Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Вірте в дива!

           Одна з найвідоміших дитячих повістей британського письменника норвезького походження Роальда Дала «Джеймс і гігантський персик» побачила світ 50 років тому.

           Книга вийшла друком у 1961 році і відразу отримала блискучі відгуки. На той час автору виповнилося 45 років, і саме «Джеймс і гігантський персик» був першим спеціально написаним для маленьких читачів твором Дала. До того він був автором коротких оповідань для дорослих.

           Цю книгу Роальд Дал почав писати у 1959 році для двох старших дочок, Олівії та Тессі, і не збирався її публікувати, однак родина вмовила його змінити рішення. Початкова назва твору – «Джеймс і гігантська вишня», але згодом письменник змінив вишню на персик, оскільки він «симпатичніший, більший і голосніше хлюпає».

           Розповідають, що ідея книги прийшла Далу в саду у Бакінгемширі. Побачивши вишневе дерево, він замислився: а що, як ягоди з кожним днем ставатимуть все більші? Крім гігантської вишні Роальд Дал також розглядав груші і навіть яблука, які постійно збільшуються, але зрештою зупинився на гігантському персику як найкращому транспорті для чарівної подорожі.

           Головний герой книги – чотирирічний Джеймс, щасливе життя якого закінчилось зненацька, бо обох батьків несподівано проковтнув величезний лютий носоріг. Хлопчик мусив жити разом зі своїми злющими тітоньками — тіткою Шкваркою і тіткою Шпичкою, які знущалися з нього. Але потім життя їх докорінно змінилося… Джеймс потрапляє всередину чарівного персика, де вирує життя. Мешканці його – найрізноманітніші комахи, які мають свої характери та мрії, сміються, сваряться, миряться та всіляко наповнюють своє життя справжніми пригодами.

           Ця казка стала настільки популярною та затребуваною, що за її мотивами у 1996 році на студії «Дісней» було знято чудовий однойменний мультфільм. А в Англії цього ж року за книгою вийшла театральна постанова, яка й досі дуже популярна.

           Більше дізнатися про автора книги можна на нашому сайті.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей