Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду




Тетяна Жайворонок

директор Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна

Феномен сучасної дитячої бібліотеки:
системна сутність, цілі та цінності

В умовах сьогодення, коли будь-яка людина, а особливо дитина, відчуває дефіцит не тільки матеріальних засобів, але й інформації, духовного спілкування, дитячі бібліотеки області поставили мету — підсилювати свою роль у соціальній інфраструктурі регіону, що допомагає їм ставати більш потужними інформаційно-дозвіллєвими центрами, у яких традиційні послуги органічно поєднуються з новими різноманітними заходами. Це дозволяє дитині та її родині змістовно проводити свій вільний час, заповнювати інформаційний вакуум, прилучатися до досягнень світової культури.

Переосмислюючи своє місце в інформаційному просторі, враховуючи реальні можливості (фахову під­готовку і професійний рівень колективу, ресурси), дитячі бібліотеки області досить успішно працюють за такими важливими напрямами:

  •  підвищення престижу бібліотеки як гаранта конституційного права кожного на вільний доступ до інформації;
  •  реалізація функцій бібліотеки як освітнього, виховного, дозвіллєвого закладу;
  •  вивчення і прогнозування потреб користувачів на бібліотечно-бібліографічні послуги та розширення кола потенційних споживачів інформації;
  •  подальша робота з дітьми, які потребують посиленої державної та педагогічної уваги (діти–сироти, діти з малозабезпечених сімей, діти–інваліди);
  •  участь у реалізації національних та комплексних програм, що діють у бібліотеках області;
  •  збереження національної культурної спадщини як основи національної культури;
  •  пропаганда та поширення соціально значущих знань (екологія, право, патріотичне виховання тощо);
  •  організація рекламної діяльності, створення відповідного іміджу;
  •  активне впровадження новітніх інформаційних технологій;
  •  підтримка субкультури дитинства завдяки створенню клубів та об'єднань, проведенню конкурсів, фестивалів творчості юних читачів.


У 2006 році Миколаївською облдержадміністрацією було прийнято Розпорядження № 236–Р «Про забезпечення прав дітей на вільний доступ до інформації за допомогою бібліотек системи Міністерства культури і туризму Миколаївської області». Основними пунктами цього документа визначено вирішення питань щодо: забезпечення бібліотек власними приміщеннями; проведення поточного і капітального ремонтів; телефонізації та встановлення протипожежної та охоронної сигналізації; забезпечення меблями, устаткуванням; комп’ютеризації, створення читацького Інтернет-місця, проведення виділеного каналу зв’язку, забезпечення сучасною аудіовізуальною і проекційною технікою; поповнення бібліотечних фондів; відновлення посад методиста з питань обслуговування дітей, бібліографа дитячої літератури, працівників відділів обслуговування. Підсумки роботи з виконання цього розпорядження неодноразово розглядалися на засіданнях колегії обласного управління культури.

Сьогодні мережа бібліотек області складається з 35 спеціалізованих бібліотек для дітей, 39 міських (у т.ч. 11 дитячих відділень при бібліотеках для дорослих) і 403 сільських бібліотек. Бібліотеки для дітей Миколаївщини щороку обслуговують майже 160 тис. користувачів. Фонди складають 2500080 примірників. Як інформаційні центри, бібліотеки забезпечують доступність повної, оперативної та об’єктивної інформації усім категоріям користувачів за допомогою і традиційних, і електронних носіїв, вчать працювати з нею. Дитячими бібліотеками області створено чітку систему виховання інформаційної культури користувачів, яка координується зі шкільними.

Ресурсна база дитячих бібліотек області включає:

  •  Бібліотечні фонди, завдяки яким забезпечується доступ до широкого діапазону документів у різних форматах (книги, періодика, аудіо-відеодокументи, електронні документи, CD-ROM, DVD, бази даних, у т.ч. бази даних Інтернету).
  •  Різноманітні бази даних (БД): каталоги; бібліографічні, фактографічні, тематичні картотеки, у т.ч. і в електронному форматі; корпоративний ресурс; власний електронний ресурс (WEB-сайт, віртуальна довідкова служба).
  •  Автоматизовані місця для роботи користувачів і фахівців бібліотеки, бібліотечні меблі, технічні засоби (комп’ютери, ліцензійне програмне забезпечення, копіювальна техніка, аудіо-відеотехніка з функціями запису і відтворення CD і DVD-дисків тощо), локальну мережу та підключення до Інтернету.
  •  Модернізовані бібліотечні процеси: комплектування та обробки документів; створення довідково-бібліографічного апарату; обслуговування читачів; керівництво бібліотекою.
  •  Нові технологічні можливості та інформаційні електронні ресурси, у т.ч. корпоративні.
  •  Віддалений доступ до інформаційних електронних ресурсів, WEB-сайт (інформація про ресурси та послуги бібліотеки), віртуальну довідкову службу.


На сьогоднішній день пріоритетним завданням для бібліотек області, що обслуговують дітей, є реалізація комплексу освітніх культурно-художніх програм для дітей та підлітків. Це безпосередньо стосується бібліотечного обслуговування дітей, упровадження бібліотечних проектів і програм, фандрейзингової діяльності, інформаційної та креативної діяльності, роботи з творчо обдарованими дітьми та соціально незахищеними групами читачів тощо.

Більшість дитячих бібліотек мають певну систему партнерських стосунків з громадськістю, які націлені на удосконалення культурно-просвітницької, профілактично-корекційної, соціально-реабілітаційної роботи з підростаючим поколінням. До такої системи співпраці належить взаємодія з органами влади, громадськими організаціями, фондами, творчими спілками, національно-культурними товариствами, комерційними підприємствами. Майже кожна бібліотека для дітей має досвід співпраці з соціальними партнерами у проведенні окремих спільних заходів, спрямованих на ефективне вирішення численних проблем, пов’язаних з дитинством. Наприклад: брифінгів, фізкультурно-спортивних акцій, параолімпійських ігор, сімейних фестивалів, марафонів (Арбузинська ЦДБ), юридичних тренінгів, святкових програм (Березанська ЦДБ), благодійних акцій (Братська ЦДБ, Врадіївська ЦДБ), творчих конкурсів, консультацій (Снігурівська ЦДБ).

Окремо треба виділити один з головних і перспективних напрямів взаємодії бібліотеки з соціальними партнерами — програмну діяльність, тобто роботу за цільовими комплексними програмами та проектами. Протягом останніх років бібліотеки для дітей розробляють і впроваджують цільові комплексні програми, проекти, які мають соціальну спрямованість, значущість та перспективність для культурного розвитку області. Ось декілька з них: «Обдаровані діти — майбутня еліта нації», «За здоров’ям до бібліотеки» (ОДБ ім. В. Лягіна); «Глибинна екологія людства на захист дитинства», «Плюшева няня» (ЦБС для дітей м. Миколаєва); «Повір у себе» (Арбузинська ЦДБ); «Ти у світі не один» (Березанська і Казанківська ЦДБ); «Вмій сказати: «Ні!» (Жовтнева ЦДБ); «Здоров’я дитини — багатство країни» (Миколаївська ЦДБ); «Обери здоровий спосіб життя» (Новоодеська ЦДБ); «Закон. Право. Мораль» (Снігурівська ЦДБ); «Шлях до милосердя» (бібліотека для дітей м. Вознесенська).

Кожна дитяча бібліотека області — це своєрідний центр організації дозвілля. Майже при кожній з них діють лялькові театри, клуби та гуртки за інтересами (драматичні, художнього читання, м'якої іграшки, художнього дизайну, декоративно-прикладного мистецтва, народного співу, технічної творчості та ін.). Їх діяльність спрямована на творчу самореалізацію, виявлення та розвиток здібностей дітей, збагачення новими знаннями, прилучення до культурних і літературних цінностей. Сьогодні в області діє 188 читацьких об’єднань і клубів за інтересами: 4 — в ОДБ ім. В. Лягіна; 13 — у ЦБС для дітей м. Миколаєва; 23 — у районних ЦДБ; 146 — у сільських бібліотеках–філіях; 2 — у дитячих бібліотеках м. Вознесенська та м. Первомайська. Широке коло інтересів дітей і підлітків знайшло місце в різносторонньому тематичному діапазоні творчих об’єднань області. Найпоширенішими серед читачів є такі напрями: літературний (50), пізнавальний (36), екологічний (33), краєзнавчий (16), народознавчий (14). За останні 3 роки спостерігається чітка тенденція до збільшення кількості читацьких об’єднань. Це ще раз підкреслює, що дитячі бібліотеки намагаються посилити свою соціальну функцію і підвищити відповідальність за виховання молодої генерації українського народу в умовах становлення державності.

Одним із значущих напрямів роботи дитячих бібліотек Миколаївщини є робота з талановитими дітьми, які дуже часто беруть активну участь у міжнародних, всеукраїнських, обласних конкурсах і, як правило, стають переможцями. Бувало, що вони займали повністю увесь п’єдестал пошани та всі призові місця у багатьох з них: обласному — «Золота арфа»; всеукраїнських — «Гранослов», «Джерельце», «Віримо!»; міжнародному — «Чарівна книжка» тощо.

Важливу роль сучасна бібліотека відіграє у системі соціокультурної реабілітації дітей з особливими потребами. У поняття соціокультурної реабілітації входить залучення дитини з особливими потребами до пізнавальної, навчальної та іншої діяльності з використанням культурно-просвітницьких, науково-інформаційних та інших методів з метою адаптації її до соціального середовища та активних взаємовідносин з ним. Ця робота носить постійний, комплексний характер в Арбузинській, Казанківській ЦДБ, бібліотеці для дітей м. Вознесенська, ЦБС для дітей м. Миколаєва, ОДБ ім. В. Лягіна. Бібліотеками області проводяться заходи, присвячені Дню захисту дітей, Дню інваліда, Дню милосердя (Вознесенська ЦБС, Березнегуватська, Веселинівська, Єланецька, Очаківська, Первомайська ЦДБ). Організовуються виїзди з оглядами та бесідами в спеціальні навчальні заклади (Братська, Березанська, Врадіївська, Казанківська ЦДБ). Проводиться значна робота з накопичення інформації, створення баз даних та організації інформаційних «зон» для цієї категорії читачів. Надається різноманітна фактографічна інформація, ведеться оперативне інформаційне обслуговування батьків та фахівців, професійно пов’язаних з дітьми з особливими потребами.

Щоб іти в ногу з часом, відчувати все нове, що відбувається в житті суспільства, та оперативно реагувати на всі потреби соціуму, працівники бібліотек для дітей Миколаївської області постійно підвищують свою професійну майстерність. Так, з 2006 року працює регіональна школа професійного розвитку для заступників директорів ЦБС з питань роботи з дітьми. Її перше заняття «Бібліотека для дітей як ресурсний центр доступу до знань: пошук власного образу» проходило на базі Березанської ЦБС, а у травні 2007 року на базі Жовтневої ЦБС відбулося наступне — «Бібліотеки області в реалізації концепції правової освіти дітей». У жовтні 2006 року на базі Херсонської обласної бібліотеки пройшло засідання міжобласного «круглого столу» «Школа і бібліотека: грані співпраці», під час якого Миколаївські фахівці ознайомилися з досвідом колег та поділилися власним. У 2006 році на базі ЦДБ м. Миколаєва проведено майстер-клас «Інноваційні форми роботи в організації обслуговування школярів», а у грудні 2007 року для заступників директорів ЦБС з питань роботи з дітьми у Снігурівській ЦБС — «Бібліотеки для дітей у Рік української книги: спільні завдання, єдині пріоритети».

У планах на майбутнє — подальше вдосконалення професійної компетентності працівників дитячих бібліотек області. Прагнучи до самодостатнього громадянського суспільства, маємо пам’ятати: скільки вкладаєш у дитинство — стільки й отримуєш, якими виростуть наші діти — таким і буде наше майбутнє.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей