Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Для нас лиш б’ється днями і ночами єдине в світі – серце мами!

Можна у світі чимало зробити:

Перетворити зиму на літо,

Можна моря й океани здолати,

Гору найвищу штурмом узяти,

Можна пройти крізь пустелі та хащі..

Тільки без мами не можна нізащо,

Бо найдорожче стоїть за словами:

В світі усе починається з мами!

А. Костецький

           У другу неділю травня, коли прокидається від сну природа, дзвенить у блакиті пташиний спів, травами й квітами замаїться земля, теплий весняний вітер приносить до нас Свято Матері. А яка ж історія виникнення цього чудового свята?

           Молоду американку Анну Джервіс 1910 року спіткало страшне лихо – передчасно пішла з життя її мама. І донька, скуштувавши сирітської долі, вимріяла думку, аби мали люди один день на рік для вшановування своєї неньки. І полетіли від сироти листи сенаторам. У 1914 році Конгрес США нарешті ухвалив рішення про впровадження в країні нового державного свята – Дня матері.

           Вперше в Україні це свято відзначили у 1929 році на Галичині. Символом пам’яті у цей день стала квітка на грудях дітей: рожева означала шану живій матері, біла – померлій. Звідусіль з’їжджалися до рідної домівки діти. Мати пригощала їх смачними стравами, очищала свяченою водою.

           Після 1939 року це свято заборонили. Але відновилася Україна, а разом з нею і ті свята, які були дорогими нашому народові. З 1990 року Свято матері повернулося до нас і святкується у другу неділю травня.

           Ми щасливі, що народилися і живемо в Україні – у багатому, мальовничому та славному краї. Тут корінь роду нашого, тут земля наша і наших прадідів. І яка б віддаль не була між нами і рідним домом, ми завжди линемо серцем туди, де можемо почути лагідний, ніжний, добрий голос рідної мами.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей