Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Повітряні пригоди

       День парашутиста, або ж день Скайдайвера — неофіційне свято українських професіоналів та любителів парашутизму, яке відзначають щорічно 26 липня. Що ж ми знаємо про парашути і хто ж перший мав сміливість стрибнути з ним?

       Виявляється, ще в 1485 році Леонардо да Вінчі зробив ескіз першого парашута, який 515 років потому, 26 червня 2000 року, був відтворений британським повітроплавцем Андріаном Ніколасом і успішно приземлений. Він довів, що саме Леонардо да Вінчі має повне право називатися автором цього винаходу, бо випробуваний екземпляр, сконструйований за ескізами да Вінчі, виявився цілком робочим парашутом.

       Першим в історії відомим парашутистом був француз Луї Себастьян Ленорман, який розробив і випробував парашут власної конструкції. Він зробив перший стрибок перед широкою публікою у 1783 році, але відомий також інший парашутний стрибок, який було здійснено на 150 років раніше. У 1617 році хорватський учений та винахідник на ім’я Фауст Вранчич розробив та випробував успішну модель парашута.

       У ХХ столітті парашути стали невід’ємною частиною армійського спорядження. За їхньою допомогою здійснювалися висадки десанту у потрібні зони, а ще вони зберігали життя пілотам, якщо літак зазнавав ушкоджень. До речі, перші парашутні стрибки з літака були здійснені ще в 1911 році.

       Стрибки з парашутом — це не лише адреналін і відвага, спорт і професіоналізм. Це неперевершене відчуття, яке виникає у вільному польоті, це свобода і надія, яку відчуваєш, стрибаючи з парашутом. Та не кожному вдається перебороти страх висоти і вільного польоту, а от книжки на цю тему може почитати кожен! Із них ви можете дізнатися про історію винаходу парашута, цікаві факти про відомих повітроплавців та дивовижні повітряні пригоди.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей