апаратом; відкрили нотно-музичний відділ з кінозалом. Директор зуміла створити і згуртувати колектив професіоналів, які самовіддано і творчо працювали на бібліотечній ниві. Серед них можна назвати завідуючих відділами Н.С. Деюн, О.М. Штонду, Е.С. Радченко, Т.М. Пащенко, Ф.А. Кучерову, Р.Л. Залевську. Особливо хочеться відзначити незмінного заступника директора з наукової роботи Надію Іванівну Кульчицьку, яка 31 вересня 1957 р. прийшла працювати до обласної бібліотеки для дітей і присвятила їй усе своє життя. У післявоєнні роки вона брала безпосередню участь у заснуванні районних дитячих бібліотек області і доклала багато зусиль для організації методичного забезпечення бібліотечного обслуговування читачів–дітей. Вона і зараз продовжує працювати в бібліотеці.

Сьогодні Житомирська обласна бібліотека для дітей живе цікавим, творчим, активним життям. Це сучасний культурний, інформаційний, просвітницький центр, що складається з двох відділів обслуговування, відділу інноваційних бібліотечних технологій та чотирьох секторів. Відповідно до потреб сьогодення здійснюється реалізація базових функцій бібліотеки, колектив працює над задоволенням читацьких потреб та інформаційних запитів майже 11–тисячного загону дітей. До послуг юних і дорослих користувачів у фонді бібліотеки є більше ніж 170 тис. прим. документів та біля 250 назв періодичних видань.

Основні кількісні показники бібліотеки в період з 1985 по 2007 рік:
Книжковий фонд (у тис. прим.)
(109.8; 135.1; 139.6; 156.0; 169.5; 169.8; 168.9; 166.6 )


Якщо розглянути ці показники у графічному зображенні, то можна побачити, що, навіть незважаючи на складний економічний стан у державі, недостатність фінансування та інші незадовільні процеси в бібліотечній та книговидавничій сферах, бібліотечний фонд, починаючи з 1985 р., поступово зростав і досяг у 2007 р. більше 165 тис. прим. книг та періодичних видань.


Кількість читачів (у тис.)
(8.4; 6.4; 9.2; 10.5; 11.5; 11.2; 10.4; 10.6)


Графічна крива показує, що у порівнянні з 1985 р. кількість користувачів зросла більш як на 2 тис., а у 2004 р. вона досягла свого піку завдяки створенню в бібліотеці Інтернет-центру, послугами якого скористалися біля 8 тис. відвідувачів різних вікових категорій для задоволення своїх пізнавальних та дозвіллєвих інтересів, спілкування та набуття нових знань.

Книговидача (у тис. прим.)

(210.5; 124.3; 148.8; 214.6; 200.6; 200.7; 204.0 206.1)


Майже стабільною в бібліотеці є книговидача, тому що ми маємо у своєму арсеналі добре укомплектований фонд, постійний контингент читачів, згуртований та здатний сприймати інновації колектив працівників. Нас уже давно знають у місті як авторитетну установу, де можна максимально задовольнити читацькі потреби.

З роками змінилося і обличчя самої бібліотеки. Сьогодні тут створено більш комфортні умови для користувачів, систематично вивчаються читацькі запити, активно впроваджуються інноваційні методи масової роботи та форми методичної діяльності. Зростає імідж бібліотеки і завдяки активній співпраці з інтелектуальною елітою міста, спонсорами, засобами масової інформації. Мрії наших читачів поступово втілюються у життя: книжковий фонд постійно поповнюється новими виданнями, працюють клуби за інтересами, упроваджуються цікаві форми масової та інформаційної роботи, до яких активно залучаються студенти–волонтери.

Нашою стратегічною метою було перетворення бібліотеки на сучасний інформаційний центр, і сьогодні ми можемо стверджувати, що це нам вдалося. Упродовж останніх років намагаємося організовувати свою інформаційно-просвітницьку діяльність відповідно до вимог часу та очікувань користувачів, наповнювати новим змістом усі напрями своєї діяльності — формування ресурсів, модель обслуговування, методичне забезпечення професійної підготовки кадрів та управління колективом. З 2003 року в бібліотеці діє Інтернет-центр на 6 робочих місць, відкритий завдяки отриманому гранту Посольства США в Україні «Інтернет для читачів публічних бібліотек», у якому користувачам надається вільний доступ до ресурсів всесвітньої електронної мережі. Тут бібліотечні фахівці навчають дітей працювати в Інтернеті, надають відповідні консультації, допомагають у пошуку потрібної інформації та записують її на електронні носії, роздруковують необхідні документи. Це значно покращує рівень і якість обслуговування дітей та організаторів дитячого читання. У 2004 р. створено власний веб-сайт, на якому розміщуються новини з бібліотечного життя, відомості про ресурси, послуги тощо. Цього року його було оновлено.

З вересня 2006 р. у бібліотеці ведеться електронний каталог, який містить бібліографічний опис нових надходжень. Сьогодні він налічує понад 4 тис. одиниць бібліографічної інформації. З початку 2008 р. у практику роботи впроваджується модуль «Періодика», що містить 2 бази даних: «Статті з періодичних видань» та «Краєзнавчі матеріали».

Важливим чинником функціонування бібліотеки впродовж останніх десяти років стало розширення репертуару бібліотечних послуг, у т.ч. платних. З цього джерела до бібліотечного бюджету в 2005 р. надійшло 12,6 тис. грн., 2006 р. — 19,0 тис. грн., 2007 р. — 34 тис. грн., що значно сприяло підвищенню матеріально-технічної бази.

Якісних змін у роботі бібліотеки було досягнуто завдяки впровадженню програмно-цільової діяльності, яка розпочалася з роботи над реалізацією декількох нових програм. Поступово вони удосконалювалися, обростали новими ідеями і з часом перетворилися на цікаві, необхідні для роботи довгострокові цільові програми. Найбільш ефективними серед них є такі: «Бібліотека + сім’я + школа = успіх»; «Бережемо традиції, живемо сучасним і творимо майбутнє»; «Світ навколо тебе»; «На крилах творчості до вершин майстерності». Уже три роки в бібліотеці успішно діє спільний з податковими службами міста та області проект «Податки очима дітей», який дає виключну можливість дітям брати участь у вікторинах, конкурсах за відповідною тематикою та отримати гарні подарунки і призи. У рамках цього проекту — щорічне проведення обласних та міських турів, а саме: дитячих творів «Якби я був податковим інспектором»; дитячих малюнків «Податки очима дітей»; дитячої творчості «Дітям про податки». Враховуючи майже повну відсутність дитячої літератури з даного питання, проект допомагає нашим читачам ознайомитися з податковою системою, її функціями та значенням для розвитку держави. За сприяння Державної податкової адміністрації та філії редакції журналу «Вісник податкової служби України» у Житомирській області було видано збірку творів та малюнків переможців цих конкурсів — «Діти про податки». Повний текст видання розміщено на сайті нашої бібліотеки.

Орієнтуючись у просторі і часі, розуміючи, наскільки змінилася соціальна роль бібліотекаря сьогодні, ми намагаємося говорити про себе голосно, впевнено та активно розвиваємо партнерські стосунки. Наслідком цього є створення на базі нашої бібліотеки Союзу інтелектуальної еліти міста, до якого входять наші партнери: навчальні заклади; заклади культури та освіти міста; адміністративні обласні та міські органи; громадські організації; товариства, благодійні фонди; наші письменники і краєзнавці; місцеві мас-медіа та ін. Саме вони значною мірою допомагають нам у реалізації бібліотечних проектів, проведенні літературно-мистецьких акцій, засідань за «круглим столом», рекламують діяльність бібліотеки. Так, у рамках спільної діяльності 2 квітня 2008 р. було проведено безпрецедентну бліц-акцію «Книжкова хвиля», яка, дійсно, сколихнула жителів нашого міста, дуже сподобалася нашим читачам і ще раз підтвердила, що дитина і книга нероздільні. Логічним завершенням цієї акції стало засідання за «круглим столом» «Сучасний стан книги і роль дитячого читання в розвитку суспільства», де обговорювалися питання залучення волонтерів до популяризації українських дитячих книг, повернення централізованого фінансування сільських бібліотек, перевидання дитячих творів, запровадження обласних дитячих радіо- і телепередач з метою заохочення дітей до читання тощо. Реалізації акції сприяли управління культури і туризму облдержадміністрації, міські відділи у справах сім’ї та молоді, зі зв’язків з громадськістю, обласне відділення Спілки письменників України, мистецькі навчальні заклади (музичне училище ім. Косенка та училище культури і мистецтв ім. І. Огієнка, шкільні заклади, Державний педагогічний університет), Академічний театр ляльок, засоби масової інформації.

Наші бібліотекарі активно працюють над оновленням та модернізацією і традиційних форм популяризації книги та дитячого читання, ведуть постійний пошук цікавих форм масової роботи, які б відповідали очікуванням читачів–дітей, несли пізнавальну інформацію, були видовищними, емоційними та привабливими. Тут максимально використовуються не лише творчі здібності, але й індивідуальні обдарування кожного працівника. Масові заходи з елементами літературних моноспектаклів неодноразово проходили у стінах бібліотеки, та й не тільки. Такі заходи ми демонструємо бібліотечним працівникам нашої області, проводячи майстер-класи, навчаючи їх інноваційним підходам до організації дитячого дозвілля спільно з навчально-методичним відділом інституту культури і мистецтв Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв, виїзна діяльність якого є надзвичайно необхідною і досить ефективною у даний час. Методичне забезпечення роботи дитячих та шкільних бібліотек області здійснюється також у координації з ОУНБ та обласною бібліотекою для юнацтва та спрямовується на надання консультативної допомоги бібліотекам на місцях та підвищення фахового рівня бібліотечних спеціалістів.

Більше 40 років обласна бібліотека для дітей є головною базою практики та творчою лабораторією з питань обслуговування дітей для студентів бібліотечного факультету Житомирського училища культури і мистецтв ім. І. Огієнка. Під час виробничої та переддипломної практики вони закріплюють свої теоретичні знання. За роки існування училища працівники бібліотеки навчили любити дітей і роботу з дитячою книгою не одну сотню студентів, які залюбки бажають працювати, в першу чергу, саме в дитячій бібліотеці.

Соціальна місія бібліотеки реалізується в рамках програми «Бібліотека — територія добра і милосердя» через реабілітаційну, благодійницьку та творчу діяльність з дітьми з малозабезпечених і багатодітних родин, проведення засідань клубу «Надія» спільно з українсько-швейцарським благодійним фондом «Грін Крос Україна» та благодійним фондом «Спасіння». Працівники бібліотеки є частими гостями в реабілітаційному центрі для дітей–інвалідів «Поклик», що діє при міській дитячій лікарні. Результатом такої роботи стала збірка дитячої творчості «Поліські перлинки», в якій у другому розділі «Запалимо свічу доброго серця» розкривається художня творчість дітей з обмеженими фізичними можливостями.

Задоволенню особистих потреб дітей у дозвіллі, пізнанні та творчості сприяє діяльність читацьких клубів та об’єднань за інтересами: клуб юних краєзнавців «Малий патріот» (1–4 кл.); виставкова студія для обдарованих дітей «Дебют» (1–4 та 5–9 кл.); літературно-музична вітальня «Свічадо» (5–9 кл.); краєзнавчий театр книги «Аркадія» для творчої еліти міста; гурток юних шанувальників мистецтва «Джерельце»; читацьке об’єднання поетів–початківців «Літературний передзвін». Розуміючи, що на виховання естетичного смаку дітей впливає навколишнє середовище, наші працівники намагаються створити у всіх відділах комфорт та затишок, аби кожен куточок, кожна книжкова виставка були привабливі, красномовні, щоб юних користувачів оточував незвичайний, колоритний, повний світла і радості простір, який заповнюють різнобарв’я книжкового світу, художні роботи наших митців та юних талантів міста.

Не боюся повторитися, що гордістю бібліотеки у всі роки її існування є стабільний згуртований колектив, здатний сприймати інновації бібліотечної галузі, цікаво та нестандартно реалізовувати їх у практичній діяльності. Сьогодні штат бібліотеки — 36 працівників, з них бібліотечних — 22, серед яких 14 мають вищу освіту, а 8 — середню спеціальну, та тільки 4 з них — молоді спеціалісти, всі інші служать у бібліотеці більше 20 та 30 років. Усі вони справжні патріоти своєї професії, своєї бібліотеки, працюють творчо і натхненно, вкладаючи в роботу часточку своєї душі, добро, щирість та знання, які намагаються передати дітям.

Пробуджувати прагнення дітей до особистої творчої діяльності, вести їх за собою у світ духовного відродження — це важливе і відповідальне завдання, тому, організовуючи культурно-дозвіллєву діяльність дітей, начальники відділів обслуговування Е.С. Радченко та Т.К. Данилевич шукають свої моделі масової та індивідуальної роботи, проявляючи талант і неабияку творчість. Саме така натхненна робота допомагає дітям розкривати свої таланти, стимулює їх до самореалізації. Завдяки цьому на наших очах з юних читачів, починаючих поетів та музикантів виростають справжні молоді талановиті обдарування, зокрема поет і журналіст Вероніка Кавун, яка ще в 1994 р. своїми дитячими творами відкривала перші сторінки дитячої рукописної книги «Ластовенятко», скрипаль Максим Ковальчук, піаніст і чудовий декламатор Михайло Гаврилюк, сурмач Олег Концевич, нині вже сам учитель музики, які протягом 10 років своїми творами прикрашали бібліотечні свята. Саме в наших бібліотечних стінах пройшли їхні прем’єри та авторські вечори. Це достойні плоди копіткої праці фахівців відділів обслуговування читачів різних вікових категорій, які, вивчаючи та забезпечуючи потреби дітей в книзі та інформації, здійснюють індивідуальне обслуговування, виховують активних користувачів. Серед таких працівників хочеться відмітити С.Д. Дубровську, Г.А. Побідаш, Т.Л. Огородник, Т.А. Богатирьову, М.О. Салійчук, Л.О. Туровську, Н.В. Щенявську. Добрих слів заслуговують молодіі бібліотекарі — випускники училища культури і мистецтв ім. І. Огієнка: Н.А. Журавська, І.О. Фещенко, Н.І. Барілевська, які не так давно прийшли до відділів обслуговування та працюють активно та ініціативно, творчо.

Здійснюють підбір необхідної літератури дітям, задовольняють їхні запити за допомогою ресурсів Інтернету, обробляють в автоматизованому режимі документи працівники відділу інноваційних бібліотечних технологій А.Ю. Стадник, І.А. Горячук, Л.В. Кривошеєва на чолі з начальником відділу Л.М. Михальчук. Зберігають книжкові фонди та періодичні видання в належному стані, займаються книгообміном, звільняють фонди від застарілих та зношених видань Н.І. Кульчицька та Н.М. Дубиніна. Оперативно та якісно знайти для користувачів необхідну інформацію у фонді допомагають працівники бібліографічного сектору І.О. Меднова та А.М. Макарович. Заступник директора з наукової роботи З.С. Заяць та головний методист Т.О. Кушнір сприяють активізації методичного забезпечення діяльності бібліотек, що обслуговують дітей, здійснюють планування та звітність, аналізують діяльність дитячих бібліотек області, організовують моніторинг дитячого читання. Чистоту, комфорт та естетичний вигляд приміщення забезпечує господарський відділ на чолі з заступником директора І.В. Сидорчук, до якого входять художник К.В. Христич, прибиральниці Г.Ф. Камозіна, Л.Ф. Дядюк та гардеробниц Я.Й. Кайданович. Хочеться усім їм висловити щирі слова вдячності, пошани за віддане гідне служіння її величності — Бібліотеці.

Усі свої досягнення і здобутки бібліотека змогла реалізувати завдяки значній підтримці і розумінню злагодженої команди управління культури і туризму облдержадміністрації на чолі з начальником В.М. Врублевським. Особливі слова подяки колективу справжніх фахівців Національної бібліотеки України для дітей під керівництвом її генерального директора Анастасії Степанівни Кобзаренко, які докладають максимум зусиль для методичного забезпечення діяльності бібліотек України для дітей та залучають нас до активної, творчої, інноваційної праці, задля духовного збагачення світу дитини.

Є ще у нас і певні побажання щодо покращення роботи. Це, перш за все, вирішення питання систематичного поповнення бібліотечних фондів, вирівнювання співвідношення українських і російських книжкових та періодичних видань у структурі фондів бібліотеки, оновлення та розширення комп’ютерної мережі бібліотеки з метою автоматизації всіх бібліотечних процесів. Але найбільш турбують нас проблеми, які торкнулися районних бібліотек для дітей та сільських бібліотек, основними користувачами яких є діти. І проблеми ці, насамперед, пов’язані з децентралізацією районних бібліотечних систем, яка відбулася в усіх районах області всупереч Закону України «Про внесення змін до Закону України про бібліотеки і бібліотечну справу» і створила фінансову залежність сільських бібліотек від обмежених місцевих бюджетів, що не дає можливості забезпечити поповнення інформаційного ресурсу бібліотек, покращити їх матеріально-технічні бази та оплату праці. Прикрістю є ліквідація спеціалізованих бібліотек для дітей як закладів позашкільної освіти та методичних центрів регіонів з організації бібліотечного обслуговування дітей в Червоноармійській, Баранівській та Ємільчинській районних бібліотечних системах та реорганізація Малинської районної бібліотеки для дітей в міську дитячу бібліотеку, що значно вплинуло на зміст і якість її роботи та на престиж. Бібліотека спільно з управлінням культури і туризму працює над тим, щоб таке негативне явище в практиці роботи бібліотечної галузі не набуло розповсюдження. У даний час працівники нашої бібліотеки виконують найважливіше завдання — вони виховують нову людину для нової України, розуміючи, що культура народу починається з душі маленької дитини.

Переглядаючи наш чималий архів: альбоми, сценарії, фотографії, рукописні творчі книги, стенди, можна відзначити, що шлях, який пройшла наша бібліотека за 70 років її існування, — це гідний шлях зростання і творення, відродження і оновлення, оптимізму і віри у свої можливості. Це шлях віри у те, що в майбутньому становленні наших маленьких читачів як особистостей віддзеркалюється часточка і нашої наполегливої праці. Тож немає сумнівів у тому, що ми, берегині цього чудового світлого Храму, маємо свої духовні скарби, бо плекаємо підростаюче покоління, і, значить, майбутнє нашої держави.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей