Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Марина Ітрухіна
заступник директора центральної міської дитячої бібліотеки ім. А. Гайдара


День Миколи Гоголя у дитячій бібліотеці

14 травня 2008 року в дитячій бібліотеці № 21 з літературно-мистецького свята розпочалася спеціальна програма управління внутрішньої політики Одеського міськвиконкому із вшанування пам’яті М.В. Гоголя з нагоди 200-річчя від дня його народження. Це свято стало одним з перших помітних гоголівських урочистостей в місті.

У зазначений день і годину читачі та гості бібліотеки–філії № 21 ніби потрапляли у світ Гоголя. Зустрічали гостей директор централізованої міської бібліотечної системи для дітей Г. Лазарева, її заступники та працівники філії. Захід розпочався коротким привітанням Г. Лазаревої — координатора і ведучої програми, яка розповіла про велику підготовчу роботу бібліотекарів і читачів над її втіленням, наголосила на тому, щоукраїнський і російський народи історично наділені духовно так багато, знаково, цікаво, що їм самою долею призначено збагачувати світову культуру. Також вона зазначила, що свято проводиться на виконання Указу Президента України від 18 серпня 2006 р. «Про відзначення 200-річчя від дня народження М.В. Гоголя» спільно з управлінням внутрішньої політики міськвиконкому з ініціативи її начальника, депутата міськради Н.О. Чайчук, за участю Одеського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта», російського національного товариства «Русичъ» м. Одеси, ЦМБС для дітей, бібліотеки–філії № 21, активних читачів — учнів 6–7 класів ЗОШ № 81.

Художня частина свята розпочалася інсценівкою за повістю М. Гоголя «Ніч перед Різдвом», яку підготували учні 6–7 кл. ЗОШ № 81 — вихованці літературно-драматичного гуртка (керівник — учитель російської мови та літератури Лілія Володимирівна Ковальова). Для самодіяльних артистів це був другий публічний виступ за день — у власній школі їхнє лицедійство вже мало неабиякий успіх, і тому вони прибули до бібліотеки в піднесеному настрої. Театралізованому дійству передувало коротке напутнє слово Лілії Володимирівни: «У 1831 р. вийшла перша книга «Ве­чорів на хуторі біля Диканьки». Ця збірка відкрила читачеві незнайомий йому раніше світ яскравих образів, нестримної фантазії, іскрометного гумору, світ, де панує молодість і краса, де життєві перешкоди легко переборюються ... Гоголь показав духовну красу народу, жвавість його розуму, силу духу, чистоту та щирість почуттів ...».

Усі гоголівські персонажі (Оксана — Катя Косьміна, Вакула — Юра Задельський, князь Потьомкін — Денис Благодир, імператриця Катерина — Аня Раєвська) у виконанні дітей були дуже переконливі. Вдало скомпоновані уривки, невимушеність акторів, сценічна атрибутика — все справляло приємне враження. Хлопці відверто пустували — і за сюжетом, і за покликанням, а юні акторки однаково мило і природно виглядали і в українському народному вбранні, і в бальних сукнях та з надзвичайно мудрованими зачісками. Цей маленький спектакль дуже органічно сприймався на тлі бібліотечних стелажів. Грали юні артисти щиро та натхненно, і нагородою їм були заслужені овації та солодкі подарунки від міської ради.

Потім перед присутніми виступила начальник управління внутрішньої політики Одеської міської ради Н.О. Чайчук: «Я сьогодні хочу вам сказати, що Микола Васильович не писав про українців, не писав про росіян, а писав про людей, які живуть на цій маленькій планеті Земля. Я впевнена, що у кожного народу є Оксана, яку звати, може, Марцеліна, а може, Марта, і є Вакула, який дарує їй такі чудові черевички ... Я впевнена, що кожний народ уміє любити свою землю так, як її любив Тарас Бульба ... Микола Васильович об’єднує, і тому свято сьогодні ми так і назвали «Ми­кола Васильович об’єднує»... Я рада, що Гоголь залишається знаним, улюбленим письменником, якого читають. Давайте передамо це нашим дітям, онукам і правнукам ...». Після цього свою чу­дову концертну програму показали національні культурні товариства «Просвіта» і «Русичъ» та учні загальноосвітньої школи № 81. Вона включала літературно-музичні інсценівки за мотивами творчості М. Гоголя, прем’єру відеофільму «Читайте Гоголя», створеного студійцями ЦМБС для дітей, а також вікторину за творчістю письменника.

У рамках реалізації програми відбулося ще багато цікавих заходів. Працівники організаційно-бібліографічного відділу центральної дитячої бібліотеки З. Куксова — завідуюча організаційно-бібліографічним відділом та Т. Ясинська — головний бібліограф презентували інформаційно-бібліографічний посібник «Невмирущі духовні цінності», у якому представлено список творів М.В. Гоголя та критичні матеріали про його життя і творчість (понад 80 джерел). Широко розкрили бібліотечний фонд виставка «З Україною в серці», присвячена гоголівському ювілею, та відкритий перегляд «Твори М. Гоголя в дитячих бібліотеках». Присутні на святі мали змогу ознайомитися також з новими книгами, серед них і творами М. Гоголя, які управління внутрішньої політики міськради закупило для дитячих бібліотек міста. Біля виставок інформацію надавали бібліографи Т. Ясинська та З. Куксова. Усі запрошені отримали в подарунок створений ними посібник. Завідуюча відділом бібліотечного маркетингу М. Безсонова допомагала представникам преси зорієнтуватися у тому, що відбувається, пропонувала прес-релізи, знімала відео-сюжети — майбутні рекламні матеріали для бібліотечного сайту.

Цікаво і жваво пройшла вікторина за творами М. Гоголя «Вій» та «Ніч перед Різдвом», яка приємно вразила доброю обізнаністю учасників, що засвідчило зацікавленість творчістю письменника та уважне читання його творів. Запитання до неї були підготовлені завідуючою організаційно-методичним відділом Т. Колесніченко, а роль ведучої доручили учениці 6-Б класу ЗОШ № 81 Наталії Стариковій.

У фойє бібліотеки було розгорнуто конкурсну художню експозицію дитячих робіт «Читаємо та ілюструємо твори Миколи Гоголя». Вона складалася з понад 50 робіт і просто вражала яскравою різнобарвністю. Виставку доповнювала вікторина для допитливих «Дивись уважно!», що мала за мету наштовхнути читачів на активне сприйняття побаченого та пошук додаткової інформації, наприклад, про професійних художників–ілюстра­торів творів Гоголя. Церемонію підведення підсумків конкурсу і нагородження його переможців провела голова журі, член одеського відділення Національної спілки художників України І.Г. Ха­ритонова — багаторічний учасник бібліотечних проектів. У своєму виступі вона відмітила дуже високий загальний рівень малюнків, який свідчить про те, що Гоголь дійсно надихає на творчість, і що дитячі бібліотеки роблять благородну справу, постійно та послідовно підтримуючи юні таланти. Найбільше ілюстрацій було створено за мотивами «Вечорів на хуторі біля Диканьки». Найкращими було визнано юних художників — читачів бібліотек №№ 36, 39, 46, вихованців дитячої художньої школи № 4 та дитячої музичної школи № 15. Призові місця розподілилися наступним чином: І місце — Абакуменко Ольга, Агафонов Олег;ІІ місце — Сиволапенко Наталія, Цвентух Катерина; ІІІ місце — Лебідь Геннадій, Куцо Дар’я, Сташевська Лія, Бірсан Юлія. Переможці отримали подарунки від міської ради і були запрошені 25 травня 2008 р. на урочисте фінальне свято загальноміського бібліотечного конкурсу «Кожний спроможний випробувати себе», девізом якого, до речі, вже багато років є крилатий вислів М. Гоголя: «Немає вищої насолоди, ніж насолода творити».

Унікальність особистості письменника та самобутність гоголівських персонажів зуміли передати у своєму спектаклі аматори літературного театру «Глорія» — студенти філологічного факультету Південноукраїнського педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського, керівником якого є Тетяна Олександрівна Савілова з обласного відділення товариства «Просвіта». Це було цікаве міні-дослідження періоду перебування Гоголя в Одесі, перемежоване уривками з його творчого доробку. Тепло сприйняли глядачі і виступ представників національного товариства «Русичъ» — російський танок у виконанні Ольги Чорнокінь та Катерини Петрушенко (зразковий ансамбль танцю «Непоседы», керівник — Ніна Полякова) та російські народні пісні.

Завершенням свята стала демонстрація фільму «Читайте Гоголя», створеного у відеостудії ЦМБС для дітей методистом відділу бібліотечного маркетингу О. Баламса, який за жанром можна визначити як літературний фільм–концерт. Під проникливий спів народного артиста України, соліста Одеського національного театру опери та балету А. Капустіна «Стоїть гора високая...» перед очима глядачів пропливали розкішні південні краєвиди, які так тонко описував Гоголь. У фільмі також прозвучали уривки з творів «Ревизор», «Женитьба», «Мертвые души», «Вечер накануне Ивана Купала», «Как поссорились Иван Иванович с Иваном Никифоровичем», «Страшная месть», «Сорочинская ярмарка», «Ночь перед Рождеством», які читали заслужений артист України Богдан Чуфус (Одеське державне телебачення), Сергій Юрков (Одеський російський драматичний театр), Маргарита Пресіч і Любов Федченко (Український академічний музично-драма­тичний театр ім. В. Василька), Ірина Охотниченко (Одеський театр юного глядача), Артур Томсинський (начальник відділу ЦМБС), Лілія Тищенко (бібліотекар ЦБ), Дмитро Олешко (Одеський національний університет ім. Мечникова), Ольга Філатова (учениця 9 кл. шк. № 38), Марія Плотникова (учениця 7 кл. шк. № 81) і Дар’я Коцюрба (учениця 9 кл. шк. № 81). Грав роль М. Гоголя і читав уривки з його листів Сергій Тищенко — актор Одеського академічного театру музичної комедії ім. М. Водяного). Оскільки всі учасники фільму є друзями центральної бібліотеки ім. А. Гайдара, то і знімалися вони безкоштовно.

У заключному слові директор Г.Я. Лазарева запитала у присутніх: «Чого сьогодні не вистачає їхній улюбленій бібліотеці?». Побажань виявилося немало: розширити імпровізовану сценічну площадку, помешкання читальної зали та й усієї бібліотеки, щоб дати належний простір книжково-журнальним експозиціям, жвавій дитячій завзятості; непогано було б і батьків розмістити, які, на жаль, можуть тільки з коридору милуватися своїми талановитими діточками; створити зручні умови для відеопереглядів. Час підказує: дитячим бібліотекам вкрай потрібні просторі спеціалізовані приміщення. Свої побажання бібліотекарі та читачі прагнуть донести до влади. І є, на щастя, такі депутати, як Наталія Олександрівна Чайчук, що реально допомагають їм.

Бібліотечне свято пройшло у теплій доброзичливій атмосфері, де і дорослі, і діти почувалися вільно та невимушено. Воно стало ніби відлунням багатьох уподобань М. Гоголя і віддзеркалило багатогранну творчість письменника — одного з найсильніших російських прозаїків з українським корінням. Без зайвого пафосу свято підтвердило актуальність цінностей його духовної спадщини, яка належить усьому світові, а не окремій нації чи народу. Наші читачі довели, що сучасні діти не байдужі до гоголівських пристрастей — літератури, малювання, театру. Більш глибоке знайомство з життям письменника, без сумніву, було корисним для дітей. Вони дізналися, що у гімназії юний М. Гоголь багато читав, робив перші літературні спроби, видавав разом з приятелями самописний журнал, захоплювався малюванням і театром, причому був і прекрасним актором, особливо виразним у комічних ролях, сам малював декорації, майстрував костюми. Розпочинаючи свій життєвий шлях, сповнений честолюбних планів, молодий Гоголь прагнув робити кар’єру, служити, щоб приносити користь на благо держави і водночас писати. Він був сповнений бажання «расцвесть силою души в вечном труде и деятельности», багато працював, незважаючи на побутові негаразди і творчі невдачі. Микола Гоголь у свій час був одним із улюблених авторів для сучасників. «Тогдашний восторг об Гоголе — ни с чем не сравним, — згадував відомий критик та музикознавець В. Стасов. — Его повсюду читали точно запоем. Необыкновенность содержания, типов, небывалый, неслыханный по естественности язык, отроду еще не известный никому юмор — все это подействовало просто опьяняющим образом». Його здатність переборювати обставини, наполегливість у досягненні мети, різнопланові інтереси — чим не приклади для наслідування? Письменницька слава і благо держави не були для Гоголя взаємовиключними поняттями, він спробував їх поєднати — і це вже тема для міркувань, обговорення, читацьких дискусій. Саме завдяки таким заходам бібліотеки сприяють розумовому та інтелектуальному розвитку своїх читачів, вибору ними життєвих орієнтирів, виховують літературний смак, дають можливість спробувати себе в різних амплуа: артистів, ілюстраторів, прозаїків, поетів, перекладачів, композиторів, ведучих тощо.

Свято зацікавило засоби масової інформації. Його проведення висвітлювалося обласним радіо, «Просто радіо», на сторінках газет «Одесский вестник» та «Вечерний город», у передачах 4-х телевізійних каналів: Державне ТВ (38-й канал), ТРК «Академія», «Факти», «Круг». По його закінченню начальник управління внутрішньої політики Одеської міської ради Н.О. Чайчук нагородила почесними грамотами колектив КУ «ЦМБС для дітей» за плідну роботу та підготовку низки заходів з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження М.В. Гоголя та особисто директора Г.Я. Лазареву за багаторічну плідну і перспективну співпрацю з управлінням внутрішньої політики Одеської міської ради.

Гоголівський ювілей у дитячих бібліотеках Одеси відзначатиметься впродовж 2008–2009 рр. Юних читачів чекають ще багато різноманітних інформаційно-просвітницьких, дискусійних, розважальних та ігрових заходів. Хочеться сподіватися, що вони будуть такі ж непересічні і цікаві, адже перші бібліотечні урочистості пройшли на досить високому професійному рівні. Дитячі ж бібліотекарі міста отримали не тільки справжнє задоволення, а й цінний досвід.

PS. Вже наступного дня працівники бібліотеки № 21 організували гоголівські свята в школах–інтернатах № 34 та № 87 з демонстрацією пересувної виставки та показом інсценівки «Ніч перед Різдвом». «Дуже тепло приймали, — поділилася враженнями завідуюча філією № 21 Т. Філенко, — а згодом і бібліотеку відвідали, щоб оглянути книжкові та художню виставки. Тепер чекаємо нових малюнків. І не тільки за творчістю М. Гоголя ... Сучасним дітям потрібний поштовх до книги, до творчості. Для цього ми і працюємо».

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей