Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві



Наталія Семілєт
директор ЦБС для дітей м. Миколаєва

85 кроків до успіху
(до 85-річчя центральної бібліотеки для дітей м. Миколаєва)

Сьогодні, в умовах розвитку глобального інформаційного суспільства, однією з найважливіших соціальних інституцій є дитяча бібліотека, яка відіграє важливу роль у соціокультурній адаптації підростаючого покоління, вносить вагомий внесок у забезпечення інформаційної, освітньої, дозвіллєвої цілісності культурного простору. Коло завдань, що стоять сьогодні перед дитячими бібліотеками, досить серйозне і відповідальне.

Центральна бібліотека для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменка м. Миколаєва, яка у цьому році відзначила свій 85-річний ювілей, є особливою структурою не тільки серед установ культури та освіти міста, а й установ, що опікуються проблемами материнства і дитинства. В останні роки вона, як і більшість бібліотек України, позиціонує себе соціально активною, відкритою, визнаною бібліотечною спільнотою, сучасною культурно-освітньою установою. Дотримуючись свого корпоративного кредо — «актуальність, оперативність, фаховість», колектив намагається йти у ногу з часом, шукаючи нове і креативне, оперативно реагуючи на зміни у вимогах користувачів. Більшість бібліотек нашої ЦБС вигідно вирізняються серед інших тим, що мають яскраву індивідуальність, вони стабільні та динамічні.

Історія нашої бібліотеки бере свій початок у далекому 1923 році. Їй відомі нелегкі 30–40 роки, воєнне і післявоєнне лихоліття. 1976 рік став не тільки роком централізації, але й зміни її статусу. Відтоді міська дитяча бібліотека стала Миколаївською центральною бібліотекою для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменка, головною дитячою книгозбірнею міста. Потрібно було завойовувати нові позиції в бібліотечній сфері, створювати власний імідж, змінювати стереотипи, відшукувати свою нішу на ринку інформаційних послуг. Пройшло більше 30 років, і бібліотека увесь цей час була експериментальним майданчиком реструктуризації, введення інновацій та додаткових послуг. Траплялися часи відчаю, розпачу, відтоку читачів, але завдяки бажанню не «виживати», а працювати творчо, на підйомі, беручи на себе функції соціальної, виховної, освітньої, дозвіллєвої установи, колектив здобув успіх. Бібліотека в умовах посилення інформаційної конкуренції стала значущим престижним інститутом системи соціальних комунікацій, закріпилася її позиція у місцевому соціумі, виріс авторитет серед владних структур. Цьому сприяло багато заходів, та найпопулярнішим став цикл VIP-зустрічей «Особливо важлива персона», які проходять у форматі «Персона без краватки» і дають можливість бібліотечним працівникам спілкуватися з керівниками міста, видатними городянами. Уже відбулося 22 таких зустрічі. Серед гостей VIP-салону були: мер міста Володимир Чайка, його заступник Таміла Бугаєнко, начальники управлінь ОДА Михайло Димитров та Віталій Лоскутніков, директори обласних установ культури — музеїв, театрів, бібліотек, профспілок. Кожна з таких зустрічей була неймовірно цікавою, інтерактивною і незвичайною. Відтепер усі ці люди не тільки часті гості на бібліотечних заходах, а й ініціатори багатьох бібліотечних починань, серед яких: муніципальний Інтернет-центр, патронат над соціальними проектами та ін. Також маємо непогані напрацювання у роботі з депутатським корпусом як місцевого, так і всеукраїнського рівнів: депутатські приймальні та депутатські дні в бібліотеці, допомога у зміцненні матеріально-технічної бази, інформатизація та ін. Мріє бібліотека і про підтримку з боку бізнесових структур. Саме завдяки співпраці з ними у 2007 році стартував новий проект — відкриття бібліотечного салону «Овація», першим гостем якого став Олексій Вадатурський, директор відомого в Україні СГП «Нібулон». У своєму салоні ми чекаємо на людей, що сприяють розвитку інфраструктури міста, його історичному відновленню, тобто меценатів. Сподіваємося, що у полі їхнього зору відтепер будуть не лише школи, лікарні, дитсадки, а й дитячі бібліотеки.

Потреби сучасного суспільства спонукають до впровадження у практику роботи дитячих бібліотек інноваційної політики, яка певною мірою залежить від проектно-програмної діяльності та допомагає більш реально оцінити свої ресурси та місце в соціокультурному просторі. Центральна бібліотека для дітей останнім часом успішно працювала над реалізацією комплексних програм і проектів, серед яких: «Ти не один у світі» (робота з дітьми, обмеженими в життєдіяльності), «Майбутня мама — найчарівніша і найпривабливіша» (інформаційна підтримка жінки, що очікує дитину), «Разом із книгою ми зростаємо» (ранній творчий розвиток малюків від 0 до 3-х років), «Растиш­ка» (креативний розвиток дітей від 3-х до 7 років), «Плюшева няня» (сенсорні та емоційні стимули розвитку малюків за допомогою книги і м’якої іграшки). З нового навчального року стартує нова цільова комплексна програма з формування інформаційної культури школярів «Полювання за інформацією».

Завдяки таким проектам вдалося створити нову модель дитячої бібліотеки, поглибити її діяльність, зробити конкурентноздатною на ринку інформаційно-освітніх, соціальних послуг і не тільки зберегти наявний традиційний контингент читачів, а й значно розширити його. А ще придбати багато друзів і соціальних партнерів, серед яких благодійні та громадські фонди «Соціальні ініціативи», «Всім», «Жіноча перспектива», а також обласна дитяча консультативна поліклініка, дитяча лікарня, жіноча консультація, фірма «Інвар», салон краси «Чарівниця». Є і магазини: «Денді. Світ іграшки», «Сонечко», «Спортландія», підприємство «Сандо­ра», редакції журналів «Мир семьи» (м. Київ) і «Семейное чтение» (м. Москва) та ін. Сімейні проекти стали майданчиком для проведення на базі бібліотеки україно-шведських семінарів «Партнерство заради дитини», «Астрід Ліндгрен крокує світом». За ініціативою бібліотеки проведено міські бібліотечні акції «Талановита дитина під інформаційним патронатом дитячої бібліотеки та її партнерів», «Подаруй свою улюблену книгу дитині–сироті», «Візьми книгу до табору», «Книгу — до установ соціальної реабілітації». Така спільна робота допомагає у створенні привабливого образу бібліотеки, піднімає її рейтинг і робить ще більш значущою.

Одним із важливих векторів розвитку дитячої бібліотеки сьогодні є здатність швидко адаптуватися до інформаційно-освітнього простору, що змінюється, та спонукання працівників до плідної творчої праці. Звичайно, зробити це без модернізації професійної освіти, яка є основним фактором у формуванні статусу бібліотечних спеціалістів та підвищенні престижу професії, дуже важко. Сприяють вирішенню цих питань конкурси фахової майстерності «Бібліотека року», «Удача року», «Керівник року», «Кращий структурний підрозділ бібліотеки», а також презентації творчих майстерень, стендові презентації, які стали прекрасним інструментом для пожвавлення діяльності бібліотеки, розкриття творчого потенціалу кожного працівника, його професійного зростання. Кадрове, інформаційне, науково-методичне забезпечення діяльності дитячих бібліотек вирішується на заняттях Ліги керівника. Питання сучасних тенденцій бібліотечного обслуговування користувачів розглядаються у школі молодих професіоналів «Бібліодрайв». Активно впроваджуються в практику роботи і виїзні навчання: коледж на колесах, бібліокараван, де проходить ознайомлення з інноваційним досвідом бібліотек інших систем і відомств у рамках МОБА. Завдяки МОБА наші працівники мають змогу підвищувати свою кваліфікацію у створеному при ній Миколаївському відділенні Київського інституту післядипломної бібліотечно-бібліографічної освіти. Окремим елементом у системі підвищення кваліфікації кадрів є участь провідних фахівців ЦДБ у щорічній Міжнародній кримській конференції, яка вже давно стала професійним полігоном для творчого зростання та самовдосконалення. Доповіді працівників бібліотеки вже 9 років поспіль отримують високу оцінку колег з України, Росії, Білорусії та інших країн.

Задля підвищення іміджу бібліотек ЦБС, визначення їх місця у соціокультурній сфері створюються креатив–та імідж–проекти, проводяться PR-заходи, серед яких бібліотечний форум до 30-річчя ЦБС, ювілеї бібліотек–філій тощо. Приводом для одного з таких свят стало те, що маленькі городяни на День міста отримали в подарунок оновлену бібліотеку № 9 у віддаленому районі, яка зустріла читачів прекрасно відремонтованим приміщенням з дивовижними меблями, сучасним дизайном та інтер’єром. Центральна бібліотека, як адміністративно-методичний центр, зробила все можливе для оновлення і зміцнення не тільки матеріальної, а й інформаційно-ресурсної бази цієї бібліотеки–філії.

Плідні зв’язки з редколегіями професійних журналів — це добра ознака визнання досвіду роботи бібліотеки. Практично в усіх професійних часописах України і Росії є публікації головних фахівців бібліотеки, а деякі з них стали членами редколегій. Директор бібліотеки Н.В. Семілєт працює в редколегії журналу Національної бібліотеки для дітей та Асоціації дитячих бібліотек України «Світ дитячих бібліотек», заступник директора Гречко Г.С. — у московському часописі «Семейное чтение», зав. відділом інновацій Базіленко І.І. — в друкованому органі Миколаївської обласної бібліотечної асоціації «БібліоАС».

Престижу ЦДБ на бібліотечних теренах сприяють і внутрішня комунікація та маркетинг, коли імідж бібліотеки створюється найбільш кваліфікованими працівниками й адміністрацією. На сьогоднішній день в ЦДБ працюють 2 заслужених працівники культури України. Вони ж мають почесні звання лауреатів Всеукраїнського рейтингу «Золота фортуна» та «Городянин року» в номінації «Культура». Директору бібліотеки довірено очолювати Миколаївську обласну бібліотечну асоціацію, а заступник директора Г.С. Гречко є членом ЦК профспілки працівників культури України, що дає змогу виносити проблемні для діяльності бібліотек питання на державний рівень.

Гарною нагодою для запозичення та впровадження досвіду є міжнародне співробітництво. Вже багато років ЦДБ співпрацює з посольствами Швеції, США, Гете-інститутом, Російською шкільною бібліотечною асоціацією. Серед головних досягнень цього співробітництва — проведення міжнародних конференцій і семінарів, презентація центру «Вікно в Америку для майбутніх лідерів» та пересувної книжкової виставки «Астрід Ліндгрен мандрує світом», видання СД-диску до 100-річчя від дня народження А. Ліндгрен, а також  участь у навчальних професійних поїздках до Німеччини, Швеції, Ізраїлю, Франції, Росії, Білорусі.

Сьогодні неможливо ефективно та дієво працювати без корпоративних зв’язків, тому ЦДБ є повноправним учасником об’єднаної віртуальної довідки дитячих бібліотек України, започаткованої Національною бібліотекою України для дітей, зведеного електронного каталогу бібліотек міста, корпоративної електронної бібліотеки.

Одним з факторів успіху бібліотеки є створення сприятливого клімату в колективі, що спонукає працівників до максимального внеску задля досягнення бажаних результатів. Завдяки наполегливості адміністрації, профспілкового комітету постійно створюються умови для розвитку кадрового потенціалу, вишукуються додаткові важелі застосування економічних форм стимулювання праці персоналу. Договір, укладений між адміністрацією бібліотеки та трудовим колективом в 2008 році, переміг у Всеукраїнському та обласному конкурсах на кращий колдоговір. Ці перемоги є доброю ознакою здорової співпраці між різними гілками управління.

Серед більш вагомих напрямів діяльності з соціального захисту колективу — організація робочих місць, поліпшення умов праці, компетентне вирішення суперечливих питань, оздоровлення працівників та їхніх дітей, святкування календарних і професійних свят, ювілейних дат. Має матеріальну підтримку колектив і завдяки партнерським зв’язкам. Це безкоштовні санаторно-курортні путівки та новорічні подарунки для дітей співробітників, послуги сімейного психолога, онкоогляди та ін. Комплексний підхід до управління людськими ресурсами дає змогу постійно стабілізувати кадрову ситуацію і сприяти підвищенню якості роботи на місцях.

Центральна бібліотека для дітей ім. Ш. Кобера та В. Хоменка відома широкому загалу громадськості як соціокультурний інститут розвитку і підтримки читання. Серед основних факторів її успіху — виконання однієї із професійних заповідей: бути в центрі уваги, бути відкритою, бути корисною і прозорою.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей