Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Повернення у світ дитинства

           14 листопада 1907 року в містечку Віммербю на півдні Швеції, у сім’ї фермерів народилася дівчинка, якій батьки дали гучне ім’я Астрід Анна Емілія. Батьки й гадки не мали, що їхня донечка стане у майбутньому всесвітньо відомою письменницею і «першою жінкою Швеції», як її шанобливо величали земляки. Астрід із дитинства любила книги, була читачем шкільної та сільської бібліотек, де читала все підряд. А ще вона краще за всіх писала шкільні твори, один із них отримав нагороду і навіть був надрукований у місцевій газеті.

           Справжню славу письменниці принесла її перша книга — про непосидючу безстрашну фантазерку, дівчинку на ім’я — Пеппі Довгапанчоха. У Астрід Ліндґрен була своя точка зору на виховання дітей, яку вона змалювала у книжці, — прислухатися до думок і почуттів кожної дитини. Книга мала великий успіх — нині її перекладено понад шістдесятьма мовами світу, серед них і українською. Потім були «Малюк і Карлсон, що живе на даху», «Пригоди Еміля з Льонеберґи», «Расмус-волоцюга», «Роня, дочка розбійника», «Міо, мій Міо», «Мадікен» і ще понад сорок повістей для найменших читачів.

           Книжки Астрід Ліндґрен — цілий світ. Багато поколінь дітей захоплюється пригодами, вигаданими письменницею, в яких кожен може впізнати себе. Всі її герої, здається, звичайні хлопчики та дівчатка, але кожне маленьке серце здатне на щиру дружбу, співчуття і самопожертву.

           Астрід Ліндґрен була не просто відомою письменницею, але й дуже шанованою людиною. Знаменитою у своїй країні вона стала завдяки численним виступам по радіо й телебаченню. Тисячі шведських дітей виросли читаючи і слухаючи її. У 1958 році Астрід Ліндґрен нагородили медаллю Ганса Крістіана Андерсена, яку називають Нобелівською премією у дитячій літературі. У 1969 році письменниця отримала шведську державну премію з літератури. А 2002 року урядом Швеції на честь видатної дитячої письменниці було засновано Премію імені Астрід Ліндґрен.

           І дорослі, і діти зачитуються добрими щирими книжками письменниці, адже гумор і любов, яку вона з радістю дарує нам, — це ще одна можливість повернутися у яскравий світ дитинства.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей