Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Слово головного редактора

Дитяче читання — основа духовного розвитку

Загальновідомо, що у процесі інтелектуального і духовного збагачення людини надзвичайно важливу роль відіграє читання, яке є ознакою цивілізованого життя суспільства та специфічною формою спілкування. Адже саме книга, як ніщо інше, впливає на формування світогляду і художнього смаку з самого дитинства. Добре розуміючи це, дитячі бібліотеки сьогодні розробляють більш ефективну стратегію розвитку читання дітей, закладають основи тієї культури, яка вже затребувана зараз і стане конче потрібною у майбутньому. Подолання «освітнього» і «цифрового» розривів у сучасному суспільстві, підтримка читання, забезпечення доступу до інформації і надання дітям можливості отримувати освіту протягом усього життя є головним завданням бібліотек ХХІ століття. З огляду на це, пріоритетними завданнями бібліотек для дітей мають бути: підтримка і розвиток дитячого і сімейного читання у новому технологічному світі; відбір і рекомендація кращих книг дітям і батькам; розвиток інформаційної грамотності дітей; допомога юним читачам у пошуку інформації для навчання, самоосвіти і дозвілля; консультування організаторів дитячого читання; створення та розвиток веб–сайтів на допомогу дітям і батькам; надання читачам нових можливостей для віртуального спілкування. Звичайно, в основі цієї багатогранної діяльності, як і завжди, залишатиметься книга, шанована в усьому світі. Недаремно 2009 рік за рішенням ЮНЕСКО оголошено Роком великого письменника М.В. Гоголя, а в Україні за указами Президента широко відзначатимуться 70-річчя від дня народження Олеся Гончара, 100-річчя від дня народження народної художниці М. Приймаченко, 60-річчя Національного музею Тараса Шевченка і 140-річчя Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Пройде низка заходів до 195-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка та 75-річчя державного спеціалізованого видавництва дитячої літератури «Веселка», яке впродовж всієї своєї діяльності, видаючи чудові книжки для дітей, сприяє їхньому духовному і творчому розвитку, спонукає до читання і пізнання. Безумовно, ці знаменні дати знайдуть своє відображення у роботі дитячих бібліотек України, бо вони є тими чинниками, що вчать, зберігають і, водночас, розвивають читацьку активність дітей та підлітків, сприяють формуванню інформаційної культури і дитячої літературної творчості.

Не можна оминути увагою наше з вами головне світле і творче свято — Тиждень дитячого читання, на добрих традиціях якого виховане не одне покоління палких прихильників Слова і Книги. Доносити мудрість книги до сердець і душ дітей — майбутнього нашої держави дитячим бібліотекарям завжди допомагають письменники, видавці, журналісти, спонсори, які з року в рік беруть активну участь у його проведенні. Всеукраїнський тиждень дитячого читання — 2009 урочисто розпочнеться 18 березня на славетній Полтавщині у м. Гадячі на базі районної дитячої бібліотеки. Впродовж Тижня у кожній дитячій бібліотеці на читачів чекатимуть чимало захоплюючих конкурсів, вікторин, турнірів, літературно-мистецьких сюрпризів і зустрічей з книгою та її творцями. Вже традиційним і дуже цікавим для дітей став конкурс дитячого читання «Найкращий читач … року», що з 2005 року набув статус всеукраїнського. Як завжди, у травні до Львова з усіх областей України з’їдуться переможці для участі у завершальному етапі конкурсу — Фестивалі дитячого читання «Книгоманія». Коло його учасників щораз ширшає: якщо у 2006 році їх було 130 тис., то у 2008 — вже майже 350 тис. Широкого розголосу серед дитячих бібліотек набула Всеукраїнська акція «7 чудес України», яка не тільки активізувала краєзнавчу роботу, а й підштовхнула працівників Національної бібліотеки України для дітей до розробки електронного проекту для читачів–учнів середнього шкільного віку — туристично–краєзнавчого походу «Сім природних чудес України».

Сучасне суспільство потребує людину грамотну, освічену, яка вміє будувати своє життя і управляти ним, людину небайдужу, спроможну брати активну участь у долі інших. Саме тому важливим і відповідальним напрямом є робота з дітьми з обмеженими можливостями, безпритульними, дітьми-сиротами, інвалідами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Розуміючи, що вони потребують посиленої уваги, у бібліотеках проводиться багато заходів, до яких залучається ця категорія читачів. Спілкуючись з ними, їхні ровесники переймаються проблемами, що випали на долю цих дітей, не залишаються байдужими до них, проявляють чуйність і турботу, товаришують і допомагають їм. І коли спостерігаєш, як діти з обмеженнями у життєдіяльності стають активними учасниками цих заходів, то розумієш, що таким чином ми допомагаємо їхній соціалізації у суспільному житті. Таку роботу потрібно продовжувати, всіляко сприяючи виконанню указів і розпоряджень Президента України та Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 рр.», «Про заходи щодо забезпечення захисту прав і законних інтересів дітей», «Про затвердження Державної цільової соціальної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», які покликані забезпечувати захист прав і інтересів дітей.

Час невпинно рухається вперед, суспільство розвивається. виникають нові вимоги і потреби, а перед дитячими бібліотеками постають питання їх ефективного функціонування в сучасній соціальній інфраструктурі. Сьогодні це, насамперед, стосується ефективного впровадження новітніх технологій у процеси бібліотечного обслуговування, використання Інтернету як середовища віртуального спілкування, налагодження дієвого діалогу бібліотекаря і користувача-дитини, урізноманітнення форм роботи і більш активного залучення дитини до читання.

Кожна бібліотека обирає свій шлях розвитку, визначає пріоритети у своїй діяльності, враховуючи особливості регіону, вимоги часу і свої можливості. Кожна бібліотека своєрідна і неповторна і, звичайно, вносить свою частку в загальну скарбницю досягнень дитячих бібліотек України. А ділитися набутим досвідом, обговорювати нагальні проблеми і визначати стратегію подальшого розвитку фахівці бібліотечної справи мають можливість на щорічних професійних зібраннях, які проходять на базах кращих обласних бібліотек України для дітей. Цьогорічний самміт «Дитячі бібліотеки України: співзвучність сучасному, відкритість майбутньому», який відбудеться у серпні в Херсонській обласній бібліотеці для дітей, обов'язково принесе нові ідеї та націлить бібліотекарів на нові трудові звершення.

Президент Української асоціації
працівників бібліотек для дітей
Анастасія Кобзаренко

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей