Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Владислав Єрко
(народився 1962 р.)

Біографічна довідка
Про життя та творчість В. Єрка
Книги, ілюстровані В. Єрком

Біографічна довідка

Владислав Єрко добре відомий художник-ілюстратор не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Книги з його ілюстраціями виходять більш ніж у двадцяти країнах світу.

Народився майбутній художник у Києві. Навчався у Київському поліграфічному інституті ім. І. Федорова в 1984–1990 роках. Ще студентом став членом Спілки художників. Працював у жанрі кіноплакату і у 1987 році отримав другу премію Міжнародного конкурсу плакату в Москві.

Малювати Владислав почав з 6–7 років, і мама потроху знайомила його зі світом мистецтва та купувала альбоми для малювання. А ще художник згадує, що в дитинстві дуже любив жуків, риб, птахів. Особливо жуків. Він носив їх з собою, запихав за щоки, коли вихователька витрушувала його коробочки перед тихою годиною. Владислав Єрко зізнається: «В дитинстві я був одержимий читанням, я просто не випускав книжку з рук. А потім поринав у дивовижні фантазії». Можливо, звідси, з дитинства, у нинішнього майстра книжкової графіки отой дивовижний потяг до деталізації, який став невід’ємною рисою глибоко індивідуальної манери митця. Його малюнки можна з лупою розглядати годинами, позаяк кожен квадратний міліметр густо «заселено» найдивовижнішими деталями, образами, кожен з яких сприймається як відкриття.

У книжковій графіці В. Єрко працює з 1989 року. Уже багато років поспіль він співпрацює з двома видавництвами: «Софія» та «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Він ілюстрував твори Д. Свіфта, У. Еко, К. Кастанеди, Г. Гессе, П. Коельо, Е. Гофмана, Г.-Х. Андерсена, Л. Керрола, М. Гоголя, В. Шекспіра та інших. Проілюстрована Владиславом Єрком казка Г.-Х. Андерсена «Снігова королева» видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» на Всеукраїнському конкурсі «Книга року — 2000» отримала гран-прі. Ця книжка також отримала титул «Найкраща дитяча книжка — 2006» у США. У 2004 році ілюстрована В. Єрком книжка «Казки Туманного Альбіону» здобула перемогу на Всеукраїнському конкурсі «Книжка року — 2003». Ще у 2002 році В. Єрко став володарем титулу «Людина книги» як найкращий художник року за версією московського «Книжного обозрения». А 2009 року талановитий художник отримав премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва.

Пензлю Владислава Єрка належать і всі обкладинки україномовної «поттеріани» (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»).
Із любов’ю ілюстрував В. Єрко повість М. Гоголя «Тарас Бульба». У 2005 році книга побачила світ російською мовою. За бажанням художника всі гроші від її продажу було передано на створення музею М.В. Гоголя в Москві. В. Єрко — людина, в якій поєднався талант з неймовірною працездатністю. Його працездатність і ощадливість у часі добре відомі всім. Художник зізнається, що для нього справжнє щастя — це процес творення, а все інше лише забирає дорогоцінний час і сили. Критики, буває, закидають йому тяжіння до символіки, філософських узагальнень. Проте талановитий митець глибоко переконаний, що «книжка має бути на виріст». Така, яка спонукала б до активізації мислення. «Діти — доросліші за дорослих», — стверджує він. «Я малюю для себе, але маленького», — заявляє художник. Отже, й сам — родом з дитинства.

Талановитий художник також є цікавим співрозмовником і незвичайною особистістю. Читай про нього в рекомендованих нижче виданнях та на сайтах видавництв «Софія» і «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Про життя та творчість В. Єрка

Єрко В. «Відсутність…помилок робить ілюстрацію неживою : Владислав Єрко про «універсального героя», докум. достовірність і творчі секрети / В. Єрко ; розмовляв Т. Головко // День. — 2009. — 19 серп. — С. 7.

Ерко В. Хайку энтомолога / В. Ерко ; беседовала А. Еремеева / ЭКЗО. — 2004. — № 2. — С. 50–57.

Кучеренко М. «Я прийшов з дитинства…» / М. Кучеренко // Книжк. клуб плюс. — 2006. — № 10. — С. 42–43.

Книги, ілюстровані В. Єрком

Андерсен Г. Х. Снігова королева / Г. Х Андерсен ; пер. з дан. О. Іваненко ; за ред. І. Малковича ; худож. В. Єрко. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2008. — 32 с. : ілюстр.

Андерсен Г. Х. Снігова королева / Г. Х. Андерсен ; переказав І. Малкович; худож. В. Єрко. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2002. — 18 с. : ілюстр. — (Міні-диво).

Гонта В. С. І все-таки він прийде! : повісті / В. С. Гонта ; худож. В. Єрко. — К. : Молодь, 1989. — 208 с. : ілюстр.

Гофман Е. Т. А. Крихітка Цахес / Е. Т. А. Гофман ; пер. з нім. С. Сакидона, Є. Поповича ; комент., основ. дати життя і творчості Б. Бунич-Ремізов ; худож. В. Єрко. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. — 320 с. : ілюстр. — (Книги, які здолали час).

Дяченко М. Ритуал : чар. роман для юнацтва / М. Дяченко, Дяченко С. ; авт. пер. з рос. Л. Люлика; худож. В. Єрко. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. — 270 с. : ілюстр.

Казки Туманного Альбіону : брит. рицар. казки / макет І. Малковича; пер. з англ. І. Фисюка; худож. В. Єрко. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2003. — 24 с. : ілюстр. — (Для малят від 2 до 102).

Качкан В. А. Кадуб : роман / В. А. Качкан ; худож. В. Єрко. — К. : Молодь, 1990. — 271 с. : ілюстр.

Керролл Л. Аліса в Країні Див ; Аліса в Задзеркаллі / Л. Керролл ; пер. з англ. В. Корнієнко ; за ред. І. Малковича ; худож. В. Єрко. — Вид. 7-ме. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2009. — 262 с. : ілюстр. — (Книги, які здолали час).

Керролл Л. Аліса в Країні Чудес; Аліса в Задзеркаллі / Л. Керролл ; пер. з англ. В.Корнієнко ; вірші в пер. М. Лукаша, В. Корнієнка, І. Малковича; худож. В. Єрко. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2001. — 262 с. : ілюстр.

Нестайко В. З. Тореадори з Васюківки : трилогія про пригоди двох друзів : нова авт. ред., з новими епізодами / В. З. Нестайко ; худож. А. Василенко ; обкл. В. Єрка. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2008. — 542 с. : ілюстр. — (Найкращий український дитячий роман).

Просяник І. Г. Чорна паморозь : повісті / І. Г. Просяник ; худож. В. Єрко, В. Залозний. — К. : Молодь, 1990. — 204 с. : ілюстр.

Свіфт Д. Мандри Гуллівера / Д. Свіфт ; пер. з англ. М. Іванов ; за ред. Р. Доценка ; комент. Б. Ремізов ; худож. В. Єрко ; дизайн. обкл. Г. Букша. — Вид. 2-ге. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. — 383 с. : ілюстр. — (Книги, які здолали час).

100 казок : найкращі укр. нар. казки / за ред. І. Малковича ; ілюстр. В. Єрка, К. Лавра, О. Колесникова [та ін.] — 3-тє вид. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. — 161 с. : ілюстр. — (Для малят від 2 до 102).

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей