Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Майстер сміхотворництва

Що не віддав, — те загубив я,
А що віддав, — навік моє.
Грицько Бойко

       5 вересня 1923 року в селі Оленівка на Донеччині народився Григорій Пилипович Бойко – український письменник, поет-пісняр та перекладач, неперевершений майстер сміху в поезії для дітей. Декілька поколінь Бойків уміли говорити віршами, а батько письменника, Пилип, навіть видав збірку зі своїми віршами.

       Початком своєї літературної діяльності Г. Бойко вважав 1950 рік, коли в Донецькому обласному видавництві вийшла його перша збірка віршів, адресована дорослим — «Моя Донеччина». Вже наступного року вийшла у світ збірка його поезій для дітей «Будем шахтарями». Відтоді поет не зраджував наймолодшим читачам і повністю віддав їм тепло свого серця і свій непересічний талант.

       Для нього не було різниці, якого віку діти, хто їхні батьки та вчителі. Він часто зустрічався з ними і на прохання дітей часто зачитував дошкульну для малюків-плаксіїв поему «Вереда». А коли зі своїм сином Вадимом гуляв на вулиці, то часто чув: «Дядько Вереда пішов!».

       Грицько Бойко писав для малечі поеми, вірші, скоромовки, лічилки, загадки, п’єси-казки. За життя письменник видав майже 100 книжок для дітей, наклад яких сягав понад 20 мільйонів. Він, як ніхто інший, умів не просто розважати молодших читачів, а й з теплим добрим гумором дотепно й незлобливо показати найрізноманітніші вади дитячого характеру. Його гумор покликаний перш за все допомагати перевиховуватися, а не принизити дитину. Г. Бойко відомий також як поет-пісняр – він є автором понад 400 пісень для дітей, найвідомішими серед яких «Ніченька-чарівниченька», «Вишневий цвіт», «На місточку», «Соловейку, щебечи!».

       Кращі твори Грицька Бойка перекладені багатьма мовами світу, вивчаються за шкільною програмою та популярні й сьогодні, бо зворушливі вірші поета втілюють щиру любов до дітей, справжнє розуміння їхніх інтересів, почуттів та переживань.

       Читайте твори поета разом із нами та смійтеся на здоров’я!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей