Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Людина із Світонії

           25 грудня (27 листопада) 1926 року у с. Вавилове Снігурівського р-ну Миколаївської області у родині коваля народився Олесь Бердник – всесвітньо відомий письменник-фантаст, футуролог, громадський діяч і правозахисник. Через засніжені шляхи його батько дістався сільради, що знаходилася у сусідньому селі, аж через місяць після народження хлопчика. Секретар сільради зробив одразу дві помилки — записав дату народження поточною датою і написав рік, який лише мав наступити. Це призвело до плутанини з датою народження письменника, але потім допомогло врятуватися від відправлення до Німеччини у роки Другої світової війни.

           Олесь Павлович пройшов жорстку школу життя: дитиною пережив голодомор 33-го, школярем – фашистську окупацію. У 1944 році добровольцем пішов на фронт, там був поранений і через це демобілізований. Після повернення Бердник навчався у театральній студії і грав у театрі; організував аматорський театр для молоді у Борисполі.

           У 1949 році за виступ проти радянської цензури у мистецтві був вперше ув’язнений. Та майже 6 років сталінських таборів Олеся не зламали, а лише додали впевненості і мудрості. Він розповідав в’язням про вічне життя, тайну Всесвіту, про майбутнє. На його світосприйняття вплинули знайомства із багатьма людьми, бо за ґратами тоді перебувало чимало інтелектуальних, мудрих людей. У таборах були дуже хороші бібліотеки, які Бердник перечитав повністю.

           На початку 70-х років письменник разом із Миколою Руденком і Оксаною Мешко створюють правозахисну організацію – Українську Гельсінську групу. За виступ на захист дисидентів-шістдесятників, за вільнодумство у творах він перебував під постійним наглядом. Його виключають зі Спілки письменників.

           У 1979 році – друге ув’язнення як «особливо небезпечного рецидивіста» за антирадянську діяльність і пропаганду. Олесь Бердник знову відбуває за ґратами близько шести років у Пермській області. У сусідніх камерах з ним були Василь Стус, Левко Лук’яненко, Василь Овсієнко, В’ячеслав Чорновіл. Після звільнення займався громадською діяльністю.

           Олесь Бердник є автором більше 50 книжок. Твори виходили у США, Канаді, Польщі, Японії, Чехії, Німеччині. Іноді друкувався під псевдонімом Григорій Волосожар. Він відвідав багато країн світу, зустрічався з відомими мудрецями і філософами, вивчав релігію, історію народів світу. Але завжди був переконаний, що духовне відродження почнеться з України.

           Цьогоріч виповнюється 50 років від дня виходу науково-фантастичного та філософського роману «Зоряний корсар» (відомий також під назвою «Кільця змія»), який за оцінками багатьох літературних критиків вважається вершиною творчості письменника. У книзі автор запрошує читача спробувати розв’язати складний вузол людського Буття та відшукати шлях до астероїда Свободи…

           Помер письменник 18 березня 2003 р. За заповітом похований біля рідної хати у селі Гребені Київської області в саду під кущем калини. Він хотів бути похованим як козак, тому могилу насипали у формі кургану.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей