Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Казкові істоти світу: гноми

     Гноми – збірна назва карликових підземних жителів із міфології та фольклору народів Європи. Традиційно гномам приписується мудрість, знання ковальства та шахтарства, охорона підземних скарбів. У різних народів ці істоти мають різні назви. У германських народів вони відомі як дверги, цверги чи дворфи.

     У сучасному фентезі гноми є однією з основних рас, риси якої зазвичай поєднують як фольклорних гномів, так і реальних народів, переважно германських.

     Гноми мешкають у горах, в печерах та під землею. Вони майстерно володіють ковальською справою, адже першими навчилися здобувати руду та плавити метали. Гноми мудрі та розумні, подейкують, що вони вміють точно відчувати, де саме в землі закопана дорогоцінна руда. Загалом, це народ працьовитий, проте людей дворфи все ж таки недолюблюють, адже колись вже постраждали від людської жадібності. Всередині гір та під землею гноми будують розкішні палаци та цілі міста, прикрашені дорогоцінним камінням, майстерною ковкою та золотом. Жителі підземних міст – неперевершені ремісники, тому речі, виготовлені та зачаровані гномами, високо поціновуються. Вважається, що зброя, виготовлена гномами, є найміцнішою. Саме гноми створили знаменитий ланцюг Глейпнір, яким боги скували велетенського вовка Фенріра, а також спис Одіна, який завжди влучає в ціль, та молот Тора, який був основною зброєю у протистоянні богів і велетнів.

     Образ казкового гнома багато в чому визначений творчістю братів Грімм, які у 1812 році випустили «Дитячі і домашні казки». Гноми братів Грімм добродушні, пустотливі, хоча іноді бувають ворожі до людей.

     У сучасних фентезійних творах для позначення істот, що відповідають фольклорним гномам, існує два слова – «гном» (англ. gnome) і «дворф», дослівно «карлик» (англ. dwarf, також англ. dwarve), введене Джоном Толкіном. Залежно від конкретного твору, це можуть бути як синоніми, так і назви різних істот. Дворфи Толкіна (в українському перекладі гноми) заклали основи образу цих істот в сучасному фентезі: кремезні, бородаті, без магічних здібностей, недовірливі, запальні та жадібні до багатств, але вправні ковалі й будівельники.

     Книжки, в яких зустрічаються різні образи гномів: казки Братів Грімм, «Сільмаріон», «Хоббіт» та серія романів «Володар Перснів» Джона Толкієна, «Жив був гном» Кетрін Люсіль Мур; також гномів можна зустріти у творчості Астрід Лінгдгрен та Террі Праттчета.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей