Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Цирк – це свято!

           Про професію циркача мріє майже кожна дитина, яка бодай хоч один раз побувала в цьому храмі чудес під величезним куполом. Щиро люблять цирк не тільки діти, але і дорослі, причому в різних куточках планети.

           Щорічно навесні, в третю суботу квітня, все людство відзначає надзвичайно веселе і сонячне свято – мова йде про Міжнародний День цирку.

           Вперше це свято відзначили на міжнародному рівні у 2010 році за ініціативою Європейської циркової асоціації та Всесвітньої федерації цирку, що діють під патронатом принцеси Монако Стефанії. Президент Європейської циркової асоціації Урс Пилс і принцеса Стефанія запропонували всім циркам підтримати ініціативу щорічного святкування Міжнародного дня цирку.

           Цирк вважається одним із найдавніших видів мистецтва. Відомо, що перший цирк був побудований в Стародавньому Римі, він майже не був схожий на той, який ми бачимо з вами зараз. Римляни інакше уявляли цирк, вони використовували його в якості місця для скачок, гонок на колісницях і гладіаторських поєдинків. А ось в сучасному вигляді – з ареною, музичним супроводом, цирк з'явився в кінці XVIII століття.

           «Батьком» сучасного цирку вважається Філіп Астлей – англійський наїзник. Саме він шляхом довгих тренувань встановив, що для коней найзручніше в повному галопі бігти і виконувати трюки по колу діаметром 13 метрів. Сьогодні такий діаметр арени дотримується практично у всіх цирках світу. Саме трюки на конях, виконані Філіпом Астлеєм стали першими цирковими номерами, а вже потім на арену почали виходити інші артисти – акробати, жонглери, канатохідці, дресирувальники, клоуни…

           Проте, сучасні технічні можливості роблять саме цей вид мистецтва ще більш яскравим і надзвичайно видовищним, перетворюючи його в приголомшливе шоу з піротехнічними ефектами.

           Про цирк написано чимало книг, знято безліч фільмів. У відділі мистецтв на вас чекає багато книг про циркове мистецтво. Хто знає, можливо, ці книги допоможуть вам обрати майбутню професію!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей