Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Кращі з кращих


Леонід Ржепецький
Голова правління Миколаївського обласного відділення Українського Фонду культури, член Обласної бібліотечної Асоціації

«Професіоналізм + любов до дітей + любов до України»

Із приємною радістю зробив для себе відкриття: такий чудовий щоквартальний журнал мають працівники бібліотек України для дітей. Відчувається професіоналізм + любов до дітей + любов до України. Сучасне суспільство знань потребує виховання такої Особистості, яка була б здатною творити красу в собі та в довкіллі, була б фізично і морально здоровою, патріотично налаштованою, з яскраво вираженою громадянською позицією, з рисами гуманізму і толерантності. Сьогодні в усьому світі спостерігається яскраво виражена тенденція до високих духовно-інтелектуальних цінностей освіти, культури, мистецтва як фактора життєтворчості Особистості. В умовах стрімкого зростання нових інформаційно-наукових технологій роль і значення бібліотек у формуванні нового світу і людей у ньому незмірно зростає.

Для школи і бібліотеки постає спільна мета –— навчити дитину самостійно шукати і засвоювати нові масиви знань, постійно «обробляти» всезростаючий потік інформації.

Ми, учителі і бібліотечні працівники, повинні виробити в кожного учня, наших дітей, психологічну потребу постійного пошуку і навчити вести цей пошук. Адже сьогодні людина має протягом усього життя постійно здобувати нові знання (які, до речі, подвоюються через кожні 7-8 років) аби успішно жити і працювати, а значить — самореалізуватися.

На чільне місце треба поставити проблему пізнання і виховання дитячої душі через красу слова і мудрість вчинку, через доброту і лагідність, бо «суворість породжує страх, але грубість породжує ненависть», — як навчав своїх учнів англійський філософ Ф.Бекон.

Все починається з дитинства. «Скільки ми вкладемо в дитинство — стільки й отримаємо, якими виростуть сьогоднішні діти — таким і буде наше майбутнє», — стверджує А.Кобзаренко, генеральний директор НБУ для дітей, і в цьому полягає простота мудрості і велична її правда.

Кожна дитина — будучність України, батьків, родини має неповторну душу зі своїми турботами, мріями, надіями, болями, сподіваннями. Певно, у кожній школі та бібліотеці на чільному місці повинен бути напис : «Пізнай себе», як над входом до храму Аполлона в Дельфах. Йдеться про розкриття глибинних основ свого існування, про мікрокосм кожної Особистості, що є часткою безкінечного Всесвіту. А власне «Я» тільки і здатне до саморозкриття, до самовияву через національне «Ми», яке гармонійно поєднується у наднаціональному і міжнаціональному. У житті завжди треба керуватися переконанням, що щастя на вершині гори під назвою Духовність, на яку треба вперто здійматися, працюючи до такої буденної втоми, за якою настає мить Осяяння. Через розширення партнерських зв'язків між школою і бібліотекою, у тісній співпраці ми будемо спроможні вирішити найскладніші проблеми людського буття, а найперше — підготуємо наших дітей до щасливого життя у новій, квітучій, матеріально й духовно багатій Українській державі.

Саме так у Миколаєві вирішують ці проблеми колективи обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна, обласна юнацька та Центральна бібліотечна система для дітей, де керівники та працівники усвідомлюють свою місію в суспільстві, є справжніми подвижниками культури, виступають творцями нового світу і нових взаємин у ньому.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей