Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Олівець-малювець

           30 березня цікаве свято — День олівця! Мабуть, жодний із учнів і уявити собі не може, що були часи, коли взагалі не було олівців, а тим більше різнокольорових.

           Письмові інструменти відомі людям із найдавніших часів, відтоді, як з'явилася потреба фіксувати свої думки, вести переписку, складати документи. Як це не смішно звучить, але простий олівець був колись справжньою сенсацією. Адже на момент його появи ще не існувало ніяких кулькових ручок чи інших зручних і практичних винаходів для письма.

           Історія олівця починається ще з XIII століття. Художники малювали тоді в основному паличками, виготовленими із суміші свинцю з цинком, іноді їх називали «срібними олівцями». Такими інструментами користувалися такі майстри графіки, як Дюрер та Ботічеллі.

           Щось схоже на сучасні олівці почали виготовляти на початку 1500-х років після того, як в Англії знайшли поклади графіту. Одного разу в англійському графстві Камберленд пройшов сильний ураган, який вивертав дерева з корінням. Після того, як вітер стих, пастухи виявили якусь темну масу. Спершу подумали, що це вугілля, однак підпалити так і не змогли. Так був знайдений графіт, який згодом був основним матеріалом для виробництва олівців. Люди побачили, що шматочками графіту можна малювати та писати, й почали виготовляти олівці, вкладаючи палички в дерев’яні футляри.

           Перший документ, у якому згадується дерев'яний олівець, датований 1683 роком, а сучасний олівець винайшов у 1794 році талановитий французький учений і винахідник Ніколя Жак Конте.

           А чи знаєте ви, що одним олівцем середньої твердості можна накреслити лінію довжиною 55 км або написати 45 тисяч слів?

           Довкола стільки гарного: витончені гілочки дерев, хмарки, схожі на тваринок, різнобарвні квіточки… Інколи те, що ти бачиш, торкається твого серця і хочеться назавжди запам’ятати цю мить, поділитися своїми враженнями з друзями. Тут і приходять на допомогу наші друзі — олівці.

Олівці

Олівець зелений малював травичку,

Олівець оранжевий — у траві лисичку.

Олівець блакитний — небо голубе,

А олівчик жовтий — сонечко ясне.

Олівець червоний маки розкидав,

Фіолетовий фіалок трішечки додав,

Синій олівець волошки сіяв поміж жита,

Ось такий малюнок намалював Микита.

Єлизавета Гуменко

           Читайте цікаві казочки та віршики про олівці, та нехай ці помічники надихнуть вас і допоможуть намалювати найкращі візерунки.



 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей