Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

ДОПИТЛИВИМ ПРО ЦІКАВЕ
(з книжок розділу)

Учені підрахували, що густина волосся на голові залежить від його кольору. У рудих на голові близько 80000 волосин, у брюнетів — 102000, але першість тримають блондини, на голові яких росте до 140000 волосин.
(Гарькава В.І. Найцікавіше про тіло людини. — Х., 2008. — С. 10).

Кістка — єдиний твердий матеріал у нашому тілі. Вона така ж міцна, як сталь, але при цьому втричі легша за неї. Якби кістки мали таку масу, то вага людини була б 180–240 кг і тиснула б на неї, як непосильна ноша.
(Гарькава В.І. Найцікавіше про тіло людини. — Х., 2008. — С. 13).

Усмішка продовжує життя людини на одну хвилину. … Сміх — це чудовий «масажист». Під час реготу працює 80 груп м’язів. У мозку під час нападу реготу виробляються «гормони щастя», які дарують людині позитивні емоції та слу-жать могутньою зброєю проти болю.
(Гарькава В.І. Найцікавіше про тіло людини. — Х., 2008. — С. 25).

…современные меломаны предпочитают слушать музыку на максимуме громкости. Им следует иметь в виду, что очень громкие звуки разрушают слуховой аппарат и они рискуют потерять слух.
(Залесский М. Занимательная анатомия для детей, или Как устроен человек и его меньшие братья. — М., 2000. — С. 98).

Передвижение предметов волевым усилием называется телекинезом. Оно лишь недавно перестало быть объектом насмешек со стороны тра-диционной науки. Исследования показали, что человеческий мозг действительно способен в определенные моменты испускать излучение огромной мощности.
(Корсаков П. Тайны мозга : наука или мистика? / П. Корсаков, Н. Покровская. — М., 2003. — С. 46).

…людське око має три кольороприймачі …але кожен з них, маючи най-більшу чутливість до певної довжини хвилі, усе-таки сприймає випромінювання й інших ділянок спектра… Ось тому при наявності лише трьох кольороприймачів можлива незрівнянно більша кількість суб’єктивних характеристик (людина розрізняє близько 150 кольорових тонів).
(Шостак В.І. Природа наших відчуттів. — К., 1989. — С. 32).

Физиологи подсчитали, что в теле человека имеется более ста миллиардов капилляров. Их общая длина может достигать 80 тысяч кило-метров. Это даже представить себе трудно. Капилляры из тела одного человека могут два раза опоясать земной шар по экватору.
(Щенников В.И. Биология человека. — Донецк, 2007. — С. 121).

…человек дышит всей поверхностью тела. Дышат даже наши пальцы и пятки, дышит кожа под волосами… Но все равно мы говорим, что главный орган дыхания — легкие.
Все дело в поверхности. Даже у взрослого человека общая поверхность кожного покрова около двух квадратных метров… А вот если распрямить всю поверхность легочных пузырьков, то получится 90–100 квадратных метров.
(Щенников В.И. Биология человека. — Донецк, 2007. — С. 147).

Відомо, що організми бувають одноклітинними (це різні крихітні бактерії, інфузорії, амеби) або багатоклітинними (до них належать усі великі істоти). В організмі людини близько 100 трильйонів клітин.
(Я пізнаю світ : Таємниці людини. — К., 2004. — С. 43).

Середня людина за 70 років свого життя з’їдає не менше 40 тонн продуктів. Крім того, людина потребує води. У чистому вигляді та у вигляді соків, молока, супів та інших рідин пересічний європеєць споживає не менше 75 тонн води, а мешканці південних країн значно більше.
(Я пізнаю світ : Таємниці людини. — К., 2004. — С. 100).

Для вчених виявився цілковитою несподіванкою той факт, що слина кожної людини неповторна. Ймовірно, на Землі немає двох людей з абсолютно однаковим складом слини.
(Я пізнаю світ : Таємниці людини. — К., 2004. — С. 200).

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей