Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

У світі тварин

    Захабура В. Лео-Фу, або Я народився собакою / В. Захабура ; намал. В. Солтис-Доан. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2023. – 79 с. : іл.

      Головний герой повісті — маленький бульдог Лео — живе в родині, де його всі люблять. Від свого імені він розповідає про звички у родині, про буденне життя та про почуття до красивої хаски на ім’я Фея. А от коли в родині з’являється нова улюблениця, кицька Кара, життя Лео перестає бути нудним: Кара плигає Лео на голову, щоб гратися з ним, бере його їжу з тарілки, а вночі налякала геть усю родину, йдучи мокрими лапками по підлозі. Але одного дня почалася метушня, одночасне волання ста тисяч голодних котів, і всім стало страшно…

Склади пазл "Лео-Фу, або Я народився собакою"



    Келлі Т. Тварини-малята та їхні друзі. Порятунок коаленяти : повість / Тільда К. ; пер. з англ. І. Вовченко. – Київ : Рідна мова, 2022. – 167 с. : іл. – (Серія «Пригодам час»).

      Дівчинка Рубі знайшла на подвір’ї маленьке коаленя, яке притулилося до їхньої собаки Купера і міцно спало. Дівчинка дала йому ім’я Пабло. Разом із мамою Рубі вирішила стати найліпшою доглядачкою коаленяти у світі. А ще дівчинка познайомилася із майбутньою однокласницею Кірою, яка також взялася допомагати доглядати за Пабло.

    Завалій Є. Місія «Порятунок»: бджоли / Є. Завалій ; намал. М. Шевченко. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2022. — 59 с. : іл.

      А чи знаєш ти, що люди почали розводити бджіл на території нинішньої Туреччини ще 9 тисяч років тому? А що одна бджолина сім’я збирає 10-30 кг меду на рік, щоб зібрати 1 кг меду, бджолам треба запилити 1,5 млн квіток? Про все це ти дізнаєшся із веселих пригод бджілки Ясі, яка вирішила здійснити незвичайну мрію і полетіла у Париж. Також ти дізнаєшся, які існують види бджіл та чим вони відрізняються.

Склади пазл "Місія «Порятунок»: бджоли"



    Чорний Саша. Щоденник фокса Міккі / Саша Чорний ; іл. І. Масляк. – Харків : Ранок, 2022. – 95 с. : іл. – (Серія «Книжковий калейдоскоп»).

      А ти знаєш, що бути фокстер’єром непросто? Це особливі собаки! Один веселий фокстер’єр на ім’я Міккі виявився дуже розумним. Він гордовитий і азартний, безстрашний і відданий, пустотливий і лукавий, трохи насмішкуватий, але завжди готовий за себе постояти. Міккі вміє читати і писати, вважає себе справжнім поетом, не вміє тільки підточувати олівці. І цей щоденник він написав сам, уявляєш? У ньому він із собачим гумором описав усі свої пригоди і подорожі, навіть виклав власні роздуми з приводу таких запитань: чому корова дає так багато молока, чому кури несуть стільки яєць, чи живуть собаки на Місяці і чим там харчуються тощо?

Склади пазл "Щоденник фокса Міккі"



    Горденко І. Котойосія, або Пригоди котика Йосі / І. Горденко ; намал. О. Цікало. – Київ : Знання, 2021. – 35 с. : іл.

      Головний герой віршованих пригод – котик Йося. Його викинули на вулицю бездушні хазяї, але життя на цьому не зупинилося. З гумором Йося розповідає про те, як знайшов новий дім, зупинив крадія, відгадав таємницю сусідського кота Петруши та про своє перше кохання.



    Фоґато В. Комахи на всі 100% : для читання разом з дітьми / Фогато В. ; пер. з італ. Я. Хоменко ; іл. І. Ґротт. - Київ : Небо, 2021. - 39 c. : іл.

      А ти знаєш, що вчені відкрили й описали понад мільйон різних видів комах, і кожен з них містить мільйони або навіть мільярди особин, які живуть за власними законами на всій земній кулі? Комахи бувають різними - якісь літають, якісь пересуваються по поверхні землі, чи прокладають тунелі в середині дерев. Деякі з них привабливі, інші огидні, як от таргани. Бувають комахи завеликі, понад 14 см, і вагою понад 100 г. А бувають такі крихітні, що ми можемо їх розгледіти лише крізь збільшуване скло. Про розмаїття цього виду істот ти зможеш знайти у цій яскраво проілюстрованій енциклопедії.




    Лейсі М. Велика книга морських мешканців / М. Лейсі ; іл. Ф. Фіорін ; дизайн: С. Райт ; пер. з англ. М. Сахно. – Київ : Артбукс, 2021. – [14] арк.

      До енциклопедії увійшли цікавинки про морських та океанічних мешканців. Ти дізнєшся з чого утворюються коралові рифи, де міститься отрута у риби крилатки, скільки живе гігантська бочкова губка, як живляться морські огірки, як називається найбільша медуза у світі. А ще, чим харчується риба-місяць, яка черепаха найдовша, у якої тварини найбільший серед усіх тварин зуб тощо.


Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь




    Фйорані П. Коротенькі історії про тварин з усього світу / П. Фйорані ; худож. Т. Вульф ; пер. з італ. Н. Мірошик. — Харків : Віват, 2021. — 142 с. : іл. — (Серія «Щось цікаве»).

      До книги увійшли коротенькі, іноді кумедні і водночас пізнавальні історії про різних тварин, які мешкають у Європі, Африці, Азії, Америці й Австралії. Кожному континенту присвячено окремий розділ, до якого входить 12 коротеньких історій про 12 тварин, які мешкають на цьому континенті. Вкінці кожного розділу розміщено ще й інформацію енциклопедичного змісту про тварини, які описані в цих історіях. Із оповідань ти дізнаєшся про те, що вепри можуть плавати, сенбернари відчувають запах людини під лавиною снігу, а бабаки ціле літо встеляють нірку сіном для зимової сплячки. Прочитаєш про те, як чистять зуби крокодили, харчуються гієни, на які витівки здатні макаки тощо.

Склади пазл "Яблуко для орангутанга"



    Комахи та павуки : дит. іл. енциклопедія / уклад. К. Воронков ; пер. укр. Л. Іванець ; дизайнер обкл. М. В. Присяжний. — Харків : Vivat, 2021. — 78, [2] с. : іл. — (Енциклопедії).

      А ти знаєш, що в Україні є комаха «цвіркун-кріт», а в богомола голова настільки рухлива, що він може зазирнути собі за спину? Що жуків на нашій планеті найбільше? Багато цікавинок про комашиний світ ти зможеш знайти у цій яскраво проілюстрованій енциклопедії.




    Делілль А. Усе про коней… і не тільки / А. Делілль ; іл. Г. Мабір ; пер. з фр. Г. П. Кирієнко. — Харків : Ранок, 2020. — 61 с. : іл.

      Що ти знаєш про коней? Це напрочуд розвинуті свійські тварини. У коня найбільші серед тварин очі. Поглядом він охоплює майже все коло. Може почути іржання іншого коня на відстані до кілометра, а запах води – за декілька кілометрів. Коні «розмовляють» між собою за допомогою різноманітного іржання, поз, поглядів, рухів хвоста і навіть вух. Із цієї книжки ти можеш дізнатися ще багато цікавого. Інформація подана з гумором і прикрашена кольоровими ілюстраціями.




    Зав’язкін О. Велика книжка. Мешканці морів та океанів / Зав’язкін О. ; пер. з рос. авт. ; іл. матеріал Д. С. Турбаніст ; дизайн обкл. А. М. Недял. — Київ : Кристал бук, 2020. — 16, [1] c. : іл. — (Світ навколо нас) (Велика книжка).

      Риба, схожа на пташку; кальмар, що має три серця; краб, у якого аж десять ніг; химерна риба-крапля, схожа на людське обличчя; морський коник, який плаває «навстоячки»; синій кит, який харчується найдрібнішими морськими ракоподібними (планктоном) і важить до 150 тон, – усе це мешканці водяних глибин. Про цих та інших морських тварин розповідається у книжці. Виразні кольорові ілюстрації яскраво доповнюють розповіді.


    Золотковська Т. Мені не потрібен собака / Т. Золотковська ; намал. Ю. Вус. — Харків : Ранок, 2020. — 56 с. : іл. — (Серія «Сторінка за сторінкою).

      Головний герой книжки – міський хлопчик Макс понад усе любить грати на планшеті. Але його життя повністю змінюється, коли родина переїжджає жити у село. Ти довідаєшся про те, як хлопчик звикав до села, навчився бачити його красу, а головне, як він крок за кроком потоваришував із покинутою господарем собакою на ім’я Роза.


    Домашні улюбленці : дит. іл. енциклопедія / уклад. К. Воронков ; пер. укр. Л. Іванець. — Харків : Віват, 2020. — 143 с. : іл. — (Серія «Енциклопедія»).

      Ти мрієш мати домашнього улюбленця, а кого саме обрати не знаєш? Ця енциклопедія розповість тобі про деякі види порід собак, котів, хом’яків, папуг, кроликів і рибок. На кожній сторінці розміщено детальну інформацію, що вміщує у собі: опис породи, умови догляду та кольорову світлину. Ти дізнаєшся, які акваріумні рибки є найменш вибагливими, чи можуть риби в акваріумі застудитися, чому собаки закопують у землю кісточки, чи боляче кроликові, коли його піднімають за вуха.



    Вебб Г. Пухнасточка і жах у сніговому полоні / Г. Вебб ; іл. С. Вільямс. — Київ : Book Chef, 2019. — 124 с. : іл.

      Головна героїня оповіді – кошенятко Пухнасточка. Вона улюблениця усієї родини – мами, тата, і доньки Елли. Всі її пестять. Вона дуже допитлива, тому постійно намагається вискочити з будинку на вулицю, аби побачити, що там є. Одного разу, під час хуртовини так і сталося. Пухнасточка вискочила на вулицю, і бавилася сніжинками до тих пір, поки не зрозуміла, що заблукала. Від негоди вона сховалася у занедбаній будівлі, та одразу зрозуміла, що вона не сама… Кого знайшла Пухнасточка та чи зможе знайти дорогу додому, пропонуємо тобі дізнатися самому.


    Паулі Л. Лисичка йде до бібліотеки : пер. з англ. / Л. Паулі ; іл. Кю Шерер. – Харків : Віват, 2016. – [25] с. : іл. – (Маленьке диво).

      Захотіла хитра Лисиця поласувати Мишею. Миша втекла через підвальне віконце до бібліотеки. Зловила тоді Лисиця Курочку, а Курочка стверджує, що її їсти не можна тому, що курячі кістки шкідливі для горла. Як бути? Треба йти до бібліотеки й шукати відповіді! Які Лисичка знайде відповіді? Та чи вдасться їй поласувати Мишею та Курочкою. Прочитавши цю книжку, ти також дізнаєшся про користь читання.

    Пеннак Д. Око вовка / Д. Пеннак ; худож. О. Петренко-Заневський ; з франц. пер. М. Марченко. — Київ : Час майстрів, 2018. — 102 с. : іл. — (Серія «Рекомендуємо прочитати»).

      Головні герої повісті хлопчик на ім’я Африка та Блакитний Вовк. Вони вперше побачилися в зоопарку Парижа. З того часу Африка кожного дня приходить до свого нового товариша. Ще маленьким вовк втратив око та родину, тому вже давно живе усамітнено. Хлопчик також сирота, але на відміну від вовка скрізь знаходить друзів. Поряд із Блакитним Вовком Африка закриває одне око, аби бути на рівних із ним. Цим він його вражає. Вони потоваришували. Згодом, поділилися один з одним трагічними сторінками свого життя.

      Це зворушлива історія, яка спонукає замислитися над тим, що є цінним у нашому житті.


    Жутауте Л. Фердинанд і Пух / Л. Жутауте ; пер. з литов. Я. Головченко. — Харків : Vivat, 2018. — 93 с. : іл.

      Головні герої книжечки – пихатий кіт Фердинанд і добрий песик Пухнастик, які живуть на звалищі. Здавалося б, що їх може об’єднувати? Це звичайнісінька й одночасно незвичайна дружба. Одного дня вони вирушають на пошуки домівки…

      Це розповідь про жителів звалища та двох друзів, які вирішили покинути його у пошуках кращого життя. І звичайно ж, із цікавим та щасливим кінцем.

Склади пазл "Фердинанд і Пух "



    Денисенко Л. Усміхаки : все, що треба знати про собак / Л. Денисенко ; худож. оформ. М. Фої. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. — 135 с. : іл.

      Ти мрієш завести собаку, але не знаєш з чого почати? Ця книжка-порадник саме для тебе. У ній ти знайдеш відповіді на майже усі свої запитання. Зможеш правильно визначити, яку саме породу собаки обрати. Дізнаєшся, коли її можна забирати від заводчика. Хто повинен робити перші щеплення. Які документи повинен віддати тобі заводчик, що там повинно бути зазначено. І головне! Як правильно обирати ім’я своєму пухнастому другові, щоб не завадити родоводу.


    Чапек К. Дарочка, або Життя цуценяти / написав, намал., сфот. і зазнав К. Чапек ; пер. з чес. П. Козланюка ; макет, худож. оформ. Гринець В. — Львів : Апріорі, 2018. — 67 : іл.

      Дарочка – головна героїня цієї книжки кумедне маленьке цуценя, яке тільки-но з’явилося на світ і за допомогою гострих зубів, бешкетуючи, досліджує навколишній світ. Від її витівок страждають усі: і її матуся жорсткошерста фокстер’єр Ірис, і її господар – автор книжки.

      Автор з гумором описав життя невгамовного цуценяти від його народження до того часу, коли воно потрапить в руки іншого власника.

      Вперше надрукована 1933 року, книжка відразу увійшла до класики дитячої літератури. Відтоді й дотепер кожне покоління маленьких читачів має своє перевидання «Дарочки», і не одне. Цей твір читали вголос, ставили у театрах і, навіть, екранізували як мультсеріал.


    Мандрівка в країну комах / А. Ткачук ; худож. М. Сидоренко, Ю. Слинчук. – Тернопіль : Підруч. і посіб., 2017. – 47 с. : іл.

      Це збірочка пізнавальних історій, які написані художнім стилем. З них ти дізнаєшся чому білого метелика називають капусницею, як він обирає капусту для майбутніх поколінь, яку шкоду приносить його гусінь. А ще взнаєш чому у коника задні лапки колінцями вивернуті назад, де у нього вушка, що їдять, на чому він грає, та як розмножується. Зможеш прочитати про ознаки та спосіб життя богомола, сонечка, мурашку, осу тощо.



    
Астон Д. Г. Яйце безмовне / Д. Г. Астон ; худож. С. Л. ; пер. з англ. В. Чернишенка. – Тернопіль : Навч. кн. – Богдан, 2017. – 29 с. : іл.

      У цій незвичайній пізнавальній книжці тексту обмаль, проте багато яскравих ілюстрацій, завдяки яким показана різноманіття яєць у природі. Завдяки цьому ти дізнаєшся, якого вони бувають кольору, щільності, форми, які тварини мають такі яйця.



    Вдовиченко Г. Мишкові миші : з продовженням / Г. Вдовиченко ; намал. І. Черняк. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 148 с. : іл.

      Головними героями твору є незвичайні творчі особистості – миші. Хоча вони різні за походженням – Мишкова (домашня Миша), Джойстик (комп’ютерна Мишка), Баська (Лабораторна Мишка), Гібсон (Смітниковий Щур), Олько (представник польової мишви), Глаша (Гламурна Миша), Лилик (Кажан), та всіх їх об’єднує одна мрія – створення власного рок-гурту. Це можливо, адже кожен із них може використовувати для цього свої сильні сторони! Серед них є композитор, музикант, поет, співак і, навіть, аранжувальник. Але який гурт може бути без продюсера? І в цьому їм допоможе звичайний хлопчик Мишко. Саме його кімната і стане надійним прихистком для музикантів. Чи вдасться їм здійснити свою мрію?

Склади пазл "Мишкові миші"



      Вдовиченко Г. 36 і 6 котів : вусато-хвостата історія для дітей / Г. Вдовиченко ; намал. Н. Гайда. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 135 с. : іл.

      Ця позитивна і кумедна історія про 36 дорослих котів і 6 маленьких кошенят, які раптово втратили домівку. А прихистили їх, хоча і проти власної волі, добрі люди – пані Крепова та її небіж Стас, які живуть в одній із квартир багатоповерхового будинку. А справи у племінника йдуть ой як кепсько, адже він може втратити бізнес! Тут коти й прийшли на допомогу! Вони взялися за справу! Милі й безпосередні, бешкетники й галасливі, худі, товсті, смугасті та вусаті – всім з котячої братії знайдеться місце у спільній роботі!


      Вебб Г. Цуценя-нечупара / Г. Вебб ; пер. з англ. Л. Пилипаєвої. – Київ : Форс Україна, 2017. – 128 с. : іл.

      Зворушлива історія однієї дружби – дівчинки Белли та собаки Сід, з притулку для тварин. Сід дуже тямущий собака, та чи зможе він перемогти на виставці собак? А може Белла дуже перебільшувала, вихваляючись новим собакою? Чи не втратять вони дружні відносини, посилено готуючись до змагань, адже часу обмаль?

      Ця книжка про сміливість, завзятість та командну роботу. Прочитавши її ти дізнаєшся, що, навіть, у звичайної дворняги можуть приховуватися дивовижні таланти. А відносини між собакою та її господарем настільки міцні, що ніякі випробування їх не зламають.


      Хайденрайх Е. Неро Корлеоне. Історія одного кота / Е. Хайденрайх ; іл. К. Бухгольца ; пер. з нім. С. Лісовик. – Київ : Nebo BookLab Publishing, 2017. – 95 с. : іл.

      Головний герой книжки звичайний сільський італійський чорний кіт на ім’я Неро Корлеоне. Хоча він народився в Італії, але переїхав жити до Німеччини з німецькою родиною, яка забрала його до себе. Завдяки своєму розуму, харизмі та сміливості, він зміг вибороти собі територію та завоювати серце найкрасивішої породистої кішечки на ім’я Кляйст.

      На прикладі життя сільського звичайного кота в книзі показана любов до тварин.


      Вендел Е. ван де. Один мільйон метеликів / Е. ван де Вендел ; іл. К. Кньот. – Київ : Nebo BookLab Publishing, 2017. – [30] c. : іл.

      Одного разу головний герой книжки маленький Стах, якого ілюстратор зобразив слоненям, побачив мільйон метеликів. Та от дивина, він тільки один їх бачив. Його батьки одразу збагнули в чому справа. І відправили вони слоненя у самостійну мандрівку. А чому батьки прийняли таке рішення, та що то були за метелики, ти дізнаєшся поринувши у веселі пригоди разом зі Стахом.



      Купцова Л. Майка і Смугастик / Л. Купцова ; намал. Ж. Миронюк. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 95 с. : іл.

      Головний герой казки – домашній кіт Смугастик. Він жив собі звичайним життям домашнього улюбленця. Одного разу він познайомився з дикою рудою білочкою Майкою. Смугастик одразу влаштував гарну вечірку у себе вдома для неї. Однак це не сподобалось господарю, розлютившись на безлад в хаті, він вигнав кота жити на вулицю. Як вижити домашньому улюбленцю на вулиці? Адже життя на вулиці суттєво відрізняється від життя у будинку! Та наш вигнанець не розгубився! Відтепер, він буде захищатиме всіх маленьких і беззахисних! А це означає, що веселі пригоди розпочалися!


      Андрусяк І. Лякація : вірші для дітей / І. Андрусяк ; намал. Л. Курцеба. – Київ : Фонтан казок, 2017. – 56 с. : іл. – (Добрі вірші).

      У цій збірочці ти зустрінешся з чаплями – сірою і білою, які ловлять рибку. Дізнаєшся про перепела, який тікав від баклана. Познайомишся з бегемотом, з яким важко дружити. Поспівчуваєш слону, який злякався лякації. А ще дізнаєшся багато-багато кумедного про інших мешканців землі.



      Горобці-молодці / О. Горобець ; намал. С. Сова ; Тиранозавр Оленка / О. Мамчич. – Київ : Фонтан казок, 2017. – 24, 24 с. : іл. – (Добрі вірші). – Кн.-перекрутка.

      Це незвичайна збірочка, а книжка-перекрутка. До неї увійшли кумедні дотепні віршики двох молодих поетес. Ти дізнаєшся, чому Іванка, Варка і Федько шукали молоко. Навчишся помічати різницю між носами дітей та дорослих. Знайдеш роз’яснення що таке – босо-взутий черевик. А ще дізнаєшся, чому лісом шастав лисий лис, хто зробив пляму на килимі, чи смачний борщ на молоці тощо.

Склади пазл "Горобці-молодці"




      Лущевська О. Бігль – старший / О. Лущевська ; худож. Н. Гайда. – Харків : Віват, 2017. – 46 с. : іл.

      Головний герой книжки – звичайний восьмирічний хлопчик – Коля (дядя Рон зве – Кольком Колючкою), він дуже любить собак. Одного дня, йдучи до дому, за ним ув’язався старий пес. Хлопцеві він так сильно припав до душі, що він вирішив знайти йому господаря. А от якого, ти дізнаєшся –коли прочитаєш книжку.



      Донев К. Дзявкітливий кожух : повість для дітей дошк. та мол. шк. віку / К. Донев ; пер. з макед. та іл. А. Багряної. – Луцьк : Твердиня, 2016. – 126 с. : іл.

      Хто ж такий «Дзявкітливий кожух»? Чому собака Бубі – «змішаний»? Чому кіт Сармат постійно перебуває під пильним наглядом баби Цени та поліції? Щоб це все розкрити треба разом з головним героєм повісті – п’ятикласником Івком Благоєм провести літні канікули у його діда і баби, або ж прочитати цю кумедну повість!



 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей