Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Яскравий світ дитячих мрій Ірини Жиленко

           Дитинство – це найсвітліший та найбільш казковий період нашого життя. Коли ми віримо в диво, коли маємо незвичайні чарівні мрії, які постають у нашій уяві так казково та водночас реалістично. Цей час для кожної дитини особливий по-своєму. В дорослому віці ми постійно мріємо повернутися назад у дитячий світ, та з кожним роком це зробити стає все важче. Є декілька способів все ж повернутися, хоч у думках, у той чарівний світ дитинства. І один із них — читання. А допомагають нам у цьому люди, які, так як і ми, хочуть у душі завжди бути маленькими — це дитячі письменники.

           Цьогоріч ми святкуємо 80-річчя від дня народження Ірини Жиленко, яка і є однією з тих натхненних, незрівнянних творців, яка переносить наші дорослі душі у світ спогадів про прекрасні часи дитинства за допомогою своїх творів, а душі малюків наповнює дивом. Адже творчість Ірини Жиленко – це яскравий світ дитячих мрій.

           Ірина час від часу поверталася у світ дитинства та присвячувала багато творів маленьким читачам. Хоча вона була дитям війни і ще зовсім маленькою залишилася сиротою, але все ж знайшлися люди, які допомогли тій зовсім крихітній дівчинці знову радіти, дали свою підтримку та любов. Незважаючи на те, що її доросле життя також було не настільки позитивним і світлим, як вона мріяла, це не зламало її, а навпаки — дало поштовх радіти кожному новому дню і щиро вірити в прекрасне майбутнє. Саме тому, мабуть, вона і писала такі добрі казкові твори, адже не зневірилась в існуванні гарних людей та справжніх чудес.

           В уяві поетеси часто виникали на перший погляд дивні історії, але для маленького читача, який завжди мріє та вірить у дива, вони відкриваються справжніми дивовижами, казковими моментами, що зачаровують. Незвичайні образи в поезіях Ірини Жиленко просто оживають у дитячій уяві та стають чимось особливим, захоплюючим та значимим. Адже дорослі зовсім не так сприймають світ навколо, як діти. Вони не можуть уявити різнокольоровий сніг, як у вірші «Підкова», не розуміють, як це гном, що живе у буфеті, золотить сервізи та п’є какао чи що то за Жар-птиця така, яка робить людей щасливими.

           Але варто лише зупинитися, відволіктися від буденних справ та зануритися із головою в поезію Ірини Жиленко, як одразу відчувається ніжність та тепло сімейного затишку, відчуття щастя та спокою, що переносить нас у спогади про дитинство. А що може бути прекраснішим, ніж світ дитинства, що живе в твоїй душі?

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей