Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Людмила Чернікова,
зав. відділом довідкової бібліографії та інформації
Одеської обласної бібліотеки для дітей ім. Н.К. Крупської

Становлення відділу довідкової бібліографії та інформації

Історія дитячих бібліотек Одеси починається з кінця ХІХ ст., а точніше, з 1897 року, коли відкрилася бібліотека в будинку на вул. Софіївській, 5, читальня якої була розрахована на 100 чоловік і де обслуговували дітей. Поступово розпочинали роботу й інші бібліотеки не тільки в місті, а й у селах. Так, наприклад, у 1920 році в Одесі губнарпросвітою було відкрито центральну міську бібліотеку з дитячим відділом. Його працівники анотували нові надходження, складали списки книг для дітей, тематичні каталоги, організовували бібліографічні вечори для педагогів. У середині 1934 року цей відділ став основою для створення обласної дитячої бібліотеки (ОДБ). Через кілька років бібліотека отримала статус обласного методичного центру, який надавав практичну допомогу всім бібліотекам, що обслуговували дітей міста і області. Уже в 1935 році на сторінках обласної газети «Чорноморська комуна» багато писали про досвід роботи фахівців ОДБ з керівниками дитячого читанням.

Пік розвитку обласної бібліотеки припадає на 1947–1957 роки. Тоді у штаті з’явилася посада бібліографа, а довідково-бібліографічний відділ створюється лише у 1972 році, і саме з цього часу дитячі бібліотеки Одещини почали отримувати планову методично-бібліографічну допомогу. На той час щороку видавалось більше десяти тематичних методико-бібліографічних посібників.

У 1991 році, коли в країні відбулися кардинальні політичні зміни, бібліографічна робота потребувала перегляду і оновлення. Необхідно було шукати оптимальні технології бібліотечно-бібліо­графічної діяльності задля збереження цінностей освітньої та національної культури, кращі форми бібліотечної роботи і шляхи ефективного їх використання. У 1992 році мною було розроблено цикл бібліографічних оглядів та бесід з історії української культури, а разом з учителем ЗОШ
№ 52 М.І. Осецькою (я була на той час головним бібліографом) — сценарії свят з пропаганди народознавства «Українські народні обряди».

З 1996 року у відділі створено п’ять електронних картотек: систематична картотека статей; методико-бібліографічних матеріалів; художніх творів з періодичних видань; краєзнавча і тематична картотеки сценаріїв. Сьогодні електронні картотеки включають більше 21000 записів. Наша бібліотека передплачує майже 860 назв періодичних видань, третина яких розрахована на організаторів дитячого читанням. Усі вони переглядаються і представляються в картотеках з розширеними анотаціями.

Бібліографи, враховуючи стрімке впровадження новітніх технологій, постійно проводять бібліотечні уроки по вихованню бібліотечної грамотності. Адже сучасний читач повинен: володіти комплексом знань і вмінь, які дозволять йому орієнтуватися в інформаційному середовищі; знати особливості бібліотеки, читачем якої він є; володіти навичками роботи з комп’ютером, методикою пошуку в традиційному та автоматизованому режимах; знати, як організовано інформацію в сфері його власних інтересів, як користуватися основними довідковими засобами; як самостійно працювати з електронними каталогами бібліотек, здійснювати пошук інформації в базах даних на CD-ROM з різним програмним забезпеченням; орієнтуватися в інформаційному середовищі і знати, в якій бібліотеці чи інформаційному центрі він може отримати необхідну інформацію і послуги. Тому у своїй роботі по вихованню культури читання дітей ми виходимо з того, що розвиток потенціалу людини, навичок і вмінь у століття інформації, формування інформаційної культури особистості повинні брати свій початок у дитинстві. І важливу роль у цьому процесі можуть і повинні відігравати дитячі освітньо-виховні заклади: школи та бібліотеки. Досвід показав, що нинішня діюча програма з основ бібліотечно-бібліографічних знань вже не відповідає сьогоднішнім реаліям. Нашим читачам треба давати нове тлумачення інформаційного документа, навчати комп'ютерної грамотності, використанню АІБС, ЕБД на практиці. Значить, бібліотечні уроки слід проводити так, щоб допомогти зрозуміти дітям, що оволодіння ними основами інформаційної культури підготує їх до будь-якого виду пізнавальної діяльності, забезпечить здатність повноцінно почуватися в інформаційному суспільстві. Ми оточені інформацією завжди: коли читаємо книжки, слухаємо радіо, дивимося телевізор, спілкуємося. Запитання, відповіді, прохання, посмішки, рухи — все це служить для передачі інформації. Адже не секрет, що саме необхідність висловлювати і передавати інформацію привела до появи мови, писемності, мистецтва, викликала до життя книгодрукування, телебачення, обчислювальну техніку. Технічний прогрес приніс нові засоби комунікації, а разом з ними й нові цінності. Поява комп'ютерних інформаційно-пошукових систем у бібліотеці вимагає від користувача спеціальних навичок: розуміння основ представлення інформації в базах даних, уміння вибрати основну галузь пошуку, користуватися ключовими словами. Для цього необхідна багатоступенева комплексна система навчання, адаптована до різних вікових категорій читачів.

У відділі довідкової бібліографії та інформації багато уваги приділяється індивідуальному, груповому і фронтальному бібліотечно-бібліографіч­ному обслуговуванню читачів. Для цього ми проводимо тижні інформації, години цікавих повідо­млень, огляди і презентації нових книг. Серія «Славетні імена Одеси», яку видає відділ, розповідає про одеських вчених, музикантів, людей праці, усіх тих, ким пишається місто. Для пропаганди української літератури і літератури рідного краю з 1966 року видається серія біобібліографічних покажчиків «Літературна слава Одеси», які знайомлять з творчістю одеських письменників. З цією ж метою створено літературний клуб шанувальників творчості Богдана Сушинського «Лицарське перо».

Сила слова чарівна і велична, але справжня насолода від художнього твору приходить лише тоді, коли близькими і зрозумілими стають думки письменників, зустрічі з ними, обговорення творчих планів та нових книг. Саме це спонукало шанувальників творчості Б. Сушинського створити 16 травня 2008 року літературний клуб шанувальників творчості Богдана Сушинського, членами якого стали організатори дитячого читання та шанувальники творчості видатного письменника, академіка. Богдан Сушинський — відомий письменник, науковець і публіцист, автор 85 художніх та науково-публіцистичних книг. Він — член НСПУ, віце-президент Української Асоціації письменників, член Міжнародної письменницької організації баталістів та мариністів, дійсний член (академік) Міжнародної академії наук, освіти, індустрії та мистецтв (при ЮНЕСКО, США), дійсний член Міжнародної Академії біонатуропатії та інформаціології, почесний професор університету «Львівський Ставропігіон». Богдан Сушинський — лауреат 16 літературних премій (ім. С. Олійника, Е. Багрицького, «Гілка золотого каштану», М. Трублаїні, І. Буніна, премії Українського козацтва

«Лицарське перо», О Фадєєва та ін.), багатьох державних і міжнародних нагород, заслужений журналіст України. За визначні заслуги у вивченні і пропаганді історії українського козацтва, видатний внесок у розвиток козацтва йому присвоєно звання генерала козацтва і нагороджено орденами та грамотами козацтва. Він обраний верховним отаманом Південного регіону козацтва Нової України. Водночас Богдан Сушинський є патроном не тільки літературного клубу «Лицарське перо», дитячої філії Аркадійського літературного клубу, а й ОДБ. Аркадійський літературний клуб заснований 7 вересня 2002 року. Президент клубу — Богдан Сушинський. Клуб має свої філії в багатьох містечках області. До нього входять професійні літератори і члени літературних об’єднань, які з клубом творчо співпрацюють. Аркадійський клуб став асоційованим членом Української Асоціації письменників (Ки­їв, президент Володимир Югов). При Одеській обласній бібліотеці для дітей з 2004 року діє дитяча філія цього клубу. Богдан Іванович навчає наших юних членів основам літературної майстерності. Юні письменники нашого дитячого літературного клубу вже вп'яте взяли участь у літературному конкурсі «Аркадійська осінь», що проходить щорічно в вересні–жовтні.

Завдяки постійному пошуку нових форм інформаційного обслуговування читачів і плідній співпраці з учителями, літераторами, різними організаціями, ми намагаємося донести до дітей різносторонню інформацію про навколишній світ, пробуджувати у них інтерес до знань, удосконалення і саморозвитку. Тож працівники відділу довідкової бібліографії та інформації завжди радо чекають на дітей і обов'язково допоможуть у пошуці необхідної інформації.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей