Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Рядок, пробитий кулею

           В Україні, як і в багатьох країнах світу, 8 та 9 травня згадують події Другої світової війни. Це найкривавіший глобальний конфлікт, під час якого за різними оцінками загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. У війні брали участь понад 60 країн – це 80% населення Землі, бойові дії велися на території 40 країн. До військових формувань було мобілізовано близько 110 мільйонів осіб, 27 мільйонів з яких загинуло на фронтах. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства, зокрема Голокост, стратегічні килимові бомбардування, а також уперше і востаннє використана атомна зброя.

           Друга світова війна для України розпочалася 1 вересня 1939 року з моменту вторгнення німецьких окупантів на територію Польщі. Люфтваффе бомбардувало Львів та інші західноукраїнські міста, що на той час перебували у складі Польщі. У лавах Війська Польського близько 120 тисяч українців розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тисяч із них загинуло протягом першого місяця війни.

           Втрати України у Другій світовій війні є одними з найбільших серед країн, що постраждали від нацизму. Історики досі не мають одностайної думки щодо кількості, однак йдеться щонайменше про 5 млн безпосередньо убитих українців та ще більше депортованих, репресованих, евакуйованих, загиблих від голоду і холоду наших співвітчизників. У тій страшній війні загинув кожен п’ятий українець.

           Тож завжди пам’ятаймо про колосальні жертви, про тисячі дощенту зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл. Пам’ятаємо – перемагаємо!

           Про художні книги, в яких розповідається про дітей України в роки Другої світової війни, можна дізнатися у покажчику.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей