Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
   УМКА     О себе, стране и мире

Выпуск 2 - 2004














Наши друзья

еЛеМДеЕНЦе, ЩО ТАКЕ ЦЕ?

       Чи знаєте ви, що у Львові є Львівський міський дитячий еколого-натуралістичний центр (ЛМДЕНЦ)? Якщо ви думаєте, що там немає нічого вартого вашої уваги, то знайте - ви помиляєтесь. А ми спробуємо вас у цьому переконати.
      Ця установа була заснована ще у 1975р. за сприяння тодішньої Львівської міської ради. Сама будівля Еколого-натуралістичного центру пов'язана із постаттю вченого-біолога Бенедикта Івановича Дивинського. Цей видатний львів'янин, навіть перебуваючи за свої переконання на засланні у Сибіру, продовжував там свою наукову працю - досліджував природу, збирав колекції рідкісних видів рослин та комах. Коли ж у 1918 він повернувся до рідного Львова, то за власні кошти збудував уже названий нами будинок по вул. Кубанській, 12а. Там Бенедикт Дивинський провів більшу частину свого життя, повністю присвятивши себе біології - науці про живий світ. Чи здогадувався він, що тут донині існуватиме організація, метою якої є збереження різних форм біологічного життя?
РОЗПОВІДАЄ НАМ ДИРЕКТОР ЕКОЛОГО НАТУРАЛІСТИЧНОГО ЦЕНТРУ
П. ІГОР АНТАХОВИЧ:
"... Звичайно, труднощів і проблем у нас вистачає. Найважчими серед них є фінансові. Держава хронічно недо-фінансовує нашу установу. Як ви знаєте, на території нашого Центру існує ще й зоопарк. Для утримання тварин постійно необхідно закуповувати різні корми, які є недешевими. Інакше тварини загинуть... (та про це трохи згодом - авт.). При вході ви можете бачити такий напис: "Вихованці та педколектив Центру висловлюють щиру подяку громадянину Нідерландів п.Пітеру Спайкерсу та його організації "Гуманітарна допомога дітям України" за постійну фінансову підтримку..." Саме Пітер придбав для нас комп'ютерну техніку. Ви запитаєте, чому його організація допомагає зоопарку? Річ у тім, що у нас навчається багато дітей і навчаються вони найважливішого - з повагою ставитися до життя інших. Ще, нас підтримує Партія зелених України".
ТУТ Є ЗООПАРК
Як ми розповідали, на базі Центру працює зоологічна виставка "Дитячий зоопарк", що налічує понад 85 видів тварин. Відвідати її може кожен, до того ж безкоштовно. У вівторок та четвер - з 14 до 17год.
"... Тут можна побачити і "добре знайомих" істот, і різних екзотичних. До перших - у нас живе близько 5 видів курей (диких і свійських), декілька видів фазанів, качок, а також собаки, лисиці, косулі і рисі. Ще ми плануємо привезти до себе молоду пару єнотових собачок. Із екзотичних - дві мавпочки, два пітони, полоз звичайний, невеликий крокодил, черепашки і численна колекція папуг та канарок. Наш Центр підтримує зв'язки з Харківським і Київським зоопарками. На жаль, Київський зоопарк останнім часом не виявляє особливого бажання до співпраці з нами, мовляв, не бажаємо бавитися у дитячі забавки".
ДО ПРОБЛЕМ ТВАРИН
"Перша велика проблема - це тепло. Чи не холодно тваринам зараз, узимку? Звичайно, холодно. Адже більшість кліток та вольєрів стоять на відкритій території. На щастя, цьогорічна зима тепла. У попередні роки, коли морози сягали за -20 °С, тварини мерзли. Важливо вчасно побудувати для тварини "хатку", яка б захищала її від вітру і снігу. У кожному вольєрчику можна бачити такі "хатки". Друга велика проблема - це, звичайно, їжа. Загалом, тварини у нас їжею забезпечені. Але через те, що держава не надто піклується про "братів наших менших", то відвідувачі і гуртківці змушені купувати корм за свій кошт. Курям, фазанам та папугам - зерно; мавпочкам - яблука, банани... Для змій Центр самотужки вирощує щурів та дрібних кроленят; для лисиць - курчат... Собаки ж у нас харчуються усім, що дають. Для них приносять різні каші, бульбу, старі макарони і, звичайно ж, кістки та залишки м'яса. Ми ж, працівники Центру, не можемо просто чекати, коли хтось щось принесе тваринам. Тому й змушені весь час шукати допомоги та підтримки..."
До речі, ви теж можете допомогти тваринам. Центр запрошує і вас до співпраці. Якщо вирішите завітати сюди, то неодмінно захопіть із собою щось із вказаних продуктів. Працівники Центру та їхні улюбленці будуть вам за це щиро вдячні.
"... Ще одна важлива проблема - це здоров'я тварин. На території нашого закладу працює Ветеринарна клініка. Вона приватна. Орендна платня - допомога хворим тваринам. Якщо ж захворювання дуже серйозне, то впоратись з ним нам допомагають спеціалісти з Харківського та Рівненського зоопарків. На щастя, такі захворювання трапляються зрідка. Останній випадок - це була легенева хвороба у фазанів. Через це деякі з фазанів загинули".
ГУРТКІВЦІ ТА ГУРТКИ
"Наш Еколого-натуралістичний Центр - профільна позашкільна освітянська установа. У нас навчаються діти шкільного віку у 92-ох гуртках. Зараз у нас навчається близько 1000 дітей віком від 6 до 18 років. Щороку влітку до нас приїжджають юні екологи-волонтери з інших регіонів та країн. Уже 4-ий рік поспіль працює навчально-оздоровчий табір "Зелений острів" за програмою "Чисті джерела". Діти очищають забруднені річки, озера, ліси (зокрема, обладнують спеціальні місця для розпалювання багать). А потім - усі разом розважаються та відпочивають. Цей табір відкритий з 31 липня по 27 серпня.
ТУТ Є ТАКІ ГУРТКИ:
- квітникарів;
- юннатів молодших класів;
- охорони природи;
- юні друзі природи;
- фенологів;
- валеологів;
- біоніків;
- художників-анімалістів;
- флористики;
- макраме (природа в мистецтві мак);
- фотонатуралістів;
- укр. народної вишивки;
- укр. національної кухні;
- фітокосметики;
- "травознай";
- зоологів;
- ентомологів;
- зоологів-тераріумістів;
- бджолярів;
- орнітологів
- декоративного птахівництва;
- любителів дрібних тварин;
- акваріумістів;
- екологія і комп'ютер та ін.
До слова, дівчатам більше подобається фітокосметика, а хлопцям -українська національна кухня (на диво!) і, звичайно ж, усім - екологія і комп'ютер. Центр запрошує вас на абсолютно безкоштовне навчання! Не вагайтеся, ця наука ще стане вам у пригоді.
Запишіть координати:
м. Львів, 90011,
вул. Кубанська, 12а, ()
тел. (0322) 76 - 14 - 19
E-mail: ecochilos@rambler.ru.
Web-сторінка:
www. ecochild. iatp. org. ua
Як дістатися: їхати тролейбусом №1, трамваєм №4 до зупинки: вул. Мушака "Залізничний технікум".


Аня Лиско
Сашко Макаров

м. Львів

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей