Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Ходить гарбуз по городу…

Древній славний наш гарбуз,
серед овочів він – туз…
              Лідія Шевело

       А чи знали ви, що гарбуз, корисні властивості якого не втрачаються навіть при тривалому зберіганні, один із найуживаніших плодів у світі? У США щорічно 26 жовтня відзначається ще й День гарбуза. Крім власного дня у календарі, на честь гарбузів організовують фестивалі, ярмарки, які проводять напередодні Хелловіну та Дня подяки. Це свято активно поширюється світом, бо прихильників смачного помаранчевого плоду багато і в інших країнах.

       Вважається, що гарбуз став домашньою ягодою майже 7 тисяч років тому. Насіння саме такого поважного віку було знайдено в Мексиці. Вже тоді була відома його користь. Цей плід — найбільша ягода. 821 кг (!) — найважчий гарбуз, що був зафіксований, і занесений до Книги рекордів Гіннеса. Налічується майже 20 сортів гарбуза. А скільки делікатесів можна приготувати зі свіжих плодів гарбуза: крем-супи, ароматні запіканки, пиріжки, смачні легкі каші!

       Гарбуз також є невід'ємною частиною української культури і традицій. Саме з гарбузом пов’язаний старовинний український звичай, коли до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався. Можна було і не казати слів відмови, а просто винести йому гарбуза.

       25 жовтня працівники відділу обслуговування дітей дошкільного та молодшого віку провели для першокласників однієї із київських шкіл цікавий майстер-клас із виготовлення гарбуза зі соленого тіста. Завдання було нелегким, але всі дітлахи справились, а ще ознайомились із книгами про цю корисну ягоду та заспівали відому українську народну пісню «Ходить гарбуз по городу». Пропонуємо вашій увазі також познайомитись із добіркою книг про гарбузову родину.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей