Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Корпоративне середовище - 2011: підсумки і перспективи

2011 рік – другий рік спільної роботи в рамках Корпорації дитячих бібліотек України із аналітичного розпису періодичних видань. З якими ж результатами ми підійшли до завершення другого року діяльності?
В 2011 році до нас приєднались дві бібліотеки: Полтавська обласна бібліотека для дітей та Центральна міська бібліотека для дітей м. Дніпропетровська. І на сьогодні до складу Корпорації входять 14 дитячих бібліотек України. Це був рік позитивних змін у якості записів та зростання відповідальності всіх учасників. Особливо хочемо відзначити професіоналізм та стабільність у розписі бібліографів Рівненської, Житомирської ОДБ та Центральної міської бібліотеки для дітей м. Дніпропетровська; активність та небайдужість до розвитку проекту фахівців Сумської, Чернігівської та Черкаської ОДБ.
На 1.01.2012 р. спільна база даних статей становить 26084 записи. Кожне півріччя бібліотеками розписувались в середньому 100 українських та російських періодичних видань, які максимально відображають зріз публікацій для користувачів-дітей, педагогів та бібліотекарів. За кількісними показниками ми маємо наступні результати:

Щомісячно підводилися підсумки спільної діяльності: підраховувались кількісні показники, визначались проблемні питання для подальшого покращення роботи проекту. Постійне віртуальне спілкування з бібліографами, відповідальними за участь бібліотеки в проекті, допомагало уникати помилок при розписі документів. Вдячні бібліотекам, які знайшли можливість відвідати НБУ для дітей для додаткових консультацій. Адже ми вчимося разом, генеруємо нові ідеї, дискутуємо, вивчаємо документи, плануємо подальшу спільну працю. Візитною карткою нашої корпорації стала сторінка проекту «Корпорація дитячих бібліотек України по аналітичному розпису періодичних видань» на сайті НБУ для дітей в розділі «На допомогу бібліотекареві». Це інформаційний ресурс, де можна отримати повну інформацію про її діяльність і розвиток проекту.
Робота в корпорації також стала предметом розгляду на проблемно-цільовому навчанні фахівців бібліографічних відділів, яке відбулося 11-15 квітня 2011 р. Активне ділове спілкування дало можливість обговорити проблемні питання: усунення типових помилок, використання формату Марк21 для опису і індексування документів, пошукові можливості веб-модуля, налаштування програмного забезпечення «МАРК-SQL». Учасники навчання мали змогу отримані знання закріпити під час індивідуальних практичних занять.
Протягом року розглядались та доводились до відома всіх учасників зміни до індексування документів, відбулось оновлення та доповнення тезауруса НБУ для дітей, що є основою предметизації документів в Корпорації.
З 1 жовтня 2011 р. в рамках Корпорації відкрито «Віртуальну школу каталогізатора» - програму додаткової професійної підготовки, що включає комплекс навчально-методичних занять, орієнтованих на освоєння роботи в АІБС «Марк-SQL». Заняття в Школі - це щомісячні уроки та поради як з каталогізування документів, що розкривають основні нормативні питання чинних стандартів та рекомендацій зі створення бібліографічних записів, так із налаштування програмного забезпечення «Марк-SQL». На сторінці Корпорації у 2011 р. було представлено три заняття, що розкривають аспекти формування заголовків бібліографічного запису.
В цілому, НБУ для дітей як адміністратор проекту взяла на себе наступні організаційно-методичні функції:
• розподіл джерел розпису між бібліотеками-учасниками;
• контроль за надходженням записів;
• перегляд і редагування записів;
• інтеграція отриманих аналітичних записів у зведену БД «КОРДБА»;
• підтримка зведеної бази даних аналітичних статей;
• інформування про поточний стан роботи проекту;
• методичне забезпечення діяльності проекту;
• збір проблемних питань та координація їх вирішення зі всіма учасниками;
• консультування з питань налаштування АБІС «Марк-SQL»;
• підтримка програмного забезпечення, що надає відкритий доступ до БД та імпорту/експорту записів (веб-модуль «Марк-SQL», сервіс FTP).

З лютого 2011 р. координатори проекту спільно з передплатним агентством ТОВ «Інформаційна Служба Світу» займалися питаннями створення конвертора бібліографічних записів, який дозволив би бібліотекам, що працюють з іншими АІБС, долучитися до проекту.
Координатори проекту висвітлювали діяльність Корпорації на міжнародних та всеукраїнських конференціях, нарадах, «круглих столах». П’ять основних виступів представлено на сторінці «КОРДБи».
Яким ми бачимо розвиток Корпорації у новому 2012 році?
Звичайно, це професійна, якісна, оперативна робота кожного учасника проекту. Активність, відповідальність, бажання вдосконалюватись та розвиватись – це головні риси, які допоможуть нам краще працювати.
Це продовження занять «Віртуальної школи каталогізатора».
Це удосконалення методики індексування: оновлення розділів таблиць бібліотечно-бібліографічної класифікації «74 Освіта. Педагогічні науки» та «78 Бібліотечна, бібліографічна та науково-інформаційна діяльність» та перегляд тезауруса відповідних розділів, на основі 4 випуску середніх таблиць ББК.
Це продовження роботи над конвертором, що дасть можливість розширити наші ряди і залучити нових учасників, які бажають приєднатися до нашої команди.
Це удосконалення програмного забезпечення передачі даних.
Це подальша популяризація проекту як серед бібліотечної спільноти, так і серед користувачів; як в національному масштабі, так, і дуже хочеться в це вірити, на рівні ваших регіонів.

Ми хочемо, щоб наш спільний проект бібліотек України для дітей став дієвою творчою лабораторією, яка дає:
- нові знання;
- спілкування з колегами-однодумцями;
- співтворчість, що проявляється у створенні спільного інформаційного продукту;
- можливість дискутувати та генерувати нові ідеї;
- і, звичайно, добросердечну, теплу атмосферу зустрічі, яку кожного разу чекаємо з нетерпінням.

Координатори проекту,
Валентина Михайлівна Красножон та Наталія Йосипівна Дзюба
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей