Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Добра магія музичних звуків

       У відділі мистецтв читачі поринули у чарівний світ музичних творів французького композитора Жоржа Бізе (1838–1875). Автор опери «Кармен» один із перших звернувся до створення музики для дітей. Цикл «Дитячі ігри» містить 12 фортепіанних п’єc, що є різноманітними за тематикою і жанрами. Із задоволенням діти слухали «Гойдалки» і «Мильні бульбашки», «Волан і лялька», «Дерев’яні коники» та «Дзиґа», звучали найвідоміші мотиви з всесвітньо відомої опери «Кармен». Чітка виразність ритмів і вишуканість гармоній, колоритність і яскравість мелодій спонукала читачів фантазувати і насолоджуватись, знаходячи власні асоціації безмежного світу дитячих ігор.

       Олександр-Сезар-Леопольд Бізе, охрещений як Жорж, народився 25 жовтня 1838 р. у Парижі. З раннього дитинства вражав своїми музичними здібностями та абсолютним слухом. Першими вчителями музики були його батьки. Вже у 9 років хлопчик вступив до Паризької консерваторії з правом безкоштовного навчання. На студентський лаві був лауреатом кількох премій як піаніст і теоретик. А оперета «Доктор Міракль» та кантата «Кловіс і Клотільда» принесли йому найпрестижнішу Римську премію, що давала право на чотирирічне перебування в Італії та державну стипендію. Повернувшись у Париж Жорж Бізе повністю присвячує себе композиторській діяльності, віддаючи перевагу музично-театральному жанру. Але його творчість не отримала належного визнання за життя, що, можливо, і стало причиною його ранньої смерті у 36 років. Це сталося невдовзі після провалу прем’єри опери «Кармен» у паризькому театрі в 1875 р. Цьогоріч відзначаємо 185-річчя від дня народження Жоржа Бізе, і його твори й нині відомі на всіх сценах світу.

       Завітавши до відділу мистецтв можна прослухати твори Ж. Бізе в унікальному запису на вінілових платівках.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей