Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Хольда

     У своєму дитинстві ви точно читали казку братів Грімм «Пані Метелиця». Саме за образом жінки, що живе в колодязі та збиває подушки, щоб ішов сніг, ховається древня північна богиня зими, бурі та жіночих ремесел – Хольда або Хульдра. Вона подорожує взимку і роздає свої благословіння, а також перевіряє ведення хатнього господарства. Якщо все добре, то дарує стрічки, а якщо ні, то заплутує пряжу.

     Насамперед, Хольда – богиня домашньої роботи: прядіння, приготування їжі, підтримання чистоти та порядку в домі та піклування про дітей. Вона опікується домогосподарками і понад усе цінує працьовитість. До нас дійшло багато легенд про те, як Хольда винагороджує старанних господарок і карає лінивих. Однак тим, кому не вистачає сил упоратися з усією хатньою роботою, вона допомагає: коли мати засинає від втоми, Хольда хитає за неї колиску з дитиною.

     Пам'ять про те, що Хольда опікується працьовитими жінками, збереглася в німецькій народній казці про Фрау Холле (Пані Метелице). Героїня цієї казки – молода дівчина – провалюється у колодязь і потрапляє до таємничого підземного світу. Там вона допомагає усім, кого зустрічає. Зрештою вона приходить до якоїсь старої і охоче допомагає їй навести лад у будинку. Стара відпускає її, щедро нагородивши: відтепер щоразу, як дівчина відкриває рота і вимовляє хоч слово, з губ її падає золотий злиток. Мати дівчини відправляє на дно колодязя свою другу дочку — на відміну від першої, лінивицю. Але лінива сестра відмовляє у допомозі мешканцям підземної країни, і стара повертає її додому з «подарунком» іншого роду: замість золота з рота її при кожному слові вискакують жаби.

     Також Хольда має кілька рис, якими потім обзавелися святий Миколай, Дід Мороз та Санта-Клаус, наприклад, наказує неслухняних дітей і нагороджує хороших.

     Раніше вважалося, що усі справи потрібно закінчити до зимового сонцестояння, аби не образити древніх духів та богів і не потрапити до їхнього мішка.

     І нагадуємо, що казку про Пані Метелицю різними мовами світу ви можете знайти у нашій бібліотеці.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей