Корінні американці у центрі "Вікно в Америку"

Опубліковано: 22 травня 2013

 Представники корінних американців Лоїс Еллен Франк і Волтер Вайтвотер, за професією шеф-кухарі приїхали до України в рамках культурних обмінів та 21 травня зустрілися з відвідувачами нашого центру. 

Тема стосувалася кулінарії, а точніше – традиційної кухні корінних американців. Наші гості не тільки шеф-кухарі, і щодня готують їжу, яку їли їхні пращури. Вони ще й викладачі мистецтва кулінарії у Кулінарній школі Санта Фе, популяризатори традицій індіанської кухні.

Доктор Лоїс Еллен Франк – корінна американська індіанка, шеф-кухар, історик кухні американських індіанців, кулінарний антрополог, письменниця й фотограф. Лоїс Франк провела понад 25 років, документуючи процес приготування страв і спосіб життя індіанських громад на Південному Заході США, написала кілька статей і наукових досліджень на цю тему, та видала книгу “Страви південно-західних індіанських народів”. Вона є шеф-кухарем та співвласником компанії “Red Mesa Cuisine”.

Наш другий гість Волтер Вайтвотером походить із племені Діне (Навахо) та вирос у сім’ї, яка зберігала традиції. Він навчився готувати традиційні страви ще малим хлопцем, коли побачив, як це роблять люди під час традиційних церемоній, що їх відвідувала його родина. Професійно куховарити почав у 1992 році і зараз працює шеф-кухарем разом з Лоїс, а також був кулінарним радником її книжки. Він не раз виступав у кількох телевізійних шоу, зокрема у таких, як “Південно-західна кухня з Боббі Флеєм” і “Таємне життя південно-західних страв”.

Гості повідали українським школярам, що кухня американських індіанців стоїть на трьох китах. Пані Лоїс назвала їх трьома сестрами. Це – кукурудза, квасоля та гарбузи. З’ясувалося, що американська кукурудза буває чотирьох кольорів: біла, жовта, червона і чорна. Запам’ятати дуже легко, тому що наша гостя порівняла ці кольори з кольорами людства. Поступово «кулінарне спілкування» перейшло до інших традицій американських індіанців. Виявляється, вігвам є традиційним житлом тільки для деяких індіанських племен. Житло народу Лоїс схоже на вігвами, але значно вище. А плем’я Навахо , з якого походить Волтер, будувало колись домівки з дерева, дещо схожі на традиційне житло населення українських Карпат. Наші гості вже встигли скуштувати деякі українські страви і найбільше вподобали для себе вареники і бануш.

А ще можете почути як чудово звучить пісня індіанця з племені Навахо! Читачам Національної бібліотеки України для дітей пощастило почути її вживу від Волтера.

http://www.youtube.com/watch?v=jfvPvwveXBI&feature=player_embedded



 


Коментарі