Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Багато є див на світі.
Та найдивніше — людина!

Софокл

ЮНИЙ ДРУЖЕ!

   У попередньому покажчику-дайджесті «Біологічні науки — науки про живу природу» (К., 2007) ти ознайомився із книжками про рослинний і тваринний світ. Людина також належить до органічного світу Землі, і науки, які вивчають походження, еволюцію, географічне розселення, будову, розвиток людини як біосоціальної істоти, її поведінку в природі та суспільстві, відносять до комплексної навчальної і наукової дисципліни «Біологія людини». Вона використовує дані багатьох біологічних наук і взаємозв’язок між ними показано на схемі.


   Людина, як і всі інші організми, має клітинну будову. Будову і функцію клітин вивчає наука цитологія, будову і функцію тканин — гістологія, будову і форму організму та його органів — анатомія, зародковий розвиток людини — ембріологія. Питання спадковості та механізми передачі спадкових ознак від батьків нащадкам — у полі зору науки генетики. Закономірності й особливості перебігу різних хімічних і фізичних процесів, що відбуваються у клітинах, органах й усьому організмі вивчають науки біохімія і біофізика, а життєві функції всього організму, його окремих органів і систем — фізіологія людини. Біологічні науки і, у першу чергу, фізіологія, є науковою теоретичною базою практичних дисциплін: медицини, гігієни, психології, екології людини тощо.
   Про досягнення цих наук, про знаменитих учених різних епох та народів і про те, як їхній внесок у науку збагатив нас знаннями про самих себе, розповідається в книжках, рекомендованих у покажчику «Людина та її здоров’я». У виданнях, про які йдеться у першому розділі «Людина — частина природи», розповідається про теорії походження людини, будову та функціонування людського організму. Книжки другого розділу «Про здоров’я і медицину» присвячено різним методам збереження здоров’я людини, зародженню, розвитку та досягненням медицини, ученим та лікарям різних епох. У третьому розділі «Учені-медики України» розповідається про відомих, а іноді й забутих учених, які присвятили своє життя боротьбі за здоров’я людини. Серед них — М. Амосов, О. Богомолець, Д. За-болотний, І. Мечников, М. Стражеско та інші.
   У покажчику ти побачиш текст, виділений іншим шрифтом. Це цитати з рекомендованих книжок.
   Видання доповнено додатком «Методика визначення рівня особистого здоров’я».

До змісту Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей