Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Всеукраїнський Тиждень дитячого читання – 2023 завершився!

     Тиждень стартував 27 березня яскравим Книжковим ПРОМО «Непереможна і єдина читацька Україна». У наступні 7 днів читачі усіх дитячих бібліотек країни змогли стати учасниками книжкових подій у своїх книгозбірнях, а також долучитися до онлайн-активностей, запропонованих головною дитячою бібліотекою.

     Читачі Національної бібліотеки України для дітей стали учасниками насиченої програми подій «КнигоМІСТ. Героїчні історії для дітей і про дітей».

     Розпочинався кожен день Тижня весняних читань із розминки — майстерок від БібліоАРТ-майстерні: читачі навчилися робити ляльки-мотанки, патріотичні обереги – сердечко, янгола, український віночок та інші сувеніри.

     Дуже сподобалися дітям змагання читацьких перегонів КнигоTIME. За тиждень читачі випробували себе у вікторинах та квестах: Казковий КнигоTIME — казка народна і літературна; Римований — українська поезія; УкрКЛАС — твори українських дитячих письменників-класиків; InClassic — про класичну музику. Завдання кожного із книготаймів були різними і дуже цікавими — дописати вірш, впізнати твір за цитатою, знайти казкових героїв і навіть упізнати автора за його силуетом…

     Книжкові івенти за тиждень відкрили нашим читачам шість персон — чотирьох письменників, а також одну журналістку та одного юного актора.

     На зустрічі з автограф-сесіями до читачів завітали улюблені письменники:
     



відомий дитячий письменник, улюбленець дітлахів та їхніх батьків Іван Андрусяк


     



відома дитяча письменниця із Ужгорода Галина Малик



     



молода письменниця Світлана Вертола





     Серед книжкових івентів відбулася зустріч із українською журналісткою, фотографом, поетесою, прозаїком та мандрівницею — Оленою Максименко.

     Було цікаво і дітям, і батькам, і бібліотекарям познайомитися та поспілкуватися з юним актором Максимом Боряком (зірка фільмів «Мама», «Три сестри», «Майже вся правда», «Зникаючі сліди», «Ніколи не здавайся» та інших. Майже 40 кіноролей).

     В останній день Тижня читання, під час підсумовування читацьких змагань, читачі стали учасниками онлайн-зустрічі із письменником Віталієм Запекою, лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Всеволода Нестайка. Премію автор отримав за книгу «Полінка», написану і видану в 2022 році. Велику роль у започаткуванні премії та нагородженні переможців відіграє родина Всеволода Зіновійовича.

     Загалом до програми весняних читань зареєструвалося 23 дитини, щодня відвідували майже усі події Тижня читання 14 учасників, які заробили наступну кількість балів:

 

Учасники

Загальна кількість балів

   1.

   Пустильнік Данило

60,5

   2.

   Пустильнік Марія

58,5

   3.

   Александрова Марія

53,5

   4.

   Шишин Андрій 

52,5

   5.

   Мислицька Єва

51

   6.

   Александрова Дарина

50,5

   7.

   Трощенкова Вероніка

45,5

   8.

   Боровльов Ілля

37

   9.

   Боровльова Софія

35

   10.

   Медулька Мар’яна

28,5

   11.

   Біляченко Ліліана

28

   12.

   Миколайчук Варвара

25

   13.

   Ліпський Богдан

21

   14.

   Момот Олеся

19

     Лідерами читацьких перегонів стали братик і сестричка Пустильніки Данило і Марія та Александрова Марія. Ця трійка найзавзятіших читачів змагалася між собою за І місце у фінальній супергрі 2 квітня під час квесту за книгою «Полінка».

КнигоМІСТ «Героїчні історії для дітей і про дітей». Онлайн-версія

     У той час, коли читачі нашої бібліотеки змагалися у читацьких перегонах, відвідували книжкові івенти, творчі майстерки, у Всеукраїнській програмі «КнигоМІСТ. Героїчні історії для дітей і про дітей» брали участь читачі та бібліотекарі з різних куточків нашої країни.

     За умовами програми весняних читань онлайн складова цьогорічного Тижня читання була у двох напрямах — за участі бібліотек та дітей-читачів. І бібліотекарям, і читачам запропонували поділитися на широкий загал своїми розповідями про книги, написані та видані після 24 лютого 2022 року, а також познайомити усіх із героями воєнної доби. І не тільки з героями-воїнами, а зі звичайними українцями, які в цих страшних обставинах повномасштабної війни виявили надзвичайну силу духу, сміливість, самовідданість, надихали інших на спротив, боротьбу і допомогу.

     Упродовж тижня із 27 березня по 3 квітня підписники соціальних медіа Національної бібліотеки України для дітей переглянули 17 публікацій у рубриках #Книга_року (7), #Персона_року (6), #Мій_герой (4), #Книга_написанавійною (3).

     До програми долучилися обласні бібліотеки для дітей Рівного, Сум, Дніпра.

     Найбільше контенту (5 публікацій) надіслали бібліотеки із м. Кривий Ріг: бібліотека-філія № 5 (3 публікації), бібліотека-філія № 3 та Центральна міська бібліотека для дітей.

     Героїчні історії для дітей і про дітей розповідали: бібліотека-філія № 5, м. Новомосковськ Дніпропетровської області; бібліотекар бібліотеки-філії із с. Волошинівка Баришівської ЦБС, що на Київщині; бібліотека-філія № 2 для дітей, м. Луцьк; Комфорт-бібліотека для дітей, м. Львів; Центральна дитяча бібліотека, м. Павлоград Дніпропетровської області; бібліотека-філія № 7, м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області; бібліотекар комунального закладу «Телепинський ліцей» Кам’янської міської ради Черкаської області.

     Свої розповіді також надіслали нам Черкаське вище професійне училище;
     учениця 6 класу Запорізького академічного ліцею «Перспектива» Софія Свєт;
     учениця Кобаківського ліцею ім. Марка Черемшини Злата Радиш.

     Усі відео опубліковані на ютюб-каналі Національної бібліотеки України для дітей у двох плейлистах:
     Книги, написані війною
     Героям слава!

     Текстові публікації розміщені на Фейсбук-сторінці бібліотеки.

Національний читацький марафон «Діти України читають»

     23 лютого у рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання розпочався Національний читацький марафон «Діти України читають», умовами якого було передбачено відзняти відео, на якому дитина читає уривок із книги, що асоціюється у неї з незламністю та підтримувала її у 2022-му році. А читати можна було як самій дитині, так і разом із братиками, сестричками, друзями, батьками, бібліотекарями і навіть улюбленими тваринками. Ніхто і не очікував такого ажіотажу, адже нам надіслали майже 1100 читацьких відео. Наймолодшим учасникам Марафону усього 1 та 3 рочки. Усі відео завантажені на спеціально створений канал у ютюб, де кожен зможе знайти своє відео чи відео своїх друзів та потім разом прочитати улюблені книжки. Акція була покликана об'єднати читачів української дитячої книги з усіх куточків країни та світу, адже нам прислали відео читань не лише з України, а й з країн, які прихистили наших дітей від війни. А це Велика Британія, Польща, Румунія, Туреччина і навіть Філіппіни. До переглядів також долучилися дітки з усього світу, з усіх континентів. Книга дійсно об'єднала увесь світ.

Дякуємо усім учасникам за розповіді, за знайомство з новими іменами,
сучасними книжками, героїчними українцями!
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей