Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Київська міжнародна книжкова виставка-ярмарок: перші враження

VII Київська міжнародна книжкова виставка-ярмарок проходила цьогоріч в Українському домі. Виставка тривала три дні – з 16 по 18 серпня, протягом яких можна було не тільки відвідати безліч виставкових стендів, придбати собі книгу, але й зустрітись з її автором, взяти автограф напам’ять, поспілкуватись з авторами під час зустрічей.

Національна бібліотека України для дітей на запрошення своїх колег з Російської державної бібліотеки для дітей взяла участь у круглому столі, який проходив на стенді виставки «Книги Росії». Темою для обговорення теж була книга, але не друкована, а її електронний варіант. Мова йшла про представлення дитячої книги в електронному вигляді на сайті бібліотек, в тому числі в електронних колекціях з фонду рідкісної книги. Презентацію «Дитяча книга: читання 2.0» представила Світлана Міцул, керівник відділу Російської державної дитячої бібліотеки.

Під час круглого столу з’ясувалось, що дитячих бібліотекарів і в Росії й в Україні хвилюють майже однакові питання:

Як повернути дітям кращі книги дитячої світової літератури, якими зовсім недавно зачитувались їх батьки, а сьогодні вони, на жаль, лежать баластом у книгосховищах? Що краще для малюка – читати йому книгу електронну «на слух», чи гортати разом з ним паперову? Яким чином представляти колекційну книгу в електронній бібліотеці? Як документ епохи – з усіма слідами, залишеними на них часом? Чи як об’єкт поліграфічного мистецтва – вичищеним від усіх плям, бібліотечних штампів, приміток читачів тощо? Але головне – як повернути дітей до читання, не прагматичного ділового, а читання в задоволення . Й не важливо у якому форматі буде книга – в електронному чи друкованому…

Під час діалогу колег з’явилися цікаві ідеї, нові плани щодо спільних проектів, які, можливо, стануть ще одним кроком на шляху подолання кризи дитячого читання.

Колекція рідкісної дитячої книги Російської державної бібліотеки для дітей: http://rgdb.inforost.org

Відвідання стенду «Книги Росії» подарувало й інші приємні зустрічі не тільки для дитячих бібліотекарів, а й для всіх прихильників дитячої книги.

Зустріч перша: Георгій Миколайович Юдін. Відомий дитячий художник і письменник, автор знаменитого «Букваренка», і «Главного чуда света». Цим виданням виповнилось вже 30 років, а й по сьогодні діти із задоволенням навчаються читанню за цим надзвичай цікавим та незвичайним «підручником». Не дивно, що «Букваренок» перевидавався 15 разів. На зустрічі з відвідувачами ярмарку Георгій Миколайович презентував продовження «Букваренка» - «Букваренкину школу», яка вийшла у 2011 році у російському видавництві «Игра слов».

Це ще один казковий «підручник», з яким за 10 уроків можна швидко вивчити з малюком усі літери й навчитися писати! Уроки – це насправді історія про хлопчика Мишка та мишенятко Мишу, які теж навчаються абетці. В цій школі є й домашні завдання, тобто - все по-справжньому.

Є приємна новина для читачів – Георгій Миколайович подарував цю книгу нашій бібліотеці, а також нове видання «Заниматики» - книги, з якою також легко і граючись можна навчитись математиці. Й побажав Вам, дорогі читачі, надписуючи дарунок: «Будьте умничками на радость родителям и Родины!»

Фото на згадку: Г.М. Юдін та працівники відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів НБУ для дітей.

Про Георгія Миколайовича Юдіна та його твори читайте:

http://bibliogid.ru/articles/1348
http://www.perunica.ru/russkie_xudozhniki/723-yudin-georgij-nikolaevich.html
Книги Г.М.Юдіна, які можна почитати в нашій бібліотеці:
1. Юдин, Г. Н. Главное чудо света / Г. Н. Юдин ; рис. авт. - 3-е изд., перераб. - М.: Монолог, 1995. - 159 с.: ілюстр.
2. Юдин, Г. Н. Заниматика : занимат. математика для мальчиков и девочек 4-7 лет / Г. Н. Юдин ; рис. авт. - М.: Росмэн, 1995. - 127 с.: ілюстр.
3. Юдин, Г. Н. Букваренок : азбука в рассказах, сказках и картинках / Г. Н. Юдин ; рис. авт. - М.: Росмэн, 1992. - 199 с.: ілюстр.
4. Юдин, Г. Н. Птица Сирин и всадник на белом коне : повесть-сказка / Г. Н. Юдин ; рис. авт. - М.: Детская литература, 1991. - 111 с.: ілюстр.
5. Юдін, Г. Звідки беруться діти / Г. Юдін ; пер. з рос. Л. Жаркової ; мал. В. Щетиніної. - К. : Редакція газети "Вісті Центральної спілки споживчих товариств України", 1994. - 17 с. : ілюстр.

Зустріч друга: Андрій Максімов. Письменник, драматург, режисер, автор та ведучий телевізійних програм «Времечко», «Дежурный по стране».

Андрій Максімов гостям книжкового ярмарку презентував свою нову книжку, яку він, за його словами, вперше побачив тільки на ярмарку у Києві. Адже книга була надрукована у видавництві «Игра слов» саме напередодні відкриття книжкового форуму. Хоча сама повість написана давно, і отримала російську літературну премію у галузі дитячої літератури «Заветная мечта» у 2007 році

«Не стреляйте в Сочинителя историй» – книга про останні дні життя англійського письменника Роберта Льюїса Стівенсона, автора знаменитого «Острова скарбів». Це правдива історія, яка стала легендою, про життя та пригоди мешканців дому Тусітали, збудованого Стівенсоном та його дружиною Фенні на острові Самоа.

Максимов, А. М. Не стреляйте в Сочинителя историй. Перші сторінки книги: http://lib.1september.ru/article.php?ID=200701403

Та бесіда точилась не тільки навколо нового видання. Гості задавали багато запитань:
– Ви надиктовуєте свої книги чи пишете їх? – (Набирає на комп’ютері).
- Ваше ставлення до публікації книг в мережі Інтернет до їх виходу у друкованому вигляді – (Не заперечує).
- Чи можна повернути інтелект на телебачення? – (Порада проста: не дивіться нецікавих вам телепередач).
Щоправда, Андрій Максимов бачить альтернативу й рекомендує дивитись канал «Культура». І ще одна практична порада від знавця телевізійної кухні: ми самі робимо вибір – дивитися чи ні. Коли ми не вмикаємо телевізор, тоді рейтинг передач (програм, серіалів) падає, і вони стають нецікавими продюсерам, рекламодавцям, їх знімають з ефіру.

Роздуми А. Максимова про його перебування в Києві читайте на сторінці http://www.amaximov.ru/Forum/ShowTopic.aspx?id=5ca387a6-b054-4385-bd17-102675171044

Та втім, повернемося до книги.
Видання ілюстроване молодою московською художницею Яною Сєдовою, ученицею школи Олександра Кошкіна. Вона була обрана автором серед учасників конкурсу молодих художників-ілюстраторів. Ви матимете змогу погортати це чудове видання й прочитати повість в нашій бібліотеці, адже головний редактор видавництва «Игра слов» Михайло Столяров подарував книгу читачам НБУ для дітей.
Андрій Максимов залишив на книзі автограф з побажанням читачам: «Читайте книги и читайте жизнь!»

Максімов, Андрій Маркович, про нього: http://ru.wikipedia.org/wiki/Максимов,_Андрей_Маркович

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей