Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Письменниця, що все життя була дитиною

       11 серпня далекого 1897 року народилася видатна англійська дитяча письменниця Енід Мері Блайтон, яка ще й досі залишається популярною у багатьох країнах світу.

       Блайтон відома своїми захоплюючими пригодницько-детективними серіями книг «Славетна п’ятірка», «Таємна сімка», «П’ять юних сищиків і вірний пес». А хто в дитинстві не читав «Знамените каченя Тім»!

       Письменниця розпочала свій творчий шлях ще зі школи, де зі своїми подругами робила рукописний журнал. Саме там з’явилися її перші оповідання та вірші.

       Після школи Енід Блайтон працювала вчителькою та нянею, і це дало їй змогу більше дізнатися про вподобання дітей та підлітків. Друкуватися авторка почала в англійських журналах у двадцяті роки ХХ ст.

       З часом число шанувальників творчості Блайтон зростало. Одна з найзнаменитіших серій письменниці – «Славетна п'ятірка», яка складається з 21 книги, написаних у період з 1942 по 1963 рік. Головними персонажами тут є четверо підлітків і собака, які не проводять і дня без пригод під час канікул. Ще одна серія називається «П'ять юних сищиків і вірний пес», вона включає 15 романів про п'ятьох дітей, які постійно випереджають місцевого констебля у розслідуванні заплутаних і дивних пригод.

       З 15 книг складається і серія «Таємна сімка», над якою Енід Блайтон працювала з 1949 по 1963 рік. Головні герої – сім допитливих дітей, які заснували своє таємне товариство. У вільний від школи час члени цього товариства допомагають поліції розслідувати загадкові злочини.

       Твори письменниці піддавалися великій критиці, їх вважали досить примітивними, але серед дітей вони мали великий успіх. Її книги перекладено на 90 мов світу, а загальна кількість проданих примірників перевищує 450 мільйонів. За однією з оцінок, Блайтон п'ятий за популярністю автор у всьому світі: згідно з даними ЮНЕСКО до 2007 року зроблено більше 3400 перекладів її книг.

       Енід Блайтон писала свої твори лише для дитячої аудиторії. Книги письменниці і досі славляться серед юних читачів своїми сюжетами та персонажами. Тож читайте ці книги в перекладі українською мовою і насолоджуйтеся!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей