Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

 

Олена Романченко
заступник директора з наукової роботи
Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна

 

Програмна діяльність як забезпечення
ефективності інноваційної діяльності бібліотек

Сучасна дитяча бібліотека є особливою інституцією нашого суспільства, де юним громадянам України у широкому розмаїтті надається найбільш вільний доступ до культурних надбань та знань. Певною мірою сприяє цьому постійна взаємодія бібліотеки з зацікавленими організаціями і соціальними партнерами. Одним з найважливіших інструментів цієї роботи та створення позитивного іміджу є ефективна реалізація комплексних цільових програм і проектів, які акумулюють творчі ресурси бібліотеки. Протягом останніх років діяльність з розробки та втілення у життя різноманітних цікавих програм і проектів для дитячих бібліотек Миколаївщини стала пріоритетною. Новатором цієї справи є обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна, що успішно працює за програмами: «За здоров’ям — до бібліотеки» (2003–2011 рр.), «Обдаровані діти — майбутня еліта нації» (2007–2010 рр.), «Інфор­маційні ресурси на допомогу дитячому читанню» (2007–2009 рр.), «Туристична Миколаївщина запрошує» (2006–2011 рр.), «Крок до Європи» (2006–2011 рр.). Робота з їх впровадження стала успішною завдяки співпраці з діловими партнерами: управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, обласною і районною організаціями Товариства Червоного Хреста України, обласними організаціями спілок письменників і художників України, обласною організацією Фонду культури України, обласним і міським палацами творчості школярів, музеями, школами естетичного виховання та іншими закладами. У рамках цих комплексних програм проведено багато яскравих резонансних заходів. Завдяки програмі «За здоров’ям — до бібліотеки» для учнів шкіл міста наша бібліотека стала центром виховання навичок здорового способу життя, турботи про власне здоров’я, де для них постійно проводяться місячники здоров’я, дні Червоного Хреста, уроки–застереження «Людина і СНІД: серйозний погляд», літературна гра–подорож «Зі спортом — до країни Здоров’я». Своєрідною родзинкою цієї програми є популяризація знань про міжнародне гуманітарне право серед читачів–учнів різних вікових груп: для школярів старшого шкільного віку — за допомогою уроків–дискусій «Червоний Хрест і міжнародне гуманітарне право», а для молодших — гри–вистави «Світ врятує доброта» літературного театру «Сюрприз». Логічним продовженням цільової комплексної програми «Обдаровані діти — майбутня еліта нації» стало створення у 2006 році на базі відділу мистецтв ресурсного центру «ДіМ» (Діти і Мистецтво). Його метою є надання повної текстової і електронної інформації про різні види мистецтв, розвиток творчих здібностей дітей, створення умов для реалізації їхніх обдарувань та здібностей, теоретична і практична допомога керівникам студій, гуртків, інших творчих об’єднань в організації занять з питань мистецтвознавства.

Працівники відділу нових інформаційних технологій здійснюють інформаційне забезпечення потреб читачів, створюючи web-бібліографічні і тематичні картотеки, Інтернет-ресурси «Мистецтво України», «Творчий розвиток дитини в бібліотеці», «Обдаровані діти в електронному середовищі» тощо. Своєю гордістю по праву бібліотека вважає роботу творчого колективу літературної студії «Секрет», якою керує відома миколаївська поетеса Катерина Голубкова. Вихованцями студії в різні часи були нині відомі в Миколаєві журналісти, викладачі університетів та інші шановні люди. Протягом багатьох років члени «Секрету» є призерами престижних всеукраїнських і міжнародних конкурсів, серед яких: «Золота арфа», «Чарівна книжка», «Гранослов». Великою популярністю користується бібліотечний центр інформаційної підтримки освіти і духовного розвитку дитини, який об’єднує всі підрозділи бібліотеки для сприяння всебічному розвитку інтелектуального і духовного потенціалу та створення єдиного інформаційного простору. Важливою складовою нашого центру є школа інформаційного комфорту «Учись учитися», яка разом з факультативом інформаційної культури надає допомогу користувачам у навчанні, інформує про нові надходження. Сприяє роботі і розширення комп’ютерного парку бібліотеки, і недавно відкритий для читачів Інтернет-центр.

Плідна співпраця професіоналів відділів новітніх інформаційних технологій, маркетингу і перспективних методик, інформаційно-бібліографічного та відділів обслуговування спонукала колектив бібліотеки до нових творчих пошуків. Своєрідним ноу-хау, яким ми пишаємося, є впровадження нового проекту «Крок до Європи» і створення однойменного ресурсного цент­ру. Ідея його заснування з’явилася у працівників бібліотеки після вдалого проведення історико-літературної подорожі «Україна — держава європейська» до Дня знань у 2005 році. Чимало накопичених матеріалів у друкованому і електронному вигляді, зібраних в цент­рі, слугують юним і дорослим користувачам у розширенні знань про країни Європи, їх історичні зв’язки з Україною, про принципи об’єднання держав у Євросоюз тощо. Вдалою формою популяризації цих знань є проведення циклів віртуальних уроків «Калейдоскоп європейських кордонів».

«Миколаївщина туристична запрошує» — наша бібліотека і тут, як-то кажуть, знайшла свою нішу, вона стала однією з перших серед бібліотек України, на базі якої відкрито такий інформаційно-туристичний центр. Управління з питань туризму та курортів облдержадміністрації і Миколаївська філія Національної туристичної організації України не випадково розташували цей осередок інформації в ОДБ ім. В. Лягіна. Адже для цього є всі підстави — і потужні інформаційні ресурси, і чудовий творчий колектив, і численна допитлива юнь, а саме: реальні користувачі бібліотеки і молодь, яка відвідує Миколаївщину за туристичними путівками.

Працівників нашої бібліотеки завжди хвилювали проблеми читання дітей. Упродовж останніх років проводилися широкомасштабні дослідження читацьких запитів та інтересів шляхом опитування і анкетування різних категорій читачів. Цікаві дані виявило анкетування підлітків: «Я і бібліотека», «Я — читач», «Я і сьогодення». Проблемам дитячого читання було присвячено науково-практичну конференцію працівників дитячих бібліотек області, яка проводилася спільно з освітянами, літераторами, видавцями. Читачі обласної бібліотеки і дитячих бібліотек області беруть активну участь у всеукраїнських конкурсах «Найкра­щий читач», «Хочу читати». Спільно з Херсонською ОДБ двічі проводився міжобласний конкурс «Лідер читання — 2004–2005 рр.». Ця діяльність спонукала нас до створення програми, присвяченої безпосередньо читанню дітей. У другому півріччі 2008 р. в ОДБ ім. В. Лягіна розробили комплексну програму «Я читаю книгу …», основна мета якої — розвиток особистості дитини та відновлення традицій сімейного читання, формування художнього смаку і виховання позитивного ставлення до книги й читання.

Значний досвід роботи з упровадження комплексних програм здобула центральна бібліотека для дітей м. Миколаєва. Найцікавіші з них — «Плюшева няня», «Разом з книгою ми ростемо» тощо. Досвід їх упровадження висвітлено на сторінках професійних журналів, його вивчали на всеукраїнських і міжнародних семінарах і конференціях. Бібліотеки–філії ЦБС для дітей працюють за програмами «Я веду бабусю до бібліотеки» (бібліотека–філія № 2), «Гендерне виховання в умовах дитячої бібліотеки» (бібліотека–філія № 5). Значною мірою здійснювати програмну діяльність районним дитячим бібліотекам Миколаївщини допомагають заняття у професійній майстерні, які проводяться для них фахівцями ОДБ ім. В. Лягіна. Найбільш успішно за комплексними програмами працює Баштанська ЦБС SOS! Врятуйте наші душі») спільно з районною службою у справах неповнолітніх, районним управлінням сім’ї, молоді та спорту, районним управлінням юстиції та бібліотека для дітей м. Вознесенська («Шлях до милосердя») спільно з управлінням у справах сім’ї та молоді міської ради, центром ранньої реабілітації дітей, дитячим притулком для неповнолітніх. Важливі проблеми виховання підлітків піднімалися у Жовтневому районі в проекті «Вмій сказати: «Ні!», Арбузинському районі — «Повір у себе!», Миколаївському районі — «Земля благає порятунку», Новоодеській ЦДБ — «Обери здоровий спосіб життя», Снігурівській ЦДБ — «Закон. Мораль. Право».

Обираючи шлях партнерської взаємодії в реалізації таких програм, і бібліотеки, і учасники співпраці не тільки вдосконалюють роботу, але й отримують визнання в суспільстві, підтримку і подальший імпульс для активної діяльності. Основною проблемою втілення в життя комплексних програм є відсутність державного фінансування. Традиційно вони фінансуються спонсорами, благодійними і громадськими фондами. Проблемою залишається і отримання грантів на реалізацію подібних проектів.

Підсумовуючи все вищезгадане, можна із впевненістю сказати: робота бібліотек Миколаївщини за комплексними програмами — надійна і актуальна справа, яка зміцнює життєдіяльність бібліотек, підвищує їх імідж, допомагає зберегти і примножити читацький контингент. Отже, майбутнє бібліотек — за комплексним осмисленням своєї діяльності.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей