Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Мистецький проєкт Юлії Федорович «ГОЛOДOМOР»

           Україна і світ щорічно в четверту суботу листопада вшановують пам’ять мільйонів українців, які стали жертвами геноциду в Україні — голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років. Найстрашнішим був голодомор 1932-1933 років – злочин проти українського народу, здійснений сталінським режимом. Це одна з найтрагічніших сторінок в історії людства – мільйони загиблих, тисячі ненароджених, понівечені людські долі… Кількість жертв голодомору цих років, за різними оцінками, коливається від 3 до 7 мільйонів осіб.

           На знак пам’яті про голодомор в Україні та запоруку недопущення подібного у майбутньому, з нагоди 90-х роковин голодомору 1932-1933 років у Національній бібліотеці України для дітей з 14 листопада по 30 листопада 2023 року розгорнутий проєкт української дизайнерки і художниці Юлії Федорович «ГOЛOДOМOР», котрий реалізований Національним музеєм Голодомору-геноциду.

           Проєкт Юлії Федорович осмислює трагедію голодомору – у всеукраїнському масштабі та в персональному. Перша частина являє собою виставку плакатів під назвою «ГOЛOДOМOР», де мисткиня у власний спосіб розповідає історію голодомору – визначає ключові передумови, факти й наслідки трагедії 1930-х, укладаючи їх новою візуальною мовою, через орнаментальні форми. Кожен із плакатів містить елементи доповненої реальності: «оживити» зображення можна за QR-кодами на плакатах та переглянути коротеньку історію, закладену у візуальний образ. Авторка намагалася поєднати два шари української культури у зображеннях – традиційну вишивку та конструктивізм 1920-х років, коли Україна була окупована «совєтами» та відбувся злам культури.

           Другу частину проєкту складає анімаційний фільм «Мене звати Євгенія Сакевич-Даллас», присвячений історії громадської діячки, художниці, україномовної письменниці та моделі, яка більшу частину свого життя прожила у Європі та США. Народившись в Україні, Євгенія пережила голодомор, розкуркулення родини, арешт батьків, Другу світову війну, депортацію, неволю і… еміграцію. Однак, це розповідь радше про удачу, незламність та силу духу, яку героїня зберегла попри все пережите.

           Виставка плакатів Юлії Федорович «ГOЛOДOМOР» експонується у виставковій залі бібліотеки з 14 листопада по 30 листопада 2023 року, а переглянути анімаційний фільм «Мене звати Євгенія Сакевич-Даллас» запрошуємо у відділ мистецтв.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей