Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Як відбувалися творчі зустрічі «Буботун-клубу»

           Протягом червня та липня учасники програми літніх читань «БEZмеж» мали змогу доєднатися до засідань «Буботун-клубу» – майстерні зі складання книжкових чистомовок (для дітей віком від 10 років).

           Першу зустріч присвятили читанню скоромовок; разом із дітьми розбиралися у особливостях цього жанру, знайомилися із віршованими розмірами та простими видами рим. Спробували «простукати» кілька скоромовок. Так діти на практиці переконалися, що постійно вистукуючи ритм, можна складати власні ритмізовані віршики.

           Далі – познайомилися зі словниками, які нам допомагали у роботі. Це:

           • словник українських синонімів О.С. Вусика;
           • словник епітетів української мови;
           • тлумачний словник української мови за редакцією Б. Грінченка (користувалися алфавітним списком слів на якусь із обраних літер);
           • онлайн-словник точних і неточних українських рим «Рими України» (http://rymy.in.ua/)

           Кожен із дітей склав власний список улюблених книжок, за сюжетом яких ми вигадували книжкові скоромовки.

           За допомогою словників склали чималий перелік слів, які нам можуть знадобитися. Найчастіше це були слова, що починаються на одну і ту саму літеру. Наступним кроком – проговорювали вголос, про що хочемо складати скоромовку, яку історію хочемо донести. Після чого – записували можливі варіанти рим і визначалися із віршованим розміром. А далі – намагалися «втиснути» все, що ми хочемо сказати, у форму вірша. Деякі зі скоромовок натякають на сюжетні події, деякі використовують імена головних героїв тощо.

           Як відбувався процес творчої роботи ви можете побачити за посиланням.

           Незабаром усі скоромовки, створені за мотивами улюблених книжок учасників «Буботун-клубу», будуть оформлені у форму книжечки-абетки. А наразі, ми поділимося деякими із книжкових чистомовок, створених учасниками «Буботун-клубу».


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей