Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду


   Пантюк С. Тимко і гелготунчик Шкода : повість / С. Пантюк ; намал. С. Сова. — Київ : Фонтан казок, 2016. — 53, [2] c. : іл. — (Добрі капості).

   Книжка доброзичлива, насичена гумором та легкою іронією. Головний герой книжки — школяр Тимко пізнає життя села: виявляється, що свинарник — це не безлад, а місце, де вирощують поросят; що неспілі фрукти — кислющі; а раків можна взяти так, що вони не дістануть гострими клешнями твоїх пальців. Наполегливий і кмітливий хлопчик не вередує, не ображається, він поетапно долає всі випробування.

   Мова книги проста, доступна. Всі оповідання вибудовують ланцюжок повчально-пізнавальних історій пригод хлопчика в селі.

Склади пазл "Cело"



   Парр М. Тоня Ґліммердал : [пригод. повість] / М. Парр ; пер. з норвез. Г. Кирпи ; мал. О. Іргенс. — 2-е вид. — Вінниця : Теза, 2016. — 248, [3] c. : іл. — (Пригодницька бібліотека).

   Головна героїня повісті — мала бешкетниця і розбишака Тоня Ґліммердал. Вона єдина дитина у гірській долині, тому вона дружить зі старим Ґунвальдом, ворогує з власником оздоровчого кемпінгу Клаусом Гаґеном. Тоня живе у своєму маленькому світі, в якому знає ледь не кожний камінь у долині, кожен схил у горах, кожне дерево в Зачарованому лісі. Та все кардинально змінюється після того як старий Ґунвальд потрапляє в лікарню, і до Ґліммерала приїжджає його донька Гайді, з якою вони одразу стають чи не найгіршими ворогами.


   МакДоналд М. Джуді Муді рятує світ / М. МакДоналд ; іл. П. Рейнолдса ; з англ. пер. Н. Ясіновська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 137 с. : іл.

   У класі Джуді вивчає як зберегти навколишнє середовище – рятувати тропічні ліси і вимираючі види тварин. Ідея врятувати світ настільки захоплює дівчинку, що вона намагається переконати свою сім'ю не використовувати в повсякденному житті продукти, заради виготовлення яких знищують тропічні ліси. Для прикладу Джуді з друзями випускає на волю символ свого клубу – жабу. Чи вдасться Джуді врятувати світ?


    Ліндґрен А. Малий та Карлсон, що живе на даху : повість / А. Ліндґрен ; пер. зі швед. О. Сенюк ; худож. А. Джанік’ян. – Київ : Рідна мова, 2016. – 415 с. : іл.

   У північному місті Швеції – Стокгольмі, у звичайному будинку, живе звичайнісінький хлопчик семи років – Малий, а на даху його будинку мешкає незвичайний маленький чоловічок на ім’я Карлсон, який вміє літати.
   Малий гарний і добрий хлопчик, але спритний на вигадки і гострий на язик. Дорослі не вірять в існування Карлсона, і що б чоловічок не накоїв: мало не наробив пожежі в домі, чи прорізав дірки в простирадлі – в усьому звинувачують Малого. Хіба ж дорослих у чомусь переконаєш?
   Кумедні пригоди друзів чекають на тебе у цій веселій повісті.

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)


    Стрековська-Заремба М. Філіпек і весела сімейка / М. Стрековська-Заремба ; пер. з пол. І. Котляревської-Фесюк. – Харків : Школа, 2016. – 158 с. : іл. – (Серія «Нова дитяча книга»).

   Ця книжечка – це коктейль концентрованого оптимізму, щирої дитячої безпосередності та невимушеної серйозності, який хочеться куштувати знову і знову. Кумедні пригоди маленького хлопчика – веселого бешкетника Філіпека, змусять батьків переосмислити власну поведінку, адже книжка розповідає про те, як діти сприймають світ дорослих.


    Думанська О. Марійчині пригоди / О. Думанська ; намал. М. Петрів. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 67 с. : іл.

   Головна героїня оповідок, які увійшли до цієї збірочки – маленька дівчинка Марійка. Кожна подія у її житті для неї стає визначною – власна казка, зламаний зуб, перша книжка, суперечка з другом, роль у шкільній виставі тощо. А нещодавно вона дізналася, що у неї нарешті з’явиться молодший братик, це ж треба багато чого обдумати, підготуватися, та ім’я йому вибрати, тут думок на цілу ніч…

Склади пазл "Марійчині пригоди"



    Треверс П. Мері Поппінс у Парку = Mery Poppins in the park : казк. повість. : Кн. 4 / П. Треверс ; пер. з англ. В. Панченко ; худож. А. Джанік’ян. – Київ : Рідна мова, 2016. – 231 с. : іл.

   З того моменту як Мері Поппінс з’явилася у будинку під номером сімнадцять на Вишневій вулиці, звичне життя сім'ї Бенкс змінилося назавжди. Найчарівніша в світі няня внесла у їх звичайнісіньке життя особливу чарівність, наповнивши її пригодами.
      На тебе чекають незвичайні події, які відбуваються в міському саду в ніч на Хелловін.

Склади пазл "Мері Поппінс у Парку"




   Тімо П. Елла та друзі / П. Тімо ; пер. Т. Вакуленко ; іл. Н. Гайди. – Харків : Школа, 2016. – 95 с. : іл. – (Серія «Нова дитяча книга»).

    Головна героїня книжки емоційна, весела і допитлива дівчинка на ім’я Елла. З нею не занудьгуєш! То вона закохується у нетямущого Пата, то блискуче виступає на шкільній олімпіаді, то разом з друзями вистежує жорстокого і невблаганного шантажиста, що полює на вчителя.



     Владимирська Г. Василинка – руда вдача / Г. Владимирська ; худож. І. Кравець. – Харків : Віват, 2016. – 95 с. : іл.

    Головна героїня повісті Василина Чумак – дівчинка з яскравою зовнішністю та непростим характером. Одного разу Василинка дізналась, що вона – принцеса (хоча й частково). Дівчинка відразу ж поділилася новиною з подружкою. І тут закрутилось… Образи однолітків, зневага вчителів, погрози відрахування з ліцею. Василинці доводиться боротися за право бути собою. У цьому їй допомагають близькі люди та вірний пес.


     Кузякін К. (Ях трамвай + зоопарк)2 / К. Кузякін ; іл. І. Черняк. – Харків : Віват, 2016. – 71 с. : іл. – (Серія «Мрійники»).

    Герой цієї книжки звичайний хлопчик, який так само бешкетує як і ти. То він під колесо трамвая підкладе кнопку, то рятує тарганів від лютої смерті, то летить до однокласниці на драконі з моторчиком. А одного разу, навіть, умовив власних батьків влаштувати незвичайну дуель. З героєм цього видання, не занудьгуєш.

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь


        МакДоналд М. Джуді Муді / М. МакДоналд ; пер. з англ. Н. Ясіновської ; іл. П. Рейнолдс. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 136 с. : іл.

      Як зробити колаж про себе, який задано у школі? Та головна героїня повісті Джуді Муді – звичайна кумедна дівчинка, у якої частенько змінюється настрій, впорається! Але, без допомоги друзів, це буде ой як не просто. ЇЇ найкращі друзі – молодший братик Стінк, найкращий друг Рокі та друг Френк Перл, беруться їй допомогти. Тільки справжні друзі зможуть пройти неймовірні випробування і вступити в секретний клуб, вилікувати від найнебезпечнішої хвороби ляльку, принести до школи хижу квітку, яка їсть комах, та ще й запросити на найкращий день народження у твоєму житті.


      Оповідання про дітей: зб. оповідань / [авт.]: К. Д. Ушинський, Б. С. Житков, О. І. Купрін, Л. М. Толстой, А. П. Чехов ; пер. з рос. Т. Л. Капінус ; худож. М. Л. Курдюмов. – Харків : Пегас, 2014. – 63 с. : іл. – (Веселка) (Виховуємо особистість) (Шкільна бібліотека).

       До книжечки увійшли оповідання відомих класиків літератури, головні герої яких – діти. Ці історії про непросте дитяче життя в кінці 19 - на початку 20 століття. Деякі веселі, деякі сумні, але всі вони ненав’язливо вчать любити, співчувати, казати правду й не боятися праці.


      Стронґ Д. Канікули з близнятами / Д. Стронґ ; пер. з англ. О. Стадника ; іл. М. Паленка. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. – 189 с. : іл. – (Серія «Читання для реготання»).

       Цей відомий британський дитячий письменник завоював серця українських читачів (і не лише дітей) своїми кумедними персонажами і незвичайними сюжетами. Ця книжечка є продовженням неймовірних, смішних пригод веселої сімейки: татка Рона, мастака вигадувати прізвиська, маму, допитливих близнят Помідорницю і Сирочка та хлопчика Ніколаса. Вони мають маленьке господарство із козою, півнем Капітаном Тидокукурікаєшся, курками Кокошами Гриль та черепахою. Цього разу вся родина на канікулах прямує в наметове містечко. А в які кумедні ситуації вони потрапляли, ти прочитаєш сам.


        Нанетті А. Мій дідусь був черешнею / А. Нанетті ; пер. А. Маслюх ; намал. А. Стефурак. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 135 с. : іл.

       Розповідь про стосунки між трьома поколіннями, про взаємини між корінними містянами та залюбленими в землю селянами, про співпереживання, взаємодопомогу і взаєморозуміння, про любов до природи і здатність бути добрим до інших. Про родину, духовну спорідненість та близькість між людьми. Про життя, яке не закінчується доти, доки тебе хтось любить. А також про дідуся Оттавіано, який навчив свого онука Тоніно, головного героя й оповідача, усе це розуміти.

      Книжка перекладена більше ніж 20 мовами світу, її відзначено багатьма літературними преміями та відзнаками.


      Ліндґрен А. Пригоди Еміля з Льонеберґи / А. Ліндґрен ; пер. зі швед. О. Сенюк ; худож. Н. Курченко. – Київ : Рідна мова, 2015. – 287 с. : іл. – (Світи Астрід Ліндґрен).

       Повість про веселі і дотепні пригоди сільського п’ятирічного розбишаки Еміля. З хлопчиком не занудьгуєш, адже він весь час робить усякі витівки, а коли не робить, то з ним все одно щось стається. То за обідом засунув у вазу для юшки свою голову і не зміг висунути, граючись з сестрою в індіанців, запхав Іду в балію з брусничним варенням, щоб тіло її стало червоним як у індіанців. А ще, багато-багато різних кумедних витівок.


       Фіалко Н. Веселі канікули : повісті / Н. Фіалко ; іл. О. Золотник. – Тернопіль : Навч. кн. – Богдан, 2014. – 119 с. : іл.

       Головні герої повістей збірки – міські діти, які проводять більшу частину вільного часу за комп’ютером. Але життя поза ним не менш захоплююче. У першій повісті «Веселі канікули» автор описує карколомні пригоди хлопчика Яна, який вперше приїхав у село до бабусі. Повість «Пригоди у гелевому мурашнику» розповідає про труднощі, з якими стикаються Настуся та Сергійко, коли створюють мурашину ферму.

       У тебе є друзі в селі?


       Русіна О. Сімейка Майї або Не вчіть папугу розмовляти / О. Русіна ; іл. О. Мазур ; обкл. З. Базилевич. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. – 233 с. : іл.

       Дії відбуваються у звичайній родині, в якій є мама, тато, близнюки Сашко і Леся та п’ятирічна Майя. Захоплюючі кумедні пригодницькі історії по черзі розповідають всі члени родини. Ти будеш від душі реготати із тата, вибитого з рівноваги домашнім господарюванням, сміятися зі шкільних пригод Лесі й Сашка і вчинків малої Майї, яка запевняє, що дорослі абсолютно не розуміють дітей. Автор цієї книги добре пам’ятає, як це – бути малою дитиною, тому її оповіді про дітей читаються легко і з усмішкою.


       Р Нестлінгер К. Конрад, або Дитина з бляшанки / К. Нестлінгер; пер. з нім. Є. Поповича ; мал. А. Василенка. – Тернопіль : Навч. книга – Богдан : Теза, 2014. – 188 с. : іл. – (Пригодницька бібліотека) (Богданова шкільна наука).

       Хлопчик Конрад – герой цієї книжки, відомої австрійської письменниці – дитина незвичайна. Його приніс у дім пані Бертолотті поштар у здоровенній бляшанці. І виявилось, що Конрад розумний, чемний, слухняний, готовий виконувати всі накази. А ще, цей хлопець занадто слабкодухий і терпить, коли його ображають. Він не має друзів.

       Чи можна Конрада назвати нормальною дитиною?

       Чи правильно чинить дівчинка Кіті, яка хоче змінити поведінку Конрада?

       Чи бувають діти ідеальними?

       Бабкіна К. Гарбузовий рік : мал. повість для дітей / К. Бабкіна ; худож. Ю. Пилипчатіна. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. – 46 с. : іл.

       Низка історій про мешканців міської садиби – дітей-метеликів, про те, як спілкуються між собою люди і домашні тварини, овочі і дерева. Про чарівні закутки саду. Про те, що трапляється інколи в міських садибах і буває в людських душах. Окрім цього, ця книжка незвичайна, а чарівна: у ній є сторінки, зображення на яких оживають – рухаються, щебечуть, шурхотять. Завантажте на AppStore або GooglePlay додаток The Pumpkin’s Year для планшетів та смартфонів з iOS або Android, наведіть камеру на малюнок і дивіться! Доторкніться до об’єктів на екрані для активації додаткових ефектів. Додаток створено компанією DigitalDealerz. Читай і бався у своє задоволення! Це одна з перших українських книжок з ТАКИМИ можливостями.

       Тобі подобається?

       Балух Л. Мартусині уроки : повість / Л. Балух ; іл. Н. Лучишин. – Львів : Мульти Арт, 2014. – 58 с. : іл.

       Якщо твоїм батькам довелося поїхати за кордон на заробітки і ти залишився сам, то що ти маєш робити? Як вижити? До кого звернутися? На ці та інші запитання ти знайдеш відповіді у повісті про Мартусю.

       Прочитай повість і подумай, як би ти повівся чи повелася за таких життєвих обставин?

       Вестлі А.-К. Восьмеро дітей, тато, мама і вантажівка : повісті / А.-К. Вестлі ; пер. з норвез. Н. Іванчук ; іл. Н. Кучеренко, В. Анікіна. – Київ : Махаон-Україна, 2014. – 311с. : іл. – (Весела компанія).

       «Восьмеро дітей, тато, мама і вантажівка» – найвідоміша книга норвезької письменниці Анне-Катаріни Вестлі. Це розповідь про напрочуд дружну, веселу і невгамовну родину. Де з однаковою радістю усі працюють і розважаються. А тут ще і бабуся завітала в гості. Читаючи цю повість, нудьгувати не доведеться, бо у цій сім’ї не проходить і дня без веселих пригод, щоденних клопотів і дитячих витівок, доброго і чуйного ставлення один до одного. На сторінках видання багато яскравих ілюстрацій.

       А тобі хотілося б мати стільки братів і сестричок?

       Як ти вважаєш, у такій сім’ї весело зростати?


      Дал Р. Матильда / Р. Дал ; іл. К. Блейка ; обкл. Ж. Гапчинської ; з англ. пер. В. Морозов. – Вид. 7-ме. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 272 с. : іл.

       Цікаві, дотепні, а часом смішні пригоди маленької дівчинки Матильди. Вона геніальна дитина, проте її батьки так не вважають. Матильда хоче їх перевиховати? Чи вдасться це їй?



       Можливо потрібно трохи свою поведінку змінити?

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей